LUKUVUOSISUUNNITELMA

Lukuvuosisuunnitelma A-englanti

Lukuvuosisuunnitelma kuvaa lukuvuoden aikana tapahtuvaa toimintaa. Oppimisympäristönä on koko maailma. Luokkahuoneen lisäksi kieltä opitaan internetistä, musiikista, televisiosta ja radiosta. Opetusvälineinä käytetään niin oppikirjoja kuin sähköisenkin oppimisen välineitä. Kieltenoppimiselle on tunnusomaista toiminnallisuus, pelillisyys, draama ja leikin käyttäminen oppimisen välineenä.

Opetusta rikastetaan mahdollisuuksien mukaan niin kotimaisilla kuin kansainvälisilläkin vierailuilla ja projekteilla. Opetuksen aikana voidaan tutustua erilaisten yhteisöjen ja yhdistysten toimintaan kielenopetuksen näkökulmasta. (Kotikansainvälisyys)

Kieltenopetuksen työtavat valitaan lapsen ikäkausi huomioiden. Eri työtapoja hyödyntämällä tarjotaan oppilaille mahdollisuus kehittää omaa kielitaitoaan itselle sopivalla tavalla. Työtapoja vaihtelemalla varmistetaan asioiden omaksuminen eri aistien avulla. Tunneilla kuunnellaan, puhutaan, kirjoitetaan, lauletaan, leikitään ja liikutaan.

ARVIOINTI
Oman oppimisen arviointi ja tavoitteidenasettelu muuttuu ja kehittyy luokka-asteittain. Oppilas harjoittelee sekä yhteisten että omien tavoitteiden asettelua.
Oppilas asettaa itselleen tavoitteita oppimiseen opettajan avustuksella.


Oppilaan arviointi vieraan kielen A-oppimäärässä vuosiluokilla 3-6

Oppilasta arvioidaan kannustavasti ja monipuolisesti. Oppilasta ohjataan tiedostamaan omat taitonsa, kehittämään taitojansa sekä löytämään itsellensä sopivimmat ja luontevimmat tavat käyttää kieltä. Oppilaalla on mahdollisuus tuoda esiin myös koulun ulkopuolella oppimaansa kielitaitoa. Kielelliset oppimisvaikeudet tai muulla tavoin kielellisesti erilaiset lähtökohdat huomioidaan arvioinnissa mm. käyttämällä monipuolisia arviointimenetelmiä. Oppimisen arvioinnissa käytetään myös itse- ja vertaisarviointia. Arvioinnin kohteena ovat kaikki kielitaidon osa-alueet: kasvu kulttuuriseen moninaisuuteen ja kielitietoisuuteen, kielenopiskelutaidot, vuorovaikutustaidot sekä taidot tulkita ja tuottaa tekstejä. 6. vuosiluokan päättyessä A-kielen osaamisen tason arviointi perustuu valtakunnallisiin arviointikriteereihin.

1. Arvioitaessa kasvua kulttuuriseen moninaisuuteen ja kielitietoisuuteen arvioinnin kohteena ovat

- kielellisen ympäristön sekä kohdekielen aseman ja merkityksen hahmottaminen: oppilas tietää, missä kohdekieltä käytetään sekä tunnistaa oman lähiympäristönsä kieliä.

- kielellinen päättely: oppilas näkee eroja ja yhtäläisyyksiä eri kielten välillä

- kohdekielisen aineiston löytäminen: oppilas osaa kertoa, missä kieltä voi kuulla tai nähdä.

2. Arvioitaessa kielenopiskelutaitoja arvioinnin kohteena ovat:

-tietoisuus tavoitteista ja toiminta ryhmässä: oppilas osaa toimia yhdessä muiden kanssa, osallistuu yhteiseen tekemiseen sekä tietää, mihin työskentelyllä pyritään. Oppilas osaa kannustaa toisia.

-kielenopiskelutavoitteiden asettaminen ja opiskelutottumusten löytäminen: oppilas osaa asettaa tavoitteita omalle kielenopiskelulleen ja harjoittelee erilaisia, monipuolisia tapoja opiskella kieltä. Oppilas tunnistaa itsellensä parhaita tapoja opiskella kieltä sekä osaa arvioida taitojaan.

3. Arvioitaessa kehittyvää kielitaitoa ja taitoa toimia vuorovaikutuksessa arvioinnin kohteena ovat:

- vuorovaikutus erilaisissa tilanteissa: oppilas selviytyy helpoista ja tavallisimmista arjen suullisista tai kirjallisista viestintätilanteista tarvittaessa toisen tukemana.

- viestintästrategioiden käyttö: oppilas ymmärtää, että viestintää voi tehostaa myös apukeinoilla ja osaa käyttää niitä. Oppilas osaa käyttää mm. ilmeitä, eleitä ja pieniä sanallisia ilmauksia ja osaa pyytää selvennystä tai toistoa reagoidessaan.

- viestinnän kulttuurinen sopivuus: oppilas osaa käyttäytyä ja käyttää kohteliaita ilmaisuja erilaisissa tutuissa tilanteissa.

4. Arvioitaessa kehittyvää kielitaitoa ja taitoa tulkita tekstejä arvioinnin kohteena on:

- tekstien tulkintataidot: oppilas ymmärtää yksinkertaista, tuttua sanastoa ja ilmaisuja sisältävää kirjoitettua tekstiä ja hidasta puhetta, kun aihe on tuttu. Oppilas löytää helppoja yksityiskohtia lyhyestä tekstistä.

5. Arvioitaessa kehittyvää kielitaitoa ja taitoa tuottaa tekstejä arvioinnin kohteena on:

- tekstien tuottamistaidot: oppilas osaa kertoa itselleen tärkeistä ja tutuista asioista ja osaa kirjoittaa tutuista ja harjoitelluista aiheista. Oppilas osaa ääntää kohdekieltä ymmärrettävästi ja hallitsee jonkin verran perussanastoa ja tilannesidonnaisia ilmaisuja. Oppilas hallitsee kieliopin perusasioita.


TYÖTAVAT
-itseohjautuvuus, ryhmätyö, yhteisöllinen oppiminen
- tiedonhankinta, -käsittely, esittäminen, soveltaminen, arviointi
- leikki, mielikuvitus
-yhteistoiminta yli luokkarajojen
-TVT- tiedon omatoiminen hankinta, vuorovaikutus, pelillisyys
- opettaja valitsee yhdessä oppilaiden kanssa, ohjaten uusiin työtapoihin ja itseohjautuvuuteen
- opettaja ohjaa suunnittelemaan ja arvioimaan omia työtapoja

ERIYTTÄMINEN
- eriyttäminen, yksilölliset ja kehitykselliset erot huomioiden - > ehkäistään tuen tarpeen syntymistä
- opetuksen eheyttäminen mahdollisuuksien mukaan




TAPAHTUMAT
Tapahtumia
Kielissä huomioidaan juhlapyhiä ja tapahtumapäiviä jatkuvasti lukuvuoden aikana. Teemapäiviä toteutetaan opetusryhmissä, luokka-asteittain, yhdessä koko koulun kanssa ja esimerkiksi asteiden yhteisinä tapahtumina.

Euroopan kielipäivä 26.9. ( Euroopan kielet)
Halloween 31.10.
Valentine's Day (Ystävänpäivä) 14.2.
Eurooppapäivä 9.5. 


OPS / Ilmaisu

  • Draama
  • Suullinen ilmaisu, arkipäivän keskustelutilanteet
  • leikillisyys, pelillisyys, toiminnallisuus

 

- oppilas tunnistaa yhtäläisyyksiä ja eroja omien ja muiden kulttuurien välillä

- oppilas arvostaa erilaisia kulttuureja -> Unesco-toiminta

- kulttuuri ja kielet yhdessä: tapakulttuuri, tervehdykset, kohteliaisuus

- integrointi: maantiede, historia