Opetuksen järjestämistapoja

Vuosiluokkiin sitomaton opiskelu Normaalikoulussa


Vuosiluokkiin sitomaton opiskelu on yksilöllisen opinnoissa etenemisen mahdollistava joustava järjestely. Vuosiluokkiin sitomatonta järjestelyä voidaan käyttää yksittäisten oppilaiden opiskelun järjestämisessä.

Normaalikoulussa opetusta voidaan tarvittaessa eriyttää siten, että oppilas etenee opinnoissa erillisellä päätöksellä oman opinto-ohjelmansa mukaan. Kyseessä voi olla lahjakkuutta tukeva tai opintojen keskeyttämistä ehkäisevä toimintatapa, esim. opiskelun vaikeutuminen sairauden vuoksi. Opinto-ohjelma suunnitellaan oppilaalle opetussuunnitelman pohjalta ja opintojen etenemistä seurataan sovitusti. Järjestely tuo joustoa opetusjärjestelyihin, opinnoissa etenemiseen ja oppilaan arviointiin.

Oman opinto-ohjelman mukaan etenemistä koskeva ratkaisu tehdään hallintopäätöksenä yksittäiselle oppilaalle myös perusopetuslain 18 §:n nojalla. Tällainen hallintopäätös on mahdollinen silloinkin, kun paikallista opetussuunnitelmaa ei ole laadittu vuosiluokkiin sitomatonta opiskelua varten. Oppilaalle tulee laatia oppimissuunnitelma. Siinä on mainittava opintokokonaisuudet, jotka sisältyvät oppilaan opinto-ohjelmaan sekä määriteltävä niiden suorittamisjärjestys, aikataulu ja mahdolliset erityistavoitteet.

Etäyhteyksien mahdollisuudet ja käyttötarkoitukset

Perusopetuksessa voidaan hyödyntää etäyhteyden kautta tapahtuvaa opetusta ja näin täydentää opetusta sekä tarjota monipuolisia opiskelumahdollisuuksia eri oppiaineisiin. Opetustavan soveltuvuutta pohditaan erityisesti oppilaiden iän ja edellytysten näkökulmasta.

Etäyhteyksiä hyödyntämällä opetusta voidaan sekä eriyttää että eheyttää. Opetuksella voidaan vastata oppilaiden yksilöllisiin tarpeisiin - tarjota erityislahjakkuuden kehittymistä tukevaa opetusta, syventää koulun tarjoamaa oppimisen ja koulunkäynnin tukea tai huolehtia opetuksesta joissakin poikkeustilanteissa, esimerkiksi oppilaan pitkän sairausjakson aikana. Etäyhteyksien ja erilaisten opetusteknologioiden käyttö monipuolistavat oppimisympäristöjä. Tällöin voidaan käyttää eri opettajien osaamista sekä koulun yhteistyökumppaneiden ja mahdollisten kansainvälisten verkostojen asiantuntemusta oppilaiden tarpeiden ja opetuksen tavoitteiden mukaisesti.

Perusopetuksen järjestäminen muualla kuin koulussa

Oppilaan opetuksen järjestäminen ja oppilaan tarvitsema tuki edellyttää erityistä pohdintaa esimerkiksi oppilaan sairastuessa vakavasti tai vaikeassa elämäntilanteessa. Perusopetusta voidaan tällöin järjestää muun muassa sairaalaopetuksena, koulukodissa, vastaanottokodissa tai -keskuksessa taikka vankilassa tai muussa rangaistuslaitoksessa annettavana opetuksena.

Normaalikoulu tekee yhteistyötä sairaalakoulun kanssa. Oppilaan opettaja / luokanohjaaja on hoitotiimin jäsen ja toimii pedagogisena asiantuntijana. Oppimisen edistymistä seurataan ja arvioidaan säännöllisesti yhdessä opettajan, hoitohenkilöstön ja huoltajien kanssa osana hoidollisia palavereja. Kun hoitojakso päättyy, oppilas siirtyy tuettuna portaittain omaan kouluun.