Kuopion perusopetuksen Kulttuuripolku-ohjelma

Tekijä: Elisa de Boer
(Muokattu: )
Kulttuuripolku

Tutustuin Kuopion perusopetuksen Kulttuuripolku-ohjelmaan, joka löytyy osoitteesta http://kulttuurikasvatus.kuopio.fi/kulttuuripolku. Se on osa Aktiivinen lapsuus ja nuoruus Kuopiossa -ohjelmakokonaisuutta. Tavoitteena on lasten ja nuorten aktivoiminen kulttuurin avulla. Kulttuuripolku takaa tasa-arvoiset mahdollisuudet kaupungin kulttuuripalveluihin kaikille Kuopion kaupungin perusopetuksen oppilaille. Kuopiossa on kulttuuripolun lisäksi myös liikuntapolku.

Käytännössä kulttuuripolku on varhaiskasvatusta sekä luokka-asteita 1-9 koskeva tavoitteellinen taide- ja kulttuurikasvatussuunnitelma. Kulttuuripolun tavoitteena on, että jokainen oppilas osallistuu joka lukuvuosi tiettyyn polkuun ja että toiminta nivoutuu osaksi koulujen sekä kulttuuritoimijoiden ja -laitosten arkea. Oman vuosiluokan taiteenalan lisäksi sisältöihin on luovasti yhdistelty myös muita taiteenaloja. Kulttuuripolkujen teemoja ovat muun muassa kirjasto, taide, museo, media, ympäristö, tanssi, musiikki, teatteri sekä omatoiminen kulttuuripalveluiden käyttö.

Eri polkujen sisällöt koostuvat esimerkiksi kulttuurikohdevierailuista sekä taidetyöpajoista. Niiden lisäksi opettajien käytössä on erilaisia materiaalipaketteja. Oppimateriaalit ovat ladattavissa verkosta sekä muokattavissa oman ryhmän tarpeisiin. Ne sisältävät muun muassa ennakkotehtäviä ennen vierailua, tehtäviä vierailukohteeseen sekä seurantatehtäviä vierailun jälkeen.

Kulttuuripolkujen sisällöt ovat monikanavaisia sekä elämyksellisiä. Oppilaille ne antavat mahdollisuuden kokea, katsoa ja kuunnella, mitä kulttuurin kenttä voi tarjota muun muassa kasvun ja oppimisen tueksi. Opettajille kulttuuripolku puolestaan antaa käytännön esimerkkejä sekä välineitä tavoitteelliseen kulttuurikasvatukseen, jossa korostuvat kokonaisvaltaisuus, kokemuksellisuus, luovuus ja moniaistisuus.

Mielestäni kulttuuripolku-ohjelma on erinomainen työkalu opettajille ja osaltaan täydentää opetusta, antaen varmasti myös paljon elämyksiä, kokemuksia ja innostusta sekä arjen vastapainoa oppilaille. Toivottavaa olisi myös, että kulttuuripolku osaltaan aktivoisi lapsia ja nuoria ymmärtämään taiteen ja kulttuurin merkityksen myös hyvinvoinnin edistäjänä. Arvostan sitä, että kulttuuripolku-kokonaisuudessa on huomioitu kattavasti eri kulttuurikohteita sekä teemoja. Myös Pia af Ursinin tuoreessa väitöskirjassa (https://www.utu.fi/fi/Ajankohtaista/mediatiedotteet/vaitostiedotteet/Sivut/perhetausta-vaikuttaa-lapsen-kokemukseen-mahdollisuudestaan-osallistua-kulttuuritoimintoihin.aspx) todetaan, että koulu ja taidekasvatus ovat avainasemassa edistämässä kulttuuriosallisuuden tasa-arvoisuutta sekä vahvistamassa kulttuurisen ja taiteellisen osallistumisen perustaa ja osaltaan myös luomassa yhtäläisiä mahdollisuuksia kulttuuristen perusoikeuksien toteutumiselle.

Koska kulttuuripolku-ohjelma vaikuttaa mielestäni toimivalta, minua jäi mietityttämään, onko kulttuuripolku tai vastaavanlainen systeemi käytössä valtakunnallisesti vai vain joissakin kaupungeissa? Nopeasti löysin ainakin kulttuuripolku-ohjelmia Kuopion lisäksi Turusta, Nokialta, Mikkelistä, Rautalammilta, Hyvinkäältä, Hämeenlinnasta, Lohjalta, Lapinjärveltä ja Kouvolasta.

(Korvaava tehtävä, poissaolo 29.9.2016)

Sinulla ei ole tarvittavia oikeuksia vastauksen lisäämiseksi.

Mirva Kinnunen

Kuopion perusopetuksen Kulttuuripolku-ohjelma
Tämähän kuulostaa juuri uuden OPS:n mukaiselta toiminnalta! Eri tahot tekevät yhteistyötä ja tarjoavat erilaisia alustoja oppilaille kokea, nähdä ja kuulla. Erilaisia kulttuurisia ilmiöitä avataan oppilaille kunnolla ja osallistetaan heitä niiden parissa, mahtavaa!

Jäin pohtimaan tuota mainitsemaasi kulttuurista perusoikeutta. Se on minulle uusi käsite, mutta herättää ajattelemaan juuri sitä, että kaikilla on oikeus päästä nauttimaan kulttuurista. Näin ei varmasti kaikilla lapsilla ja nuorilla perheen parissa ole, joten siihen on hyvä kiinnittää huomiota peruskoulussa. Kohti tasa-arvoisempaa kulttuuriosallisuutta!

Sinulla ei ole tarvittavia oikeuksia vastauksen lisäämiseksi.

Minna Määttä

Kuopion perusopetuksen Kulttuuripolku-ohjelma
Tämä kuulostaa erittäin hyvältä ohjelmalta, jonka voisi ottaa käyttöön useammassakin kaupungissa! Kuten edellinenkin kirjoittaja totesi, niin tämä nivoutuu erittäin hyvin yhteen uuden opsin kanssa (Opetussuunnitelman perusteissa (2014, 31) määritellään, että hyvä oppimisympäristö tukee vuorovaikutusta, osallistumista ja yhteisöllistä tiedon rakentamista sekä mahdollistaa aktiivisen yhteistyön koulun ulkopuolisten yhteisöjen tai asiantuntijoiden kanssa. Perusopetus 2020 -julkaisussa (2010, 41) mainitaan lisäksi mm. oppimisympäristöjen elämyksellisyys). On myös todella hienoa asia, että tämän ohjelman myötä kaikilla Kuopion kouluilla on yhtäläiset mahdollisuudet tutustua erilaisiin kulttuuripalveluihin. Erityisenä plussana vielä tälle on mielestäni opettajien käyttöön tehdyt materiaalipaketit. Kuulostaa kaiken kaikkiaan hyvältä kokonaisuudelta!

Sinulla ei ole tarvittavia oikeuksia vastauksen lisäämiseksi.

Elisa de Boer

Kuopion perusopetuksen Kulttuuripolku-ohjelma
Kiitoksia kommenteista! Olen samaa mieltä kanssanne, mielestäni tämä tukee erinomaisesti opsin tavoitteita ja tällä olisi varmasti käyttöä valtakunnallisesti. Toivottavasti tämä hyvä käytänne laajenee, sillä uskon sen tuovan hyvän ja mielenkiintoisen lisän kouluvuoteen sekä lisäävän niin oppilaiden kuin opettajienkin hyvinvointia!

Sinulla ei ole tarvittavia oikeuksia vastauksen lisäämiseksi.