6.lk Amerikka-jakso (ympäristöoppi, äidinkieli, musiikki, kuvataide ja englanti)

America

Amerikka-jakso toteutettiin kokonaan ilman oppikirjoja. Ympäristöopin tunneilla katsottiin paljon videoita luonnonnähtävyyksistä ja kaupungeista, kaikki siis englanninkielisiä. Videoista tehtiin muistiinpanoja ja yritettiin ymmärtää 3 faktaa joka kohteesta. Pohjois-Amerikan upeista luontokohteista oli hyviä lyhyitä matkailumainosvideoita, mitkä katsottiin useampaan kertaan ja mietittiin yhdessä mitä videoista voi päätellä näkemänsä perusteella ja mitä kuullusta kielestä jäi mieleen.
Oppilailla oli myös kotitehtävänä katsoa videoita ja tehdä niistä muistiinpanot.

Äidinkielessä kerrattiin ja harjoiteltiin käsitekarttojen tekoa ja Pohjois-Amerikasta tehtiin ensin käsitekartta omaan vihkoon ja sen jälkeen koottiin isolle voimapaperille luokan yhteinen käsitekartta. Opettaja antoi käsitekartan alkupallukat, eli: osavaltiot, ilmasto, teollisuus, maatalous, nähtävyydet, eläimet, kasvillisuus, mistä tunnettu yms).

Oppilaat tekivät englanniksi eläinesitelmiä alueen eläimistä ja musiikissa kuunneltiin ja esitettiin amerikkalaista musiikkia.

Etelä-Amerikka-jaksossa oppilaiden tehtävä oli tehdä vastaava käsitekartta Pohjois-Amerikan mallin mukaan, mutta tiedot pitikin kirjoittaa etelä-Amerikasta englanniksi.

Kuvataiteessa tutustuttiin Meksikolaiseen taiteilijaan Frida Kahloon ja tehtiin omakuvia hänen tyyliään kopioiden.

Amerikan osavaltio -esitelmät in English

Amerikka-jaksoon voi myös valmistautua tekemällä esitelmiä eri osavaltioista. Lisäsin haastetta sillä, että esitelmät piti tehdä englanniksi, eli kaikki kommunikointi parin kanssa esitelmää tehdessä oli myös käytävä vieraalla kielellä. Tämä onnistui yli odotusten ja oppilaat hämmästelivät sitä kuinka helppoa oli saada asiansa välitettyä vaikka sanat olivatkin välillä hukassa niin yhteistyö sujui silti.

Esitelmät yhdistettiin ympäristöoppiin siten, että esitelmissä tuli olla tietoa ilmastosta, luonnosta, nähtävyyksistä, perustiedot osavaltiosta, näyttää sijainti kartalta jne. Lisäksi piti näyttää esimerkiksi uutisvideo kohdemaasta, jotta kuulemme erilaisia murteita ympäri Amerikkaa. Tutuksi tulevat myös kuuluisuudet, tunnetut paikat, parhaat nähtävyydet yms.

Esitelmät esitetään luokalle englanniksi ja näytetään kuvia kohteesta. Kuuntelijat arvioivat esitelmät antamalla numeron ja kirjoittamalla kommentteja ääntämisestä, puhumisen sujuvuudesta, sisällöstä ja esityksen kiinnostavuudesta.

Valitaan yksi esitelmä, joka pidetään uudestaan, jolloin oppilaiden tehtävänä on kirjata ylös kaikki faktat mitä maantiedon näkökulmasta ymmärsi luokkakaveriensa esitelmästä.

Näiden esitelmien jälkeen voidaan maantiedossa siirtyä Amerikka-jaksoon sujuvasti, koska oppilailla on jo herännyt kiinnostus kohteeseen ja pohjatietoakin löytyy.