Kiinan ja Japanin uskonnot

Kiinan ja Japanin uskonnot

  • Palauta kuva tai muu tiedosto
  • Palauta merkintä
  • Palauta linkki

Sinulla ei ole tarvittavia oikeuksia lähettää mitään.

Buddhan jalanjäljillä Kiinan jakso

Buddhan jalanjäljillä Kiinan jakso. 6/6: Kiina - buddhalainen taistelu. Kung-fun ja zenbuddhalaisuuden koti on Shaolinissa. Miksi nauravan Buddhan pyöreää vatsaa kannattaa rapsuttaa? Nojatuolimatka Aasian maihin ja buddhalaisen kulttuurin ilmiöihin.

Tai chi - Kiinalainen aamuvoimistelu

Tai chi on yksi keino yin ja yangin välisen tasapainon ylläpitämiseen. 

Tai chin esittelytekstiä ITCCA Finlandin sivuilta: 
"Perinteinen kiinalainen tai chi opettaa harrastajansa käyttämään energiaa (qi, chi), joka ei synny niinkään lihasvoimasta vaan aktiivisesta rentoudesta.

Taijin tunnusmerkkinä on hidas, pyöreä ja virtaava liikesarja, jota kutsutaan muodoksi. Koska lajin pehmeät liikkeet sopivat kaikenikäisille, sitä harrastetaan nykyään ensisijaisesti terveydellisistä syistä. Edistyneemmässä muodossa taiji on kuitenkin myös väkivallaton, tehokas itsepuolustuslaji, jonka kaikkien liikkeiden voima voidaan testata pariharjoituksissa.--- Kiinalaisesta filosofiasta juurensa juontava taiji perustuu vastavoimien -yin ja yang - harmoniseen vuorotteluun ja antaa välineitä toimia tarkoituksenmukaisemmin myös arjen tilanteissa."

”Siitä, joka harrastaa taijia, tulee notkea kuin lapsi, vahva kuin puunhakkaaja ja tyyni kuin viisas.” – Kiinalainen sananlasku




Wulfmorgenthaler-sarjakuvastrippi aiheesta

Teeseremonia

"Teeseremonia on rauhallinen, rentouttava, elegantti ja tyylikäs tapa valmistaa ja nauttia teetä.

Teetaide on teen hauduttamisen ja teen nauttimisen taide. Sillä on tiukat säännöt. Se osoittaa hienolla, pikkutarkalla esteettisellä ja kunnioittavalla tavalla kiinalaisen teekulttuurin hengen, syvän olemuksen, historian ja nykyisyyden sekä elämän harmonian.  Silti joka esittäjä tekee teetaide-esityksen omalla persoonallisella tavallaan.

 

Kiina on iso maa, eri alueilla voisi olla erilaisia teeseremonioita.
Hyvin samankaltaisia ovat kuitenkin teevälineet ja -astiat sekä teen hauduttaminen.

Teeseremoniassa haudutetaan yleensä vihreää teetä, oolong-teetä ja kukkateetä, koska niissä käytetään erilaisia teeastioita omalla tavallaan.  Tällöin keskitytään siihen, mikä on paras tapa valmistaa tiettyjä teelaatuja: vihreään teehen käytetään laseja, oolong-teehen käytetään savikannuja ja kukkateehen posliinikannuja. 

Ennen ajanlaskumme alkua elänyt kuuluisa taolainen filosofi Zhuangzi kirjoitti: "Sanojen tarkoitus on ilmaista ajatuksia, ja kun ajatus on ymmärretty, sanat voidaan unohtaa." Tämä sopii erittäin hyvin teeseremonian tunnelmaan."

Teksti täältä.