5.6. Paikallisesti päätettävät asiat

Paikalliset toimintatavat

5.6 Paikallisesti päätettävät asiat

Koulutyön käytännön järjestämisestä päätettäessä kiinnitetään huomiota siihen, että ratkaisut tukevat kasvatuksen ja opetuksen tavoitteiden saavuttamista ja edistävät perusopetuksen yhtenäisyyttä rakentavaa toimintakulttuuria. Opetuksen järjestäjän päätöksen mukaisesti kaikkien tässä käsiteltävien asioiden osalta koulukohtaiset ratkaisut, työn- ja vastuunjako sekä muu käytännön toteutus täsmennetään koulun lukuvuosisuunnitelmassa. 

Keskeiset tavoitteet ja toimintatavat hyvän ja turvallisen koulupäivän luomiseksi ja yhteistyön järjestämiseksi on kuvattu kohdassa 5.1.

Paikallisesti on tehty toimintamalli oppilaiden poissaolojen ehkäisemiseksi ja suunnitelmalliseksi seuraamiseksi sekä niihin puuttumiseksi. Tästä mallista käytämme nimeä Läsnäolomalli. Mallissa on esillä miten poissaoloja seurataan suunnitelmallisesti niin että niistä kerätty tieto on käytettävissä poissaolojen ehkäisemiseen ja varhaiseen puuttumiseen lukuvuoden aikana. Samoin mallissa on esillä miten poissaoloihin puututaan suunnitelmallisesti, ja tämän edellyttämä työnjako ja vastuut. Lisäksi mallista käy ilmi miten yhteistyö huoltajien tai muun laillisen edustajan kanssa toteutetaan. Läsnäolomalli

Koulukohtaisessa opiskeluhuoltoryhmässä, jossa huoltajat ja oppilaat ovat osallisena käydään läpi poissaoloista tehty koonti puolivuosittain. Luokanopettajat ja luokanvalvojat seuraavat poissaolojen kertymista wilmasta ja raportoivat niiden koonnin aina ennen koulutyön lomaviikkoja opiskeluhuoltoryhmään. Yhteistyö opiskeluhuoltopalvelujen ammattilaisten kanssa poissaolojen ehkäisemisessä, niihin puuttumisessa sekä poissaolojen syiden selvittämisen toteuttamisessa kuvataan Läsnöolomallissa. Samoin yhteistyön konkreettinen käynnistäminen opiskeluhuoltopalveluiden kanssa. Jos jollain aikuisella herää huoli, hän voi konsultoida opiskeluhuollon henkilöstöä ja tarvittaessa ohjata oppilaan opiskeluhuollon henkilöstön luo. Lisäksi hän ilmoittaa huolensa oppilaan kotiin. Runsaissa sairauspoissaoloissa opettaja ottaa yhteyttä terveydenhoitajaan. Jos terveystarkastuksissa nousee huolta herättävää asiaa esille, vie terveydenhoitaja asiaa eteenpäin opiskeluhuollon muille henkilöille. Toimintamallia tarkastellaan vuosittain opiskeluhuoltoryhmässä ja kehitetään tarpeen vaatiessa. 

Paikallisesti on päätetty laajentaa terveystiedon oppimäärää tunne- ja vuorovaikutustaitojen harjoitteluun hyvinvointitaitojen nimellä. Hyvinvointitaidot näkyvät arjessa ja niitä korostetaan koulun toimintakulttuurissa. Niiden avulla pyritään lisäämään kouluun kiinnittymistä, koululäsnäoloa ja vertaissuhteita. Ne omalta osaltaan ehkäisevät koulupoissaoloja. Hyvinvointitaitojen Hops eli hyvinvointitaitojen opetussuunnitelma on Joutsan opetussuunnitelman liitteenä.

Perusopetuksen opetussuunnitelman perusteet

5.6 Paikallisesti päätettävät asiat


Koulutyön käytännön järjestämisestä päätettäessä kiinnitetään huomiota siihen, että ratkaisut tukevat kasvatuksen ja opetuksen tavoitteiden saavuttamista ja edistävät perusopetuksen yhtenäisyyttä rakentavaa toimintakulttuuria. Opetuksen järjestäjän päätöksen mukaisesti kaikkien tässä käsiteltävien asioiden osalta koulukohtaiset ratkaisut, työn- ja vastuunjako sekä muu käytännön toteutus täsmennetään koulun lukuvuosisuunnitelmassa.

Yhteinen vastuu koulupäivästä ja yhteistyö sekä poissaolojen ehkäiseminen, suunnitelmallinen seuraaminen ja poissaoloihin puuttuminen

Opetuksen järjestäjä päättää ja kuvaa opetussuunnitelmassa
• mitkä ovat keskeiset tavoitteet ja toimintatavat hyvän ja turvallisen koulupäivän luomiseksi ja yhteistyön järjestämiseksi
• toimintamallin oppilaiden poissaolojen ehkäisemiseksi ja suunnitelmalliseksi seuraamiseksi sekä niihin puuttumiseksi. Toimintamallissa kuvataan opetuksen järjestäjää, koulua ja oppilasta koskien1
o miten kouluun kiinnittymistä, koululäsnäoloa ja vertaissuhteita tuetaan ja poissaoloja ennaltaehkäistään1. Mikäli paikallisesti päätetään laajennettavan esimerkiksi terveystiedon tai muiden aineiden oppimäärää tunne- ja vuorovaikutustaitojen harjoitteluun, kuvataan näiden tuntien tavoitteet ja sisällöt opetussuunnitelmassa8.
o miten poissaoloja seurataan suunnitelmallisesti niin että niistä kerätty tieto on käytettävissä poissaolojen ehkäisemiseen ja varhaiseen puuttumiseen lukuvuoden aikana1
o miten poissaoloihin puututaan suunnitelmallisesti, ja tämän edellyttämä työnjako ja vastuut1,2
o miten yhteistyö huoltajien tai muun laillisen edustajan kanssa toteutetaan1,2,3
o miten poissaolojen ehkäisemisen ja seurannan sekä poissaoloihin puuttumisen toimintatavat sekä niiden suunnittelu koordinoidaan koulukohtaisessa opiskeluhuoltoryhmässä, jossa huoltajat ja oppilaat ovat osallisena1,4
o miten yhteistyö opiskeluhuoltopalvelujen ammattilaisten kanssa poissaolojen ehkäisemisessä, niihin puuttumisessa sekä poissaolojen syiden selvittämisessä toteutetaan1,2
• yhteistyössä kuvataan oppilaan opiskeluhuoltopalveluihin ohjaamisen käytännöt5, terveystarkastuksiin liittyvä yhteistyö6 sekä yhteistyön konkreettinen käynnistäminen opiskeluhuoltopalvelujen kanssa oppilaan runsaissa poissaoloissa1,7.
o miten toimintamallin jatkuva seuranta ja kehittäminen kerätyn tiedon ja järjestelmällisen palautteen pohjalta tehdään1.
• miten yhteistyö koulun sisällä sekä koulun ulkopuolisten toimijoiden kanssa organisoidaan ja miten sitä seurataan ja kehitetään, erityisesti o miten huolehditaan oppilaiden osallisuuden toteutumisesta o mitkä ovat kodin ja koulun yhteistyön keskeiset tavoitteet ja järjestämiskäytännöt.
____________________________________________
1 Laki perusopetuslain 26 § muuttamisesta (947/2022)
2 Oppilas- ja opiskelijahuoltolaki 4 - 5 § (1287/2013)
3 Perusopetuslaki 3 § (626/1998)
4 Oppilas- ja opiskelijahuoltolaki 14 § (1287/2013)
5 Oppilas- ja opiskelijahuoltolaki 11 § (1287/2013) 6 Terveydenhuoltolaki 16 § (1326/2010), Valtioneuvoston asetus neuvolatoiminnasta, koulu- ja opiskeluterveydenhuollosta sekä lasten ja nuorten ehkäisevästä suun terveydenhuollosta 7 § (338/2011)
7 Oppilas- ja opiskelijahuoltolaki 14 - 19 § (1287/2013), Terveydenhuoltolaki 15 a §, 16 §, 17 a § (1326/2010), Sosiaalihuoltolaki 5 §, 10 §, 27 c § (1301/2014)
8 Perusopetuslaki 11 §, 14 § (626/1998)