Arviointi etäopetuksessa

OPH:n 3.4. julkaisema ohjeistus perusopetuksen oppilaan arvioinnin toteuttamisesta poikkeusolojen aikana

Yleistä arvioinnista etäopetuksessa

Arvioinnin periaatteet ovat etäopetuksessa samat kuin normaalitilanteessakin eli opetussuunnitelman mukaiset, mutta on hyvä kiinnittää huomiota muutamaan seikkaan:

1) Arvioinnin monipuolisuus
Opetussuunnitelman mukaan arvioinnissa tulee käyttää monipuolisia menetelmiä ja arvioinnissa voidaan hyödyntää tieto- ja viestintäteknologiaa. Etäopetusjakson aikana arviointi perustuu palautettuihin tehtäviin, sähköisessä ympäristössä tehtyihin kyselyihin ja pistareihin sekä opettajan ja oppilaan väliseen keskusteluun sekä suullisiin näyttöihin. 

2) Formatiivinen arviointi
Etäopetuksessa tulee kiinnittää huomiota ohjaavan palautteen antamiseen. Erilaisissa oppimistilanteissa varmistetaan, että kukin oppilas ymmärtää tehtävänannon samoin. Oppimisen aikaisen palautteen antamista ei tulisi unohtaa etäopetuksessakaan. Wilmassa voi edelleen antaa positiivisen tuntimerkinnän, jos oppilas on esimerkiksi ollut aktiivinen yhteisessä verkkotapaamisessa tai tsempannut luokkakaveria.

3) Osaamisen näytön arviointi
Etäopetuksen aikana ei voi millään varmistaa, että esimerkiksi sähköistä koetta tehdessään oppilas ei käytä apunaan nettiä tai oppikirjaa tai saa apua perheenjäseneltään. Tässä tilanteessa korostuu arvioinnin monipuolisuus: useampi näyttö tietyn tavoitteen saavuttamisesta antaa luotettavampaa tietoa osaamisesta kuin yksi koe. Myös huoltajille on hyvä välittyä viesti, ettei arvointi perustu tavallisissa olosuhteissakaan vain kokeiisiin.

4) Kokonaisarviointi
Kevät jo on pitkällä ja näyttöä osaamisesta on lukuvuoden mittaan ehtinyt karttua. Kannattaa pohtia tarkasti, miten arviointia kannattaa etäopetuksen aikana toteuttaa, jotta se a) antaa välttämättömät tiedot oppilaan tavoitteiden mukaisesta osaamisesta ja b) ei kuormita kohtuuttomasti opettajaa tai oppilasta poikkeustilanteessa.

Esimerkkejä sähköisistä arviointityökaluista

Esimerkkejä ja linkkejä sähköisiin arviointityökaluihin

  • Kahoot.it
    • Mobiilisovelluksella voi kokeilla vastaamista julkisiin kyselyihin.
    • Luomalla Kahoot-haasteen (challange), oppijat voivat vastata määrittelemäsi aikajanan puitteissa kotoa käsin. Korona-koulut saavat kevätlukukauden loppuun asti Premium-ominaisuudet maksutta ja sieltä löytyy monta uutta hyvää kysymystyyppiä. 
  • Microsoft Forms (Office 365 tai Office Online)
  • Socrative.com tai Socrative Student -sovellus (Android, iOS, Windows), voi avata kotitehtäväksi
  • Quizlet.com esimerkiksi vieraiden kielten sanojen kyselyyn