Laitteet ja verkot

Ohje koulun laitteiden ja yhteyksien lainaamiseen oppilaille poikkeuksellisten opetusjärjestelyjen aikana

Opetushallituksen ohjeen mukaisesti kodin omien laitteiden ja internet-yhteyden käytön etäopetuksen aikana tulee perustua suostumukseen. Siirtyminen etäopetukseen mahdollisesti kiireellisessä tilanteessa ja etäopetus sujuvat sitä joustavammin, mitä useampi oppilas voi (tai saa) käyttää kodin laitteita ja yhteyksiä. 

Suostumus kodin omien laitteiden ja yhteyksien käyttöön annetaan Wilma-lomakkeella. Etäopetustilanteeseen valmistauduttaessa luokanopettajalla, luokanvalvojalla tai muulla asiaa hoitavalla henkilöllä tulee olla etukäteen tiedossa ne oppilaat, jotka eivät voi (tai saa) käyttää kodin laitetta tai kodin internet-yhteyttä etäopiskeluun. Lisäksi on hyvä olla valmis suunnitelma, keille laitteita jaetaan, missä järjestyksessä ja mitä laitteita. 

Laitteiden jakamisesta tehdään ryhmäkohtainen varautumissuunnitelma. Laitteiden yleiset jakoperiaatteet ovat samat poikkeuksellisten järjestelyjen laajuudesta riippumatta. 

Suunnitelman pohjaksi tarvittavat tiedot näkyvät opettajille Wilmasta kunkin oppilaan profiilissa. Lisäksi koulusihteeri voi ottaa Primuksesta ryhmäkohtaisia ja koulukohtaisia tietoja ja yhteenvetoja annetuista suostumuksista. Tukea Primuksen käyttöön antaa Päivi Tammelin. 

Ohjeen sisältö:

Ohje koulun TVT-laitteiden jakamisesta koteihin

Ohje internet-yhteyksien jakamiseen koteihin 

Ohje lainassa olleiden laitteiden turvalliseen palauttamiseen kouluille sekä viestipohja koteihin 

Ohje koulujen TVT-laitteiden käytöstä lähiopetuksessa koronavirusepidemian aikana 

Kotiverkon ruuhkautuminen ja verkkoyhteyden vaihtaminen mobiiliverkkoon 

Ohje koulun TVT-laitteiden jakamisesta koteihin

 

TVT-laitteiden jakamisessa koteihin noudatetaan seuraavia periaatteita: 

  • Koulun TVT-opettaja, tutoropettaja tai muu rehtorin valtuuttama henkilö koordinoi suunnitelman miten tvt-laitteet jaetaan oppilaille, mikäli koulu tai ryhmä siirtyy etäopetukseen.  
  • Suunnitelman tulee olla sellainen, että jokainen luokanopettaja, luokanvalvoja tai muu oppilasryhmässä asiaa hoitava henkilö tietää oman ryhmänsä osalta kenelle, mitä laitteita ja milloin jaetaan, mikäli poikkeuksellinen opetusjärjestely otetaan käyttöön joko ryhmä- tai koulukohtaisesti. 
  • Suunnitelman tekemiseen tarvittavat tiedot saadaan Wilma-kyselystä. 
  • Laitteiden jakojärjestys on seuraava:  
    • Ensimmäisenä jaetaan laitteet niille oppilaille, joilla ei ole Wilma-lomakkeen perusteella lupaa (tai mahdollisuutta) käyttää mitään kodin laitetta etäopiskeluun. 
    • Toisena jaetaan laitteet niille oppilaille, joilla on Wilma-lomakkeen perusteella lupa käyttää vain puhelinta etäopiskeluun. 
    • Loput käytettävissä olevat laitteet jaetaan sen mukaan, että mahdollisimman monella olisi käytettävissä Windows- tai Chromebook-tietokone etäopiskelun aikana. 
  • Poikkeuksellisissa opetusjärjestelyissä oppilaan henkilökohtaista lainaussopimusta ei tarvita, mutta koulu pitää listaa lainatuista koneista (mikä kone, kenellä, milloin annettu - milloin palautettu). 
  • Jos oppilas käyttää kotona omaa tietokonetta, oppilasta ei voida velvoittaa asentamaan koneeseen ulkopuolisten tahojen sovelluksia.  
Huom! Jos etäopetus tapahtuu vuoroviikoin, tulee huomioida lisäksi seuraavat asiat:
  • Jos laitteita on riittävästi, pyritään välttämään laitteiden vaihtamista vuoroviikoin. Mikäli mahdollista, oppilas käyttää aina samaa laitetta.
  • Jos laitteita joudutaan kierrättämään oppilaalta toiselle, laitteet puhdistetaan vaihdon yhteydessä hygieniohjeen mukaisesti. Lisäksi laitteita on hyvä lepuuttaa ennen vaihtoa yön tai viikonlopun ylitse, mikäli se on mahdollista.
Huom! Jos ryhmästä on vain muutama oppilas karanteenista, voi oppilas seurata lähiopetusta esimerkiksi seuraavalla tavalla:
Lähiopetuksen seuraaminen etänä

Jos koululla ei ole riittävästi laitteita lainattavaksi, miten toimitaan?

  • Ensisijassa oman koulun oppilaalle järjestetään laite omalta koululta.
  • Jos tämä ei ole mahdollista, niin laitteita voi kysyä oppilaille lainaan myös muilta kouluilta.
    • Lainatuista laitteista pitää kirjaa se koulu, kenen laitteita lainattavat laitteet ovat.
    • Jos lainaa laitteita toisen koulun oppilaalle, niin koulun tulee kirjata kenelle on lainattu, mistä koulusta oppilas on ja kuka on asian yhteyshenkilönä oppilaan omalla koululla.
    • Suosittelen lisäksi että oppilaan oma koulu pyytää huoltajalta kuittauksen esim. Wilma-viestillä, että laitteen voi lainata toiselta koululta oppilaalle.

Mitä pitää huomioida lainalaitteisiin kirjauduttaessa?


Mikäli koulu lainaa oppilaille Windows AD-hallinnassa olevia laitteita, tulee huomioida seuraava:
  • Laite ei saa kotona verkkoyhteyttä, jos oppilas ei ole kirjautunut kerran laitteella koulun cygnnet-verkkoon tai CygWLANiin omalla opetusverkon tunnuksellaan. 
  • Asian voi varmistaa niin, että laite koululta noudettaessa oppilas kirjautuu kerran koulun CygWLANiin laitteella, jota hänelle ollaan luovuttamassa. Jos kirjautuminen onnistuu siinä, niin laitteen saa sen jälkeen verkkoon myös kotona.
Ns. pilvi-Windowseilla, Chromebookeilla ja iPadeilla kirjautuminen verkkoon kotona toimii suoraan.

Ohje internet-yhteyksien jakamiseen koteihin

Internet-yhteyksien jakamisessa noudatetaan seuraavia periaatteita: 

Jyväskylän kaupunki hankkii puskuriin rajallisen määrän laitteita (4G-modeemeja), joilla internet-yhteys pystytään järjestämään poikkeustilanteessa sitä tarvitseville. Varautuminen ei kuitenkaan koske tilannetta, jossa kaikki koulut siirtyisivät samaan aikaan etäopetukseen. Mikäli koko koulua koskeva etäopetustilanne toteutuu, jaetaan puskurissa olevat laitteet ryhmiin tasaisesti suhteessa tarpeeseen. Mikäli laitemäärä ei riitä, TVT-tiimi hankkii mahdolliset puuttuvat laiteet mahdollisimman nopeasti ja koteja ohjeistetaan mistä, miten ja milloin laitteet noudetaan. 

  • Koulun TVT-opettaja, tutoropettaja tai muu rehtorin valtuuttama henkilö selvittää Wilma-kyselyn perusteella ne oppilaat, jotka tarvitsevat koulutuksen järjestäjän toimittaman internet-yhteyden. Oppilaat tulee olla etukäteen tiedossa mahdollisen poikkeuksellisen opetusjärjestelyn varalta. 
  • Etäopetukseen siirryttäessä koulun yhteyshenkilö noutaa yhteyksiin tarvittavat laitteet ja datakortit TVT-tiimin tiloista (Ylistönmäki, Ohjelmakaari 10). Ennen noutoa on soitettava Jarkko Lampinen 0504010402 tai Pasi Pohjola 0505119918. Mikäli puhelimeen ei vastata heti, laita tekstiviesti. 
  • TVT-tiimi voi toimittaa laitteita myös kouluille erikseen sovittaessa.
  • Koulu pitää listaa niistä oppilaista (Oppilaan nimi, 4G-modeemin numero, datakortin nimi, datakortin numero), joille on toimitettu koulutuksen järjestäjän internet-yhteys.  
  • Datakortit nimetään podata01, podata02 jne. Nimi lukee kortin kehyksessä ja kehys tulee säilyttää. Kortin avaamista ja sulkemista voi pyytää kortin nimellä tai datakortin numerolla osoitteesta: Tietohallinto Puhelinliittymät <Tietohallinto.Puhelinliittymat@jyvaskyla.fi>.
  • Tietohallinnon puhelinliittymiin ei koskaan välitetä tietoa oppilaasta tai kodista, kenen käytössä datakortti ja/tai modeemi on. Tämä tieto tulee säilyttää oppilaitoksessa.

Ohje lainassa olleiden laitteiden turvalliseen palauttamiseen kouluille sekä viestipohja koteihin

Tässä ohjeet lainassa olleiden laitteiden turvalliseen palauttamiseen koululle. Ohjeen lopussa on viestipohja, josta voi muotoilla koteihin lähtevän koulukohtaisen viestin.
  • Kaikki laitteet on palautettava koululle viimeistään ennen kesäloman alkua. Koulu päättää palautusajankohdasta. Sen ei tarvitse olla lähiopetukseen paluupäivä.
  • Laitteen vastaanottaja ei koske laitteeseenOppilaita ohjataan puhdistamaan palautettava laite jo kotona (kts. viesti kotiin). Varasuunnitelmana voi olla, että kouluun varataan puhdistustarvikkeita ja oppilas puhdistaa itse oman laitteensa koulussa palautuksen yhteydessä. Puhdistustarvikkeeksi palautusvaiheessa käy nihkeä kertakäyttöliina. Oppilaat eivät käytä yhteisiä liinoja. Laitteita ei saa kastella ja desinfiointiaineita tai voimakkaita pesuaineita ei saa käyttää. Mitään aineita ei saa suihkuttaa suoraan laitteeseen.
  • Puhdistuksen jälkeen oppilas näyttää laitteen sen vastaanottajalle ilman, että vastaanottaja koskee laitteeseen. Vastaanottaja tarkistaa laitteen päällisin puolin ja kirjaa laitteen palautetuksi siten, että laite pystytään yhdistämään palauttajaan myöhemmin (esim. ylös palauttajan nimi ja laitteen verkkonimi / sarjanumero).
  • Jos laite on rikkoontunut, havainto kirjataan ylös (esim. näytössä särö). Varmistetaan edelleen, että laite pystytään yhdistämään palauttajaan myöhemminkin.
  • Oppilas laittaa laitteen itse latauskaappiin tai muuhun säilytystilaan.
  • Tärkeää! Palautettu laite ”lepää” kolme päivää, eli sitä ei oteta käyttöön muille oppilaille tai opettajille heti palauttamisen jälkeen. Tällä varmistetaan laitteen turvallinen käyttö jatkossa. THL:n arvio on, että virus voi elää pinnoilla muutamasta tunnista kolmeen päivään. Pintojen merkitys taudin levittäjänä ei ole merkittävä. Laitteen käsittely on turvallista kolmen päivän ”huilin” jälkeen.
  • Laitteiden vastaanottajat huolehtivat hyvästä käsihygienasta. Jos laitteisiin on jostain syystä pakko koskea palautushetkellä, suosittelemme esim. kertakäyttökäsineitä oikein käytettynä.
  • Kun laite on ”huilannut” kolme päivää, niitä voidaan käsitellä. Laitteita voidaan vielä koulun puolesta puhdistaa tässä vaiheessa tarpeen mukaan. Vielä muistutuksena, että laitteita ei saa kastella ja desinfiointiaineita tai voimakkaita pesuaineita ei saa käyttää. Mitään aineita ei saa suihkuttaa suoraan laitteeseen. 
  • Mikäli on mahdollista järjestää, niin Win AD-koneiden lepuutus on hyvä tehdä niin, että laite on virrat päällä verkossa. Koneet eivät ole päivittyneet kotiverkossa ja näin laitteet päivittyisivät lepuutuksen aikana. Jos tämä on hankala järjestää, koneiden jatkokäytössä on hyvä huomioida, että AD-laite hakee päivityksiä kun se seuraavan kerran otetaan käyttöön. Win pilvikoneet, Chromebookit ja iPadit päivittyvät missä verkossa tahansa, joten niiden osalta asiaa ei tarvitse vastaavalla tavalla huomioida.
  • Opettaja voi jatkaa oman laitteensa käyttämistä normaalisti. Jos opettajan kotona ollut laite otetaan yhteiskäyttöön tai se siirretään toiselle opettajalle, sitä koskee sama palautusohje kuin oppilaslaitteita.

Tässä viestipohja edelleen muokattavaksi ja koteihin lähetettäväksi:

Hei!

  • Etäopetuksen aikana kotona lainassa olleet laitteet palautetaan koululle (päivämäärä).
  • Muistathan palauttaa myös kaikki oheistarvikkeet, kuten virtajohdon.
  • Laite pyyhitään kotona nihkeällä liinalla. Laitetta ei saa kastella ja desinfiointiaineita tai voimakkaita pesuaineita ei saa käyttää. Mitään aineita ei saa suihkuttaa suoraan laitteeseen.
  • Laitteet tuodaan (tila, paikka), jossa ne vastaanottaa (henkilö jos tarvetta).
  • Laitteiden vastaanottaja ei tule koskemaan laitteisiin, vaan oppilas näyttää laitteen vastaanottajalle ja laittaa sen vastaanottajan osoittamaan paikkaan.
  • Laitteet pidetään ”levossa” kolme vuorokautta, ennen kuin niitä käytetään seuraavan kerran.
  • Mikäli laite on mennyt rikki, laitteen vastaanottaja tai oma opettaja neuvoo vahinkoilmoituksen tekemisessä.

Terveisin

(opettajan, tvt-tukihenkilön tms. yhteystieto)

Ohje koulujen TVT-laitteiden käytöstä lähiopetuksessa koronavirusepidemian aikana

Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen ja opetus- ja kulttuuriministeriön ohje opetuksen ja varhaiskasvatuksen järjestäjille koronavirusepidemian aikana:
  • Yhteiskäytössä olevien työvälineiden, kuten näppäimistöjen, tablettien tai askartelutarvikkeiden (sakset ym.) käyttöä vältetään tai ne puhdistetaan aina käyttäjien välillä.
Jyväskylän ohje peruskouluille ja päiväkodeille TVT-laitteiden käytöstä korona-epidemian aikana:

Koronaepidemian aikana tulee välttää TVT-laitteiden yhteiskäyttöä. Laitteita käytetään ensisijassa niin, että kukin oppilas käyttää aina samaa laitetta. Laite on hyvä puhdistaa päivittäin.

Kouluissa kannattaa ottaa käyttöön toimintatapoja, joissa oppilaat käyttävät henkilökohtaisia laitteitaan opiskeluun (esim. oma matkapuhelin). Henkilökohtaisten laitteiden käytöstä tarkemmin täällä: https://peda.net/jyvaskyla/ict/ohjeet/tablet-kayttosaannot/omat-mobiililaitteet 

Koulun laitteiden käyttäminen 1:1 toimintatavalla ei ole aina mahdollista laitteiden määrän, sijoittelun tms. syyn takia. Mikäli samaa laitetta käyttää useampi oppilas, oppilaan tulee pestä kädet aina ennen ja jälkeen laitteen käytön. Lisäksi laitteet on hyvä puhdistaa aina käytön jälkeen ennen laitteen luovuttamista seuraavalle (esim. ATK-luokat). Lisäksi laitteiden vaihtaminen oppilaalta toiselle tulee ensisijassa järjestää niin, että seuraava käyttäjä aloittaa laitteen käytön vasta seuraavana päivänä. 

Laitteiden puhdistaminen tehdään nihkeällä liinalla (mieluiten kertakäyttöisellä). Puhdistusaineita tai desinfiointiaineita ei saa suihkuttaa suoraan laitteeseen. Esim. työasemien näppäimistöjä ja hiiriä voi puhdistaa suihkuttamalla mietoa desinfiointiainetta nihkeään liinaan, jolla sitten näppäimistö ja hiiri pyyhditään. 

Jos opettaja tai muu henkilö joutuu koskemaan toisen henkilön käytössä olleeseen tai olevaan laitteeseen, tulee kädet pestä välittömästi laitteeseen koskemisen jälkeen. 

Tietokoneiden näytöt ja näppäimistöt sekä kosketusnäytöt puhdistetaan ATK -laitteille tarkoitetuilla puhdistusliinoilla.

  • Esimerkiksi Pal TX desinfioivapyyhe pinnoille (200 kpl/pkt)
  • Hankintakanava JKL kaupungin hankintakanava (sama kuin esim. käsipyyhepapereille)
  • Käytetään ATK-laitteiden pyyhkimiseen sellaisenaan

Kotiverkon ruuhkautuminen ja verkkoyhteyden vaihtaminen mobiiliverkkoon

Yleistä

Kotien verkot ovat ruuhkautuneet vanhempien ja lasten työskennellessä samassa kotiverkossa. Jos sinulla on ongelmia etätyössäsi niin erittäin tyypillisesti ongelma on nimenomaan kotiverkon ruuhkautumisessa. Voit testata yksinkertaisesti kotiverkon nopeuden avaamalla esimerkiksi uuden välilehden selaimeen ja kirjoittamalla hakukenttään fast.com. Tuo sivu ilmoittaa heti automaattisesti verkkosi nopeuden. Jos lukema on esim. alle 5 Mbps (megatavua sekunnissa) niin ainakin videoyhteyttä vaativissa tilanteissa tuo saattaa olla ongelmien aiheuttaja. Ruuhkautuminen eli yhteysnopeuden hidastuminen voi olla tilapäistä ja hetken kuluttua verkkoyhteys on jo kunnossa. Varminta olisi kuitekin että joku tai jotkut kodissa etätyötä tekevistä vaihtaisivat tietokoneensa esim. matkapuhelimen verkkoon. Seuraavassa ohje tuosta.

Miten jaan nettiyhteyden matkapuhelimesta tietokoneelleni?

  • Androidpuhelimella (lähes kaikki muut paitsi ei iPhonet) tyypillisesti pyyhkäistään näytön yläosasta alaspäin, jolloin puhelimen asetukset tulevat näkyviin. Etsi löytyykö kuvake nimeltään mobiilitukiasema. Jotkut puhelimet tuovat lisää kuvakkeita näkyviin pyyhkäisemällä vielä toisen kerran näyttöä yläreunasta alaspäin. Jos löydät kuvakkeen mobiilitukiasema niin laita se päälle.
  • Puhelimen mobiilitukiasema vaatii myös salasanan (ja että wifi -verkko laitetaan pois päältä). Tämä löytyy puhelimen asetuksista seuraavasti: Asetukset--> Yhteydet-->Mobiilitukiasema ja yhteyden jako-->Mobiilitukiasema
  • Tuolla siis näkyy oman matkapuhelimesi mobiilitukiaseman nimi ja salasana ja sen voi myös vaihtaa helpommin muistettavaksi. 
  • Kun liityt tietokoneellasi oman matkapuhelimesi jakamaan verkkoon niin etsi wlanyhteyksistä mobiilitukiasemasi nimeä ja kirjoita kysyttessä salasanasi. Näin voit liittyä siis matkapuhelimesi kautta verkkoon.
  • Alla vielä ylen Digitreenien artikkeli samasta aiheesta, jossa mukana myös iPhonen ohjeet.

https://yle.fi/aihe/artikkeli/2017/01/04/digitreenit-13-yhdista-tietokone-verkkoon-alypuhelimella

Peda.net käyttää vain välttämättömiä evästeitä istunnon ylläpitämiseen ja anonyymiin tekniseen tilastointiin. Peda.net ei koskaan käytä evästeitä markkinointiin tai kerää yksilöityjä tilastoja. Lisää tietoa evästeistä