Kurinpidolliset keinot
Kurinpidollisia keinoja ovat perusopetuslain mukaan jälki-istunto, kirjallinen varoitus ja määräaikainen erottaminen. Opetusta häiritsevä oppilas voidaan määrätä poistumaan luokkahuoneesta tai muusta tilasta, jossa opetusta annetaan, taikka koulun tilaisuudesta. Lisäksi työrauhan turvaamiseksi oppilaan oikeus osallistua opetukseen voidaan evätä enintään jäljellä olevan työpäivän ajaksi, jos on olemassa vaara, että toisen oppilaan tai muun henkilön turvallisuus kärsii oppilaan väkivaltaisen tai uhkaavan käyttäytymisen vuoksi taikka opetus tai siihen liittyvä toiminta vaikeutuu kohtuuttomasti oppilaan häiritsevän käyttäytymisen vuoksi.
Oppilaan osallistuminen opetukseen voidaan edellä mainitulla perusteella evätä myös seuraavaksi työpäiväksi, mikäli opetuksen järjestäjä tarvitsee aikaa suunnitella oppilaan paluuta takaisin opetukseen.
Epäämisen aikana oppilaalle järjestetään mahdollisuus keskustella henkilökohtaisesti oppilashuollon psykologin tai kuraattorin kanssa. Lisäksi oppilaalle järjestetään muu hänen mahdollisesti tarvitsemansa tuki epäämisen aikana ja hänen palattuaan takaisin opetukseen. Oppilaalle tehdään suunnitelma opetukseen palaamisen tukemiseksi. Suunnitelmassa määritellään käytännöt toimet, joilla tuetaan oppilaan turvallista opetukseen paluuta.
Päätöksen opetuksen epäämisestä tekee rehtori. Suunnitelmasta, joka tukee opetukseen paluuta epäämisen jälkeen, vastaavat rehtori, erityisopettaja ja luokanopettaja/luokanohjaaja yhdessä. Suunnitelman tekemiseen tarjotaan osallistumismahdollisuus myös oppilaalle ja huoltajille.