Creative Teaching CLIL Secondary

Oi, ihana Oxford!

Pääsin Erasmus+ -koulutukseen kesäiseen Oxfordiin 7.-12.5.2017. Oxfordon noin 160 000 asukkaan kaupunki Oxfordshiren kreivikunnassa Englannissa. Sinne on Lontoosta noin 80 kilometriä (Lontoosta luoteeseen). Heathrow -lentokentältä matka kesti linja-autolla noin puolitoista tuntia. Tunnettuja oxfordilaisia ovat J.R.R.Tolkien, C.S.Lewis, Lewis Caroll ja Iris Murdoch, jotka asuivat ja kirjoittivat Oxfordissa. Colin Dexterin komisario Morse on tunnetuimpia Oxfordin kuvitteellisia hahmoja. Iltaisin innostuin kuuntelemaan ja lukemaan englantia katsomalla Netflixistä Morsen oppipojan komisario Lewisin murhamysteereitä, koska sarja on kuvattu Oxfordissa. Myös näyttelijä Hugh Laurie (lääkärisarjasta House) on syntynyt Oxfordissa.

Oxfordissa on paljon kauniita, vanhoja rakennuksia. Kuvassa Radcliffe Square. Oxford on tunnettu yliopistostaan, joka on englanninkielisen maailman vanhin yliopisto. Perustamispäivää ei tiedetä, mutta opetustoimintaa siellä on ollut vuodesta 1096. Oxfordin yliopiston toiminnan perusta ovat colleget. Opettajien ja opiskelijoiden on oltava jonkun collegen tai ns. ”permanent private hallin” (PPH) jäseniä. Esimerkiksi John Locke, Albert Einstein ja 14 Britannian pääministeriä ovat opiskelleet Oxfordin yliopistossa. Tiistaina kurssin ohjelmassa oli kiertokävely Oxfordin keskustassa ja vierailukohteena suosituin kampus Christ Church, joka on yksi Oxfordin yliopiston 38 collegesta. Kuningas Henrik VIII perusti sen vuonna 1546. Rakennus on monille tuttu Harry Potter –elokuvista. Rakennuksen ruokasali (kuvassa) on ollut Tylpahkannoita- ja velhokoulun ruokasalin mallina. Kahteen ensimmäiseen Potter- elokuvaan on kuvattu kohtauksia ruokasaliin johtavassa portaikossa. Vierailimme myös Christ Churchin kappelissa, joka on sekä collegen kappeli että Oxfordin hiippakunnan tuomiokirkko.

Itse opiskelin luovan opetuksen CLIL -kurssilla Lake Schoolissa. Kurssilla oli kaksi erittäin pätevää ja kokenutta opettajaa ja kolme opiskelijaa. Minun lisäkseni opiskelijoina oli kaksi 42-vuotiasta miestä; David Réunionista ja Juanma Espanjasta. Kävimme päivittäin yhdessä lounaalla mm. intialaisessa ja italialaisessa ravintolassa ja harjoittelimme englannin puhumista. Kieltä oppii puhumalla!

CLIL (Content and Language Integrated Learning) on opetustapa, jossa yhdistetään kielen ja sisällön tavoitteet; kieltä opitaan muun toiminnan kautta. Eri oppiaineiden tunneilla on vieraskielisiä opetustuokioita tai äidinkieltä ja vierasta kieltä käytetään rinnakkain. Tällöin käsiteltävän oppiaineen pääasiat opiskellaan äidinkielellä ja vieraalla kielellä. CLIL antaa intoa ja lisää halua oppia kieliä. Se antaa mahdollisuuden harjoitella kieltä varsinaisen kielen oppituntien ulkopuolella sekä kokeilla ja käyttää opittavaa vierasta kieltä ja oppia samalla muita asioita. CLIL-opetuksessa toteutuu kolme tärkeää periaatetta sisältö, oppimisen taidot ja kieli. Nämä periaatteet keskeisiä, jos luokassa on erikielisiä opiskelijoita. Kurssin opetuksessa korostui 2000-luvun opiskelutaidot: tiedon etsintä, yhteistyö, viestintätaidot, luovuus ja kriittinen ajattelu.

CLIL-pedagogiikan kulmakivenä on usein tehtäväpohjaisuus, koska vierasta kieltä opitaan osallistumalla luokkahuoneen toimintaan. CLIL-opetuksessa käytetään kontekstirikkaita tehtäviä, jolloin opiskelijat pystyvät oppimaan uutta myös uudella kielellä. Näin kieli voi rikastuttaa esim. matematiikan, historian tai kuvaamataidon opetusta. CLIL-opetus on sisältöpohjaista opetusta; on mielekästä kiinnittää huomiota kielitaidon ala- ja oppiainekohtaisuuteen.

Kurssin oppitunneilla oli käytännön harjoitustehtäviä, joiden tavoitteena on perehdyttää oppilaita oppiainesisältöjen kannalta merkittäviin asioihin ja ilmiöihin ja tukea näiden oppimista. Teimme siis tehtäviä, jotka tähtäsivät muuhun kun kielen tuottamiseen. Näissä päämääränä on tehtävien suorittaminen mielekkäällä tavalla, jolloin huomio ei kiinnittynyt kieleen vaan asiasisältöihin ja merkityksiin. Opettajamme käytti tehtävissä mm. paljon kuvia, historian tarinoita (esim. The Battle of Hastings, tietokilpailu Henrik VIII:sta) ja oppimispelejä.

CLIL-opetuksessa tehtävätilanteita voidaan tarkastella kolmivaiheisesti, jolloin erotellaan tehtävän valmisteluvaihe, itse tehtävä ja tehtävää kokoava vaihe. Valmisteluvaiheessa opettaja voi tuoda esille tehtävän kannalta tärkeitä kieliseikkoja (esim. termit, käsitteet, sanasto, ohjeistus). Scaffolding on oppimisen tukemista. Tehtävä itsessään antaa mahdollisuuden harjoitella alakohtaista kielitaitoa. Yhteenvetovaiheeseen voi sisältyä sekä sisällön että myös siihen liittyvän kielen pohdintaa.

Oppituntien tehtäväpohjaisuus toteutuu käytännön tehtävissä. Erään CLIL -opetuksesta tehdyn tutkimuksen mukaan oppilaiden toimintaan sitoutuva kielenkäyttö oli enimmäkseen hyvin arkikielistä, minimalistista ja sisälsi vain vähän sellaista kieliainesta, jota voidaan pitää oppiaine- ja alakohtaisena. Samaa voidaan sanoa esimerkiksi lukiolaisten filosofista väittelyistä tai oppilasjohtoisista keskusteluista joidenkin opiskelijoiden kohdalla. Uusien käsitteiden ja näkökulmien oppiminen rikastuttaisi keskustelua. Tehtävän yhteenvetovaihe voi olla jo opitun kertaamista tai se voi sisältyä seuraavan tunnin alkuun ja yhdistyä esimerkiksi aiheesta tehtyjen kotitehtävien tarkistamiseen.

Kurssin vaikuttavuus? Oma tavoitteeni oli oppia englannin kieltä. Ei sitä nyt viikossa opi, mutta sain uuden alun englannin opiskeluun. Kun katson elokuvia, luen samalla englanninkielistä tekstitystä. Kun kouluumme tulee opiskelijoita vaihtoon, niin tarjoan heille jatkossakin kotimajoitusta. Onnistunut liikkuvuuskokemus paransi itsetuntoani. CLIL -pedagogiikan periaatteita aioin hyödyntää myös omassa opetuksessani. Oivalsin kurssilla, että filosofia ja psykologia on opiskelijoille kuin vieraita kieliä, joissa on paljon uusia käsitteitä ja joiden oppimiseen opiskelija tarvitsee tukea (scaffolding). Tätä tukea he saavat toisilta opiskelijoilta ja tehtävistä, joissa tuodaan esille uusia käsitteitä ja esimerkkejä. Aion myös lisätä pari- ja ryhmätöiden määrää ja kehittää keskusteluharjoitusten laatua aidosti oppilasjohtoisemmaksi.

Eija Palolahti, Ivalon lukion opettaja