Lukuvuosi 2022-2023
Elokuvia Roihusten perheestä
Kaveriluokat ovat työskennelleet lukuvuoden aikana Roihusten perheen parissa yhdessä eskarilaisten kanssa.
Projektin aikana lapset ovat harjoitelleet luovaa kerrontaa, sanavaraston laajentamista sekä itsensä ilmaisemista.
Projektin lopuksi tehtiin omat elokuvat Roihusten perheestä. Lapset ovat valinneet yhdessä tapahtumapaikan kodissa ja keksineet sekä käsikirjoittaneet tarinat.
Liitteet:
Kauppaleikkejä
Keväällä leikimme ja pelasimme yhdessä eskarilaisten kanssa erilaisia kauppaleikkejä ja harjoittelimme rahan käyttämistä. Ensimmäisellä viikolla erilaiset lautapelit opettivat rahankäyttöä, kuinka rahat riittävät ja kuinka paljon rahalla saa ostettua.
Papunetin Papumarketissa piti osata maksaa ostokset.
Toisella viikolla menimme jäätelökioskille, kauppaan ja kirpputorille rahojen kanssa. Oppilaat saivat rahakukkarot, joissa oli eri määriä rahaa. Niillä sai sitten ostaa haluamansa määrän tavaroita kaupasta ja jäätelöpalloja kioskista.
Kirpputorilla oli huokeat hinnat. Siellä pärjäsi yhden euron kolikolla, josta kirpputorin pitäjät antoivat vaihtorahaa takaisin.
Luetun ymmärtämisen harjoitus
Yksikköjä ja monikkoja sekä genetiivejä
@tiinantoiminnalliset taskutuotteet olivat taas ahkerassa käytössä, kun harjoittelimme yksikköjä ja monikkoja sekä genetiivejä. Ykköset harjoittelivat yksikköä ja monikkoa ja kakkoset omistuspäätteiden kirjoitamista. Heitä värinoppaa ja mene saman värisen pikkutaskuston luo. Ota tikku. Muuta tikussa oleva virke joko yksikköön tai monikkoon. Kirjoita virke vihkoon ja näytä opelle. Tavoitteena oli kirjoittaa kuusi virkettä. Vai kirjoitatko kaikki kaksitoista virkettä molemmista taskustoista? Open yllätykseksi moni kirjoitti yli kuusi virkettä ja osa kaikki kaksitoista, loistavaa ykköset!
Kurkista piilosssa olevasta tikusta tekijä ja nappaa taskusta esine. Paina ne mieleesi. Kirjoita vihkoon kenen esine. Lattiataskustossa on kaksitoista taskua piilotaskuineen. Open hämmästykseksi melkein kaikki kirjoittivat kaikki kaksitoista sanaparia, huippua kakkoset!
Värikoodaus motivoi oppilaita niin paljon, että he eivät halua lopettaa ennen kuin ovat tehneet kaikki tehtävät jokaisesta taskusta, vaikka tavoitteena olisi ollut vähempi määrä tehtäviä. Lisäksi työrauha on taattu, ja jokaisella on hyvä mieli tunnin jälkeen. Palautteena on monta peukkua pystyssä tunnin lopussa.
Kaksoiskonsonantin harjoittelua
Kaksoiskonsonanttia eli geminaattaa harjoiteltiin toiminnallisesti. Etsi käytävältä kuvapari. Mieti, kummassa sanassa on kaksoiskonsonantti. Paina sana mieleesi. Kirjoita sana vihkoon. Kakkoset ja moni ykkösistä kirjoitti sanasta virkkeitä.
Kirjoita sana/virke vihkoon, näytä opelle. Vie luokan yhteiseen linnaan palikka. Jatka kuvaparien etsimistä. Ahkerasta kirjoittamisesta jokainen sai vielä laittaa viisi bonuspalikkaa luokan yhteiseen linnoitukseen. Huh, taas kirjoitettiin hurja määrä sanoja/virkkeitä.
Sanojen kirjoittamista lumiukkoteemalla
Ekaluokkalaiset harjoittelivat tammikuussa sanojen kirjoittamista. Ota hattu. Etsi lumiukko, jonka alkutavu sopii hatussa olevaan tavuun ja muodostaa sanan. Paina sana ja tavun kehyksen väri mieleesi. Kirjoita sana vihkoon kolme kertaa. Näytä opelle. Piirrä oikean väriseen lumiukkoon jokin puuttuva osa.
Taitavimmat kirjoittivat jo virkkeitä. Kylläpä oli kiva ja motivoiva harjoitus. Sanoja ja virkkeitä tuli kirjoitettua valtava määrä. Samalla tuli taiteiltua upeita lumiukkoja. Kiitos taas @tiinantoiminnalliset innostavasta harjoituksesta!
Joo, joo joulu on ovella
Tonttujen touhuja
Tällä viikolla luokassa tontut touhuavat jouluisissa puuhissaan.
Käytävän seinälle oli laitettu joulukuusia, joissa oli lopputavu. Oppilaat saivat monisteen, jossa oli joulukuusi kynttilöineen. Ota joulupallo, jossa oli sanan alkutavu. Etsi käytävän kuusista kuusi, jonka lopputavu sopii pallon alkutavuun muodostaen oikean sanan. Paina sana mieleesi.
Kirjoita sana kolme kertaa vihkoosi. Muista sormiväli. Osa oppilaista kirjoitti sanoja ja osa virkkeitä. Näytä opelle. Ope antoi leiman ja samalla sai "sytyttää" kynttilän omaan kuuseen. Saatko syttymään kynttilöitä niin paljon, että saat tähden kuusen latvaan?
Luokassa kävi kova kuhina, kun oppilaat kirjoittivat sanoja ja virkkeitä. Kynttilöitä syttyi kuusiin nopealla vauhdilla.
Ope ryhtyi antamaan tarratähtiä kuusen latvoihin ahkerasta työskentelystä. Mutta motivaatio oli niin huipussaan, että harva lopetti kirjoittamista siihen. Oppilaat halusivat sytyttää kaikki kynttilät kuusesta. Juuri ja juuri oppilaat malttoivat lähteä syömään. Osa jatkoi kirjoittamista vielä ruokailun jälkeen. Lopuksi sai koristella kuusen haluamallaan tavalla.
Opettajan sydän pakahtui onnesta ja oppilaiden ahkeruudesta! Taas sai kiittää @tiinantoiminnalliset -materiaalista.
Joulukortteja hyväntekeväisyyteen
Teimme kaveriluokissa joulukortteja hyväntekeväisyyteen Joulupostia ikäihmisille -kampanjaan.
Meidän luokassa tekniikkana oli painanta. Sormella painamalla syntyi kransseja, poroja, lumiukkoja ja lintuja. Lasipurkin kannella painettiin joulupalloja.
Hyvää joulua Sinulle!
R-kirjain
Tällä tunnilla automatot pääsivät käyttöön. Matolle oli kiinnitetty R-sanoja. Oppilaat ajoivat autoilla pitkin mattoja. Kun sana tuli vastaan, se kirjoitettiin vihkoon.
Osa oppilaista kirjoitti sanoja ja osa virkkeitä.
Jälleen kerran tehtävä vei mennessään, ja oppilaat kirjoittivat hurjasti sanoja ja virkkeitä, hyvä me!
Halloween höpsötyksiä - sanoja ja virkkeitä
Ykköset ja kakkoset tekivät samaa tehtävää. Tehtävää eriytettiin sana ja virketason tehtäviin. Osa ykkösistä kirjoitti sanoja ja osa virkkeitä. Kakkoset kirjoittivat virkkeitä. Taitavimmat rikastivat vielä saatua virkettä. Osa ykkösistä jopa rikasti virkkeitä.
Halloween teeman mukaisesti koulun käytävälle oli laitettu halloween aiheisia kuvia, joissa oli kuvan nimi. Paina kuvan nimi mieleesi. Mene luokkaan. Heitä värinoppaa ja mene pyöreän pöydän luo oikean värin kohdalle. Arvo tekemisen sana noppaa heittämällä. Kirjoita saatu virke vihkoosi.
Taitavimmat kävivät vielä salaisuuspussilla hakemassa sanan, joka rikasti virkettä. Sanat liittyivät paikkaan, aikaan tai millainen tekijä on. Kolmen sanan tai virkkeen jälkeen sai tarran vihkoon.
Kylläpä taas kirjoitettiin paljon sanoja ja virkkeitä. Luokassa oli oikea tekemisen meininki. Hyvä me!
Rakentelua
Syysloman jälkeen jatkoimme matematiikassa rakentelun ja hahmottamisen merkeissä.
Rakensimme Multilink-kuutioilla valmiiden kuvien pohjalta eri vaikeusasteisia kappaleita. Rakenteluun sai haastetta, jos kuvan käänsi nurin päin ja yritti rakentaa samanlaista kappaletta. Loogisilla paloilla tehtiin samanlaisia kuvioita, mitä korteissa oli. Kuvion sai rakentaa joko kortin päälle tai viereen. Kuvion tekemisestä tuli haastavampaa, kun sen rakensi viereen.
Hahmottamisen ja hienomotoriikan harjoitteluna oli "leipoa" muovailuvahasta pötköä, katkoa sitä ja tehdä joko mallikuvan päälle tai viereen samanlainen kuvio.
Hahmottamista harjoiteltiin myös askartelutikkujen avulla. Rakenna samanlainen kuvio tikuista kuin kortissa.
Pääsimme myös harjoittelemaan hahmottamista värittämällä kuvioita, joista syntyikin mitä ihmeellisempiä kuvia. Väritä kuvio annetulla värillä. Lapset keksivät hienoja toimintamalleja värittämisen helpottamiseksi. "Ope, minä teen ääriviivat, minne asti voin värittää punaisella."
Muistipuisto-sivustolla teimme treenejä aivoille ja harjoittelimme hahmottamista iPadellä.
Lempin seikkailu
Tämä harjoitus sai vipinää ykkösiin ja nosti motivaation huippuunsa.
Tehtävässä oli kolme eri tasoa: tavuja, sanoja ja virkkeitä. Tehtävät olivat käytävässä. Alkavat lukijat aloittivat leveleiden suorittamisen tavuista. Kun kahdeksan tavua oli ympyröity omasta monisteesta, sai siirtyä seuraavalle tasolle, levelille. Lue tavu. Paina mieleesi, millä värillä se on kirjoitettu. Etsi omasta monisteesta sama tavu ja ympyröi se samalla värillä kuin se oli kirjoitettu. Hae leima korttiisi. Kun kortissa oli kahdeksan leimaa, sai siirtyä seuraavalle tasolle. Saatko kaikki kolme leveliä suoritettua? "Joo", oppilaat huusivat.
Lukijat aloittivat tehtävän suorittamisen sanoista. Tavuja ja sanoja oli niin paljon, että jokainen pystyi etenemään omien taitojen mukaan. Kävipä niinkin, että opettaja joutui kirjoittamaan alkavien lukijoiden tehtävämonisteeseen virkkeitä, kun tehtävä oli niin motivoiva ja innosti haastamaan itsensä lukemisessa.
Lukumääriä ja lukujonoja eri tavoin
Kaveriluokat ovat ennen syyslomaa harjoitelleet lukumääriä, lukusanan ja numeromerkin vastaavuutta sekä lukujonoja. Kasvis C on touhunnut näillä tunneilla koulun liikuntasalissa. Tässä kuvakoosteet näistä tunneista.
Laita oikea määrä esineitä numeromerkin kohdalle.
Haastavampana tehtävänä oli tunnustella, kuinka monta helmeä on käärmeen sisällä. Laita käärmeet suuruusjärjestykseen pienimmästä suurimpaan.
Lukumäärän ja oikean numeromerkin vastaavuutta harjoiteltiin myös pelaamalla. Heitä noppaa. Laita oma pelimerkki oikean numeromerkin kohdalle, joka on yhtä monta kuin nopassa.
Pelasimme peliä myös mikä on yksi vähemmän ja yksi enemmäin kuin nopassa.
Lukumäärälotossa nostettiin korttipakasta kortti. Jos omasta lottomonisteesta löytyi oikea lukumäärää vastaava numeromerkki, kortin sai laittaa omalle monisteelle. Kuka sai ensimmäisenä loton valmiiksi?
Kylläpä me harjoiteltiin lukumääriä ja lukujonoja monin eri tavoin.
S-kirjain - sienessä
Ykköset ovat tällä viikolla harjoitelleet s-äännettä ja -kirjainta. Tänään lähdettiin sieneen. Heitä värinoppaa. Hae saman värisestä kassista tavuliuska. Lue tavut ensin itse hiljaa ja sitten kaverille. Kysy: "Saanko lukea sinulle?". Kirjoita tavut vihkoon.
Taitavimmat pääsivät myrkkysienikorille haastavampien sanojen äärelle.
Tämä oli ykkösten ensimmäinen värikoodaustehtävä, mikä sujui hienosti. Tavuja ja sanoja tuli kirjoitettua aikamoinen määrä, hienoa ykköset!
Musiikkisatu Pekka ja susi
Tänään kuuntelimme musiikin tunnilla musiikkisadun Pekasta ja sudesta.
Pekka ja susi
Oppilaat saivat piirtää samalla satua, kun kuuntelivat sitä. Hienoja piirustuksia siitä syntyikin!
Automatto ja kysymyssanat
Kakkoset ovat harjoitelleet kysymysten tekemistä ja kirjoittamista monin eri tavoin. Tällä viikolla harjoittelimme kysymysten tekemistä automaton avulla.
Mattoon oli kiinnitetty kysymyssanoja. Aja autolla. Kun tulet kysymyssanan kohdalle, keksi kysymyssanalla alkava kysymys. Kysymykseen voi seuraavana vuorossa oleva vastata. Sitten vuoro siirtyy toiselle.
S-kirjain
Ykköset jatkoivat äidinkielessä salaisuuspussien tutkimista. Vuorossa olivat S-kirjaimen tavut ja sanat.
Lue hiljaa mielessä tavut/sanat. Kysy kaverilta: "Saanko lukea sinulle?". Kirjoita tavut/sanat vihkoon. Muista sormiväli. Näytä opelle.
Aloita alusta ja hae uusi tavu- tai sanalista. Kylläpä tuli kirjoitettua monta tavua/sanaa, hyvä me!
Metsäretkellä syksyä havainnoimassa
Kaikki kaveriluokat tekivät yhdessä retken metsään ympäristöopin tunnilla. Tarkoituksena on havainnoida syksyn merkkejä luonnossa.
Yhtenä tehtävänä oli etsiä luonnosta syksyn värejä värisuunnistuksen avulla. Luonnosta piti etsiä jokin asia, esine, joka oli aivan saman värinen kuin pallo paperissa.
Toisena tehtävänä oli kuunnella, haistella ja katsella syksyistä luontoa kolmessa eri paikassa. Havainnot piti joko piirtää tai kirjoittaa paperiin.
Tehtävät tehtiin pienissä ryhmissä, ja samalla harjoiteltiin ryhmässä toimimisen taitoja ja tutustuttiin luokkakavereihin paremmin.
Vaikeita sanoja
Tänään harjoiteltiin kakkosten kanssa sanoja, joiden alussa on useampi konsonantti. Tämäkin harjoitus tehtiin värikoodaten @tiinantoiminnallisten taskutuotteilla.
Opettaja oli laittanut kasseihin kaksi eri sanaa, joiden alusta puuttui kirjain. Kassit oli ripustettu ympäri luokkaa ja olipa yksi käytävässäkin. Heitä noppaa, mene oikean värisen kassin luo. Nosta kassista sana.
Pohdi, mikä kirjain sanan eteen tulee, jotta se on oikea. Puuttuvat kirjaimet oli näkyvillä, jotta sanaa saattoi jopa mallata kirjamen perään. Kun löysi oikean kirjaimen, kirjoitettiin sana vihkoon.
Keksittäviä sanoja olivat mm. smaragdi, prinssi, planeetta, propelli, prinsessa, tsemppi, strutsi ja traktori.
Kakkoset ja kaksoiskonsonantti
Kakkosilla oli viime viikolla aiheena kaksoiskonsonantit eli geminaatat. Heitä värinoppaa. Mene väritaskuston luo ja ota saman värisestä taskusta kortti. Kirjoita sana vihkoon ja tavuta se. Tarkista kortin takaa, kirjoititko oikein. Näytä opelle. Aloita kierros alusta.
Taitavimmat kirjoittivat sanoista virkkeitä. Pitkän tunnin lopuksi harjoiteltiin kaksoiskonsonatteja koodaten.
N-kirjaimen harjoittelua
Ykköset ovat käyneet jo A- ja I kirjaimet läpi. Tällä viikolla on opeteltu N-kirjainta. Tänään pitkällä tunnilla harjoiteltiin toiminnallisesti näistä kirjaimista muodostuvia tavuja lukemalla ja kirjoittamalla niitä.
Hae salaisuuspussista tavuliuska. Lue se hiljaa ääneen tai mielessäsi. Kysy kaverilta: "Saanko lukea sinulle?" Kirjoita sitten tavut vihkoon. Muista sormiväli. Näytä opelle. Samalla tavut luettiin myös opelle. Aloita alusta.
Pitkän tunnin lopuksi samaa asiaa harjoiteltiin vielä Beebot-roboteilla. Samalla tuli harjoiteltua koodausta.
Kerro, mihin ruutuun haluat mennä. Ohjelmoi robotti sinne. Jos koodaus menee oikein, saat pavun. Lue tavu tai kerto, millä äänteellä kuva alkaa. Jos osaat lukea/kertoa, saat pavun.
Lukijat lukivat kokonaisia sanoja tai kertoivat kuvasta sanan/asian, mikä alkaa A,I tai N kirjaimella.
Pelillisyys toi lisää innostusta ja motivaatiota oppimiseen.
Ihmettelyä
Karvamato piti tietysti pelastaa ja tuoda kaikkien ihmeteltäväksi. Mietittiin, mikä se mahtoi olla. Joku tiesi sanoa sen olevan perhosen toukka ja vieläpä sitruunaperhosen.
Ope kaivoi puhelimen esiin ja avasi Googlen kuvahaun, jonka avulla toukka kuvattiin. Samalla opeteltiin, kuinka kuvahaku toimii. Toukka todettiin villakarvajalaksi alkukesän yöperhoseksi. Ihmeteltiin, kuinka vaatimattoman värinen, ruskeanharmaa, itse perhonen on ja toukka niin kaunis ja värikäs.
Kuva Wikipedia
Virkkeiden kirjoittamista
Kakkoset harjoittelivat virkkeiden kirjoittamista kesän jälkeen värikassien avulla. Heitä värinoppaa. Mene nopan osoittaman kassin luo. Kassit oli ripustettu eri puolille luokkaa. Ota kassista haluamasi kortti. Mene pyykkinarulle ja valitse kortissa olevalle hahmolle sopiva tekemisen sana. Kirjoita virke vihkoosi.
Näytä opettajalle. Opettaja palkitsi ahkeruuden leimalla. Aloita alusta. Lopuksi kaikki saivat tarran hurjasta ahkeruudesta, hyvä me!
Luetun ymmärtämistä
Kakkosille yksi tärkeimmistä oppimisen asioista tänä lukuvuonna on luetun ymmärtämisen taidon kehittyminen. Keskiviikkona sitä harjoiteltiin Majava -asiatekstin avulla.
Ensin juteltiin yhdessä, mitä ennakkotietoja meillä oli majavasta. Sen jälkeen kuunneltiin asiateksti ja samalla seurattiin sitä lukukirjasta. Tämän jälkeen opettaja kysyi kysymyksiä tekstistä ja auttoi samalla, mistä kappaleesta vastauksen löytää.
Lopuksi oppilaat saivat hakea tekstiin liittyviä sanoja ja etsiä ne tekstistä. Sen jälkeen jokainen kävi kertomassa opelle, kuinka sana liittyi tekstiin. Sitten saikin laittaa pesään majavan. Ja ei kun uuden sanan etsintään ja selittämään. Olipa kiva tehtävä!