Vuosiluokka 9

Opetuksen tavoitteet, sisällöt ja arviointi

OPETUKSEN TAVOITTEET

SISÄLTÖALUEET

ARVIOINNIN KOHTEET OPPIAINEESSA

Arvosanan 8 osaaminen

Kasvu kulttuuriseen moninaisuuteen ja kielitietoisuuteen

Edistää oppilaan taitoa pohtia englannin asemaan ja variantteihin liittyviä ilmiöitä ja arvoja; antaa oppilaalle valmiuksia kehittää kulttuurienvälistä toimintakykyä. (T1)
(L1, L2)

Hankitaan lisää tietoa englannin kielen varianteista.

Perehdytään englannin kielen asemaan maailmassa ja sen syihin.

Perehdytään tarkemmin joidenkin englanninkielisten maiden kulttuureihin ja elämänmuotoihin.

Kielten statuksiin liittyvien kysymysten huomaaminen ja kulttuurienvälinen toimintakyky.

Oppilas osaa kuvata pääpiirteittäin, missä englantia puhutaan ja mainita englannin levinneisyyden syitä sekä pohtia englannin kielen asemaan, variantteihin ja arvostukseen liittyviä ilmiöitä. Oppilas osaa pohtia kielen ja kulttuurin suhdetta englannin osalta. Oppilas havaitsee, että arvot vaihtelevat riippuen yksilöllisestä kokemuksesta ja kulttuurisesta näkökulmasta.

Kannustaa löytämään kiinnostavia englanninkielisiä sisältöjä ja toimintaympäristö-jä, jotka laajentavat käsitystä globalisoituvasta maailmasta ja siinä toimimisen mahdollisuuksista. (T2)
(L1, L2, L5, L7)

Hankitaan tietoa mm. erilaisista koulutus- ja työskentelymahdolli-suuksista englanninkielellä eri lähteistä, harjoitellaan toimimista erilaisissa opiskeluun tai työskentelyyn liittyvissä tilanteissa englanninkielellä.

Maailmankansalaisen taitojen kehittäminen englannin kieltä hyödyntämällä.

Oppilas osaa tehdä havaintoja mahdollisuuksista toimia ja oppia englanninkielisissä toimintaympäristöissä.

Ohjata oppilasta havaitsemaan, millaisia säännönmukaisuuk-sia englannin kielessä on, miten samoja asioita ilmaistaan muissa kielissä sekä käyttämään kielitiedon käsitteitä oppimisensa tukena. (T3)
(L1, L4)

Harjoitellaan erilaisia kielitiedon käsitteitä ja rakenteita, jotka auttavat englannin kielen opiskelussa sekä kielten välisessä vertailussa.

Kielellinen päättely.

Oppilas osaa tehdä havaintojensa perusteella johtopäätöksiä englannin kielen säännönmukaisuuksista ja soveltaa johtopäätöksiään sekä verrata sitä, miten sama asia ilmaistaan jossakin muussa kielessä. Oppilas tuntee englannin kielen keskeisiä kielitiedon käsitteitä.

Kielenopiskelutaidot

Rohkaista oppilasta asettamaan tavoitteita, hyödyntämään monipuolisia tapoja oppia englantia ja arvioimaan oppimistaan itsenäisesti ja yhteistyössä sekä ohjata oppilasta myönteiseen vuorovaikutukseen, jossa tärkeintä on viestin välittyminen. (T4)
(L1, L2, L3)

Vahvistetaan edelleen kieltenopiskelutaito- ja. Harjoitellaan mm. monipuolisia työskentelytapoja sekä itsearviointi- ja palautetaitoja.

Tavoitteiden asettaminen, oppimisen reflektointi ja yhteistyö.

Oppilas osaa asettaa omia kielenopiskelutavoit-teitaan ja arvioida opiskelutapojaan. Oppilas osaa toimia vuorovaikutustilan-teessa toisia kannustaen.

Kehittää oppilaan itsenäisyyttä soveltaa luovasti kielitaitoaan sekä elinikäisen kieltenopiskelun valmiuksia. (T5)
(L1, L3, L4)

Harjoitellaan mm. kokonaisuuksien hahmottamista, tiedon monipuolista hakemista ja tiedon luotettavuuden arviointia.

Elinikäisen kielenopiskelunval-miuksen kehittyminen.

Oppilas huomaa, mihin hän voi käyttää englannin taitoaan myös koulun ulkopuolella ja osaa pohtia, miten hän voi käyttää taitoaan koulun päätyttyä.

Kehittyvä kielitaito, taito toimia vuorovaikutuksessa. Taitotaso B1.1

Rohkaisee osallistumaan keskusteluihin monenlaisista oppilaiden ikätasolle ja elämänkokemukseen sopivista aiheista, joissa käsitellään myös mielipiteitä. (T6)

Tukee oppilaan aloitteellisuutta viestinnässä, kompensaatiokeinojen käytössä ja merkitysneuvottelujen käynnissä. (T7)

Auttaa oppilasta tunnistamaan viestinnän kulttuurisia piirteitä ja tukee oppilaiden rakentavaa kulttuurienvälistä viestintää. (T8)

(L2, L6, L7)

Havainnoidaan ja harjoitellaan runsaasti erilaisia vuorovaikutustilanteita. Kiinnitetään huomiota taitoon toimia vuorovaikutuksessa.

Sisältöjä yhdessä valittaessa näkökulmana on nuoren toiminta englannin kielellä eri yhteisöissä, ajankohtaisuus ja oppilaiden kiinnostuksen kohteet.

Vuorovaikutus erilaisissa tilanteissa

Viestintästrategioiden käyttö.

Viestinnän kulttuurinen sopivuus.

Oppilas pystyy viestimään, osallistumaan keskusteluihin ja ilmaisemaan mielipiteitään melko vaivattomasti jokapäiväisissä viestintätilanteissa.

Oppilas pystyy jossain määrin olemaan aloitteellinen viestinnän eri vaiheissa ja osaa varmistaa, onko viestintäkumppani ymmärtänyt viestin sekä kiertää tai korvata tuntemattoman sanan tai muotoilla viestinsä uudelleen. Oppilas pystyy neuvottelemaan tuntemattomien ilmauksien merkityksistä.

Oppilas osoittaa tuntevansa tärkeimmät kohteliaisuussäännöt. Oppilas pystyy ottamaan vuorovaikutuksessaan huomioon joitakin tärkeimpiä kulttuurisiin käytänteisiin liittyviä näkökohtia.

Kehittyvä kielitaito, taito tulkita tekstejä. B1.1

Tarjota oppilaalle mahdollisuuksia kuulla ja lukea monenlaisia itselleen merkityksellisiä yleiskielisiä ja yleistajuisia tekstejä erilaisista lähteistä sekä tulkita niitä käyttäen erilaisia strategioita. (T9)

(L1, L4)

Tutustutaan monipuolisesti erilaisiin kertoviin, kuvaaviin tai vaikuttaviin teksteihin.

Tekstejä eritellään ja tulkitaan.

Teksteistä opiskellaan myös sanastoa ja rakenteita.

Tekstien tulkintataidot.

Oppilas ymmärtää pääasiat ja joitakin yksityiskohtia selkeästä ja lähes normaalitempoisesta yleiskielisestä puheesta tai yleistajuisesta kirjoitetusta tekstistä, ja ymmärtää yhteiseen kokemukseen tai yleistietoon perustuvaa puhetta tai kirjoitettua tekstiä. Oppilas löytää pääajatukset, avainsanat ja tärkeitä yksityiskohtia myös valmistautumatta.

Kehittyvä kielitaito, taito tuottaa tekstejä. B1.1

Ohjata oppilasta tuottamaan sekä puhuttua että kirjoitettua tekstiä erilaisiin tarkoituksiin yleisistä ja itselleen merkityksellisistä aiheista kiinnittäen huomiota rakenteiden monipuolisuuteen ja ohjaten hyvään ääntämiseen. (T10)

(L1, L2, L4, L5)

Harjoitellaan runsaasti erilaisia sekä kirjallisia että suullisia vuorovaikutustilanteita eri viestintäkanavia hyödyntäen.

Harjoitellaan ääntämistä.

Tekstien tuottamistaidot.

Oppilas osaa kertoa ydinkohdat ja myös hiukan yksityiskohtia erilaisista jokapäiväiseen elämään liittyvistä itseään kiinnostavista todellisista tai kuvitteellisista aiheista käyttäen melko laajaa sanastoa ja rakennevalikoimaa sekä joitakin yleisiä fraaseja ja idiomeja. Oppilas osaa soveltaa useita ääntämisen perussääntöjä muissakin kuin harjoitelluissa ilmauksissa.

Ajattelu ja oppimaan oppiminen (L1)
Kulttuurinen osaaminen, vuorovaikutus ja ilmaisu (L2)
Itsestä huolehtiminen ja arjen taidot (L3)
Monilukutaito (L4)
Tieto- ja viestintäteknologinen osaaminen (L5)
Työelämätaidot ja yrittäjyys (L6)
Osallistuminen, vaikuttaminen ja kestävän tulevaisuuden rakentaminen (L7)