Protestanttiset kirkot

Martin Luther

​Katso lyhyt video Luterilaisen kirkon synnystä ja sen perustajasta, Martin Lutherista. Valitse asetuksista tekstitykset - Suomi

Protestanttiset kirkot

Protestanttiset kirkot syntyivät 1500-luvulla Martin Lutherin aloittaman uskonpuhdistuksen vaikutuksesta.
Ne erosivat roomalais-katolisen kirkon yhteydestä.


Kuva: Martin Luther. Kuvalähde Wikipedia


Protestantismi alkoi alun perin Lutherin ja hänen työtovereidensa ympäriltä alkaneesta kansanliikkeestä. Nimi protestanttinen tulee sanasta protestoida. Protestanttiset kirkot vastustivat silloisen katolisen kirkon tapaa toimia ja opettaa.

Protestanttisille kirkoille ominaista on Raamatun merkityksen korostaminen. Oli tärkeää saada käännettyä Raamattu kansankielelle. Tämän vuoksi mm. suomelle luotiin aikoinaan kirjakieli. Myös jumalanpalvelukset tuli toimittaa kansankielellä. Saarna, eli mm. evankeliumia selittävä opetuspuhe, tuli keskeiseksi. Luterilaista kirkkoa onkin kutsuttu sanan kirkoksi.

Kuva: Albert Edefeltin piirros Mikael Agricolasta. Mikael Agricolaa pidetään suomen kirjakielen isänä. Hän ryhtyi kääntämään Uutta testamenttia suomen kielelle. 


Jotkin protestanttiset kirkot ovatkin hylänneet kuvat kirkkorakennuksista, sillä niiden näkemyksen mukaan kuvien katselua tärkeämpää on tulla kuuntelemaan, mitä kirkolla on opetettavana. Muutoinkin protestanttisten kirkkojen pyhäköt ovat katolisia ja ortodoksisia tiloja yksinkertaisemmin koristeltuja.

Kuva: Tuupovaaran evankelis-luterilainen kirkko. Kuvalähde: ortoboxi.fi

Koska paavin asema katolisessa kirkossa ja koko Euroopassa oli noussut niin merkittäväksi, havitteli paavin asemaan moni vallanhimoinen mies, jonka tarkoitusperät olivat usein kaikkea muuta kuin kristilliset. Tämä on yksi syy siihen, miksi protestanttiset kirkot halusivat eroon vahvasta kirkollisesta hierarkiasta. Sen sijaan maallikoiden merkitys korostui, samoin kuin henkilön persoonallinen vakaumus.


Protestanttiset suuntaukset

  • Luterilaisia 72 miljoonaa (Euroopassa mm. Pohjoismaat ja Saksa)
  • Anglikaaneja 77 miljoonaa (Englannin kirkko)
  • Anglikaanikirkosta irtaantunut babtismi, 110 miljoonaa (Ei lapsikastetta, kaste aikuisena)
  • Anglikaanikirkosta irtaantunut metodismi, 70 miljoonaa (Oli anglikaaninen herätysliike, joka itsenäistyi Yhdysvalloissa omaksi kirkoksi)
  • Adventisteja 18 miljoonaa kastettua jäsentä, lisäksi kastamattomat (Odottavat Jeesuksen toisten tulemisen tapahtuvan pian)
  • Reformoituja 75 miljoonaa (Sveitsisssä syntynyt protestantismi, jonka perustaja oli aluksi yhteistyössä Lutherin kanssa. Kutsutaan myös kalvinismiksi. Reformoituihin kirkkoihin lukeutuu myös...
    • presbyteerikirkko (Skotlannissa, eroaa reformoiduista lähinnä kirkkojärjestyksen osalta)
    • puritanismi(Syntyi Englannissa, vaikuttaa Yhdysvalloissa. Puritanismissa pyhää sanaa oli levitettävä kaikkialle ja ihmiset oli saatava ymmärtämään oman elämänsä syntisyys. Myös pyrkimys estää lähimmäisten syntiset teot.
    • yhdistyneet kirkot

Protestanttisia suuntauksia on muitakin. Merkittävin on helluntailaisuus, joka syntyi Yhdysvalloissa 1900-luvulla babtismin ja metodosmin pohjalta. Helluntaiherätys korostaa Pyhän Hengen kastetta, sen merkiinä näkyvää kielilläpuhumista ja että sen seurakuntien jäsenet ovat elävässä uskossa.
Sen jäsenmäärää on vaikea arvioida, mutta siihen arvioidaan kuuluva 115 miljoonaa jäsentä.
Jos mukaan lasketaan ns. karismaattiset liikkeet, on kokonaisjäsenmäärä 345 miljoonaa.

Muita ovat mm. Pelastusarmeija, anababtistit (joihin kuuluu mm. amishit) sekä Ranskan hugenotit.

(lähde: wikipedia)

Katso tästä preziesitys kristinuskon suuntauksista. (Prezin on tehnyt Mari hietala)





Pelastusarmeija
Pelastusarmeijan historia (linkki Pelastusarmeijan omille sivuille)

Pelastusarmeijan joulupatamainos vuodelta 2019:


7 pointtia helluntailaisuudesta: