1885 Benz Patent-Motorwagen

Karl Benz

Karl Benziä pidetään bensiinikäyttöisen auton keksijänä yhdessä Gottlieb Daimlerin kanssa. Benz valmisti ensimmäisen kaupallisen auto vuonna 1885: Benz Patent-Motorwagenin nummer 1. Suomennettuna nimi on "nerokkaasti" ja iskevästi: Benz patenttimoottorivaunu numero 1. Tätä vuotta pidetään varsinaisen auton syntymävuotena.

Auton kehittelijöiden palkkana oli tähän asti ollut lähinnä keksimisen ilo, sillä kalliille autoille ei ollut ostajia jonoksi asti. Hevosvaunut oli edelleen käytetyin kulkupeli ja niinpä Benzin hevosettomia vaunuja pilkattiin ankarasti.

Benz epäröi tuotteensa myyntiin laittamista. Hänen vaimo Bertha päätti todistaa uuden auton toimivuuden. Hän otti auton salaa ja lähti kahden poikansa kanssa ajamaan noin 100 km päässä asuvan äitinsä luo. Matkasta tuli melkoinen seikkailu, mutta onneksi Bertha oli taitava mekaanikko. Matkalla autossa ilmeni useita vikoja ja siitä hajosi mm. jarrut. Seurue keräsi tien varressa suurta huomiota. Onnistunut matka sai huomiota lehdistössä ja automobiilin maine kasvoi.

Bertha Benz Memorial Routesta tuli 25. helmikuuta 2008 Saksassa virallisesti museotie. Se on osa saksalaista teollisuushistoriaa ja kuuluu Euroopan teollisen perinteen reittiin.

Benzin autossa oli polttomoottorin lisäksi myös muita uusia ominaisuuksia, kuten tanko-ohjaus ja täyskumiset pinnarenkaat. Mene tänne nettisivulle. Lue sieltä teksti ja katso lyhyt video, niin pääset tästä kulkupelistä paremmin kärryille!

Benz Patent-Motorwagen Nummer 1, 1885
Käyttövoima: 1-sylinterinen 0,9l nelitahtimoottori
Teho: 2/3 hevosvoimaa
Massa: 265kg
Huippunopeus: 16km/h
Kulutus: 10 litraa/100km

Fun Trivia: Autojen tankkaus oli hieman erilaista kuin nykyään. Bensiini ostettiin nimittäin apteekista.