Suomen ortodoksinen kirkko

Suomen ortodoksinen kirkko

Suomen ortodoksinen kirkko kuuluu autonomisena eli itsehallinnollisena kirkkona Konstantinopolin ekumeenisen patriarkaatin alaisuuteen. Patriarkaatin päämies on ekumeeninen patriarkka Bartolomeos I (kuvassa), joka on astunut virkaansa vuonna 1991.





Kirkossa on kolme hiippakuntaa, kokojärjestyksessä Helsingin hiippakunta, Kuopion ja Karjalan hiippakunta ja Oulun hiippakunta. Koko kirkkoa ja Helsingin hiippakuntaa johtaa Helsingin ja koko Suomen arkkipiispa Leo, jonka istuin sijaitsee Helsingissä. Kuopion ja Karjalan hiippakuntaa johtaa metropoliitta Arseni. Oulun hiippakuntaa metropoliitta Elia. 

Seurakuntia on 21, ja jokaisessa toimii useampia aktiivisia pyhäkköyhteisöjä. Ortodoksisia pyhäkköjä – kirkkoja tai tsasounoita eli rukoushuoneita – on Suomessa noin 150.

Maantieteellisesti seurakunnat ovat huomattavan laajoja – esimerkiksi Lapin seurakunta kattaa lähes kolmanneksen maan pinta-alasta. Väkimäärältään suurin seurakunta on Helsingin seurakunta, johon kuului vuoden 2016 lopussa 19 929 jäsentä ja pienin Rautalammin seurakunta, johon kuului 674 jäsentä. Kirkon jäsenen kotiseurakunta määräytyy sen mukaan, minkä kunnan alueella henkilö asuu.

Suomessa toimii myös kaksi ortodoksista luostaria. Ne molemmat sijaitsevat Heinävedellä. Lintulan Pyhän Kolminaisuuden luostarin sisaristossa oli vuoden 2016 lopussa yhdeksän ja Valamon Kristuksen kirkastumisen luostarin veljestössä niin ikään yhdeksän jäsentä.

Teksti ortodoksisen kirkon verkkosivulta www.ort.fi