7.4.3 Henkilökohtainen opetuksen järjestämistä koskeva suunnitelma

Perusopetuksen opetussuunnitelman perusteet

Erityistä tukea koskevan päätöksen toimeenpanemiseksi oppilaalle on laadittava henkilökohtainen opetuksen järjestämistä koskeva suunnitelma (HOJKS). Suunnitelmasta tulee ilmetä oppilaan erityistä tukea koskevan päätöksen mukaisen opetuksen ja muun tuen antaminen.[1] Kaikki erityistä tukea saavan oppilaan tuki kirjataan HOJKSiin. Se on kirjallinen suunnitelma oppilaan oppimisen ja koulunkäynnin tavoitteista, sisällöistä, käytettävistä opetusjärjestelyistä, pedagogisista menetelmistä ja oppilaan tarvitsemasta tuesta ja ohjauksesta.

Erityistä tukea varten tehtävä HOJKS perustuu pedagogisessa selvityksessä tuotettuun tietoon ja erityisen tuen päätöksen sisältöön. HOJKSin laatimisessa voidaan hyödyntää oppilaalle osana tehostettua tukea tehtyä oppimissuunnitelmaa. Jos oppilas on jo saanut erityistä tukea, hyödynnetään aiemmin laadittua pedagogista selvitystä ja HOJKSia. Mikäli oppilaalla on kuntoutussuunnitelma tai muita suunnitelmia, niitä voidaan hyödyntää huoltajan luvalla. Oppilaan opettajat laativat suunnitelman yhteistyössä oppilaan ja huoltajan kanssa, ellei siihen ole ilmeistä estettä[2]. Laatimiseen osallistuvat tarvittaessa myös muut asiantuntijat.

Erityistä tukea varten laadittavan HOJKSin tulee sisältää seuraavat tiedot sen mukaan kuin oppilaan opetuksen ja tuen järjestäminen edellyttää:

Oppilaskohtaiset tavoitteet

  • oppilaan näkemys tavoitteistaan ja kiinnostuksen kohteistaan
  • oppilaan oppimiseen ja koulunkäyntiin liittyvät vahvuudet, oppimisvalmiudet sekä erityistarpeet
  • oppilaan oppimiseen, työskentelytaitoihin sekä koulunkäyntiin liittyvät tavoitteet
  • oppilaan kehitykseen, kuten sosioemotionaalisiin tai motorisiin taitoihin liittyvät tavoitteet
  • oppiaineet ja aineryhmät sekä valinnaiset opinnot, joita oppilas opiskelee sekä oppiaineiden vuosiviikkotuntimäärät


Pedagogiset ratkaisut

  • oppimisympäristöihin liittyvät ratkaisut
  • oppilaan tukeen liittyvät ratkaisut, kuten joustavat ryhmittelyt, samanaikaisopetus, opetusmenetelmät, opiskelustrategiat, työskentelytavat ja kommunikointitavat
  • oppilaalle annettava tukiopetus ja osa-aikainen erityisopetus
  • opiskelun erityiset painoalueet eri oppiaineissa
  • oppilaan ohjaukseen liittyvät tavoitteet ja toimenpiteet


Opetuksen järjestäminen

  • oppilaan opetuksen järjestäminen muun opetuksen yhteydessä ja/tai erityisluokalla
  • muun opetuksen yhteydessä opiskelevalle oppilaalle samanaikaisopetuksena, pienryhmässä tai yksilöopetuksena annettava erityisopetus
  • erityisluokalla opiskelevalle oppilaalle nimetty yleisopetuksen yhteistyöluokka ja suunnitelma oppilaan opiskelusta tässä luokassa
  • oppilaan koulukuljetusten järjestelyt ja vastuut sekä suunnitelma kuljetusta odottavan oppilaan ohjatusta toiminnasta ja valvonnasta


Tuen edellyttämä yhteistyö ja palvelut

  • oppilashuollon ja muiden asiantuntijoiden antama tuki ja eri toimijoiden vastuunjako
  • erityistä tukea koskevan päätöksen mukaisten tulkitsemis- ja avustajapalveluiden, muiden opetuspalveluiden, apuvälineiden ja kuntoutuspalveluiden järjestäminen sekä eri toimijoiden vastuunjako
  • yhteistyön toteuttaminen oppilaan ja huoltajan kanssa, huoltajan tarjoama tuki
  • oppilaan mahdollinen osallistuminen aamu- ja iltapäivätoimintaan ja kuvaus yhteistyöstä toiminnan järjestäjän kanssa


Tuen seuranta ja arviointi

  • HOJKSin tavoitteiden toteutumisen seuranta, toimenpiteiden vaikuttavuuden arviointi sekä arviointiajankohdat
  • oppilaan ja huoltajan kanssa tehtävä arviointi oppilaan oppimisen ja koulunkäynnin kokonaistilanteesta sekä oppilaan itsearviointi
  • oppimisen arvioinnissa käytettävät menetelmät joiden avulla oppilas voi osoittaa osaamistaan hänelle sopivin tavoin
  • HOJKSin tarkistaminen ja sen ajankohta
  • suunnitelman laatimiseen osallistuneet henkilöt

Mikäli oppilas opiskelee yhdessä tai useammassa oppiaineessa yksilöllistetyn oppimäärän mukaan, HOJKSiin kirjataan edellä mainittujen yleisten kohtien lisäksi

  • luettelo niistä oppiaineista, joissa oppilaalla on yksilöllistetty oppimäärä
  • yksilöllistettyjen oppiaineiden tavoitteet ja keskeiset sisällöt
  • yksilöllistettyjen oppimäärien mukaisesti opiskeltavien oppiaineiden arviointi suhteessa HOJKSissa määriteltyihin tavoitteisiin ja sisältöihin

Mikäli oppilas opiskelee toiminta-alueittain, HOJKSiin kirjataan edellä mainittujen yleisten kohtien lisäksi

  • toiminta-alueittain opiskelevan oppilaan yksilölliset tavoitteet ja keskeiset sisällöt toiminta-alueittain
  • oppilaan edistymisen arviointi suhteessa HOIKSissa hänelle määriteltyihin tavoitteisiin ja sisältöihin toiminta-alueittain

Henkilökohtaisessa opetuksen järjestämistä koskevassa suunnitelmassa ei kuvata oppilaan henkilökohtaisia ominaisuuksia. HOJKSiin voidaan liittää huoltajan antamat yksilöidyt tiedonsiirtoluvat.

HOJKS tulee tarkistaa tarvittaessa, kuitenkin vähintään kerran lukuvuodessa, oppilaan tarpeiden mukaiseksi[3]. Sitä muutetaan aina oppilaan tuen tarpeen tai opetuksen tavoitteiden muuttuessa. Jos erityisen tuen antaminen päätetään lopettaa, oppilaalle laaditaan oppimissuunnitelma tehostetun tuen antamiseksi.


[1] Perusopetuslaki 17 a § (642/2010)

[2] Perusopetuslaki 17 a § (642/2010)

[3] Perusopetuslaki 17 a § (642/2010)

Kunnan OPS-sisältö

HOJKS - HENKILÖKOHTAINEN OPETUKSEN JÄRJESTÄMISTÄ KOSKEVA SUUNNITELMA (Muutett 17.12.2019 Sivistyslautakunta § 113)

Erityistä tukea annetaan niille oppilaille, joiden kasvun, kehityksen tai oppimisen keskeisiin sisältöihin liittyvien tavoitteiden saavuttaminen ei toteudu riittävästi muilla tukitoimilla. Erityisessä tuessa voidaan opiskeltava oppiaine yksilöllistää ja määrittää opiskeltavat sisällöt poiketen perusopetuksen oppimäärän normaalista sisällöstä. Kaikki erityisessä tuen päätöksessä päätetyt asiat kirjataan HOJKSiin.

HOJKSin laatiminen

Kun oppilas siirtyy erityiseen tukeen, hänelle laaditaan Wilmaan henkilökohtainen opetuksen järjestämistä koskeva suunnitelma eli HOJKS. Tähän suunnitelmaan kirjataan oppilaan opetusjärjestelyt ja opiskelussa tarvittavien tukitoimien käytännön toteuttaminen. Käytettävissä ovat perusopetuksen kaikki tukitoimet sekä muu tuki mm. ohjaus, oppilashuolto, tulkitsemis- ja avustajapalvelut sekä erityiset apuvälineet. Oppilaan opiskelua tuetaan erilaisilla pedagogisilla järjestelyillä.

HOJKSiin kirjataan mm. seuraavat tilanteet:

  • Kun poiketaan oppilaan oppiaineen perusopetuksen mukaisista oppisisällöistä ja tavoitteista, määritellään opiskeltavat sisällöt yksilöllisesti (yksilöllistäminen).
  • Opiskelun erityiset painoalueet niissä oppiaineissa, joiden oppimäärää ei ole yksilöllistetty.
  • Oppilas voi myös opiskella kokonaan yleisen oppimäärän mukaan, jos erityisen tuen tarve on esim. sosio-emotionaalisella alueella.
  • Oppilaalle, joka on vapautettu jonkin aineen opiskelusta, tulee järjestää vastaavasti muuta opetusta tai ohjattua toimintaa. Nämä asiat kirjataan HOJKSiin.

Henkilökohtaisessa opetuksen järjestämistä koskevassa suunnitelmassa ei kuvata oppilaan henkilökohtaisia ominaisuuksia. HOJKSiin voidaan liittää huoltajan antamat yksilöidyt tiedonsiirtoluvat.

Vastuu HOJKSin kirjoittamisesta ja arvioinnista Wilmaan on luokanopettajalla/-ohjaajalla ja erityisopettajalla yhdessä. HOJKS laaditaan vuosittain syyslukukaudella ja sen toteutumista arvioidaan kevätlukukaudella. Jos oppilas siirtyy kesken lukuvuoden erityiseen tukeen, HOJKS tehdään mahdollisimman pian erityiseen tukeen siirtymisen jälkeen.

 
Lukuvuosittain asetetaan uudet tavoitteet, mietitään toimintatavat ja tarvittavat tukitoimet, mitkä kirjataan Wilmaan uuteen HOJKS-lomakkeeseen (kopiointi -toiminnon avulla). Kunkin oppiaineen opetuksesta vastaava opettaja, tai jos opettajia on useita, opettajat yhdessä, laativat edellä mainitut HOJKSin sisällöt.

Yhteistyö huoltajien kanssa

Oppilaan opettajat laativat HOJKSin yhteistyössä huoltajien kanssa, ellei siihen ole ilmeistä estettä (POL 17a §). Huoltajia tavataan vähintään kerran vuodessa.

Arviointi
HOJKSia arvioitaessa kerätään tietoa, miten oppilas on edistynyt hänelle asetetuissa henkilökohtaisissa tavoitteissa. Oppilaan edistymistä ei arvioida suhteessa yleisopetuksen tavoitteisiin. Lisäksi arvioidaan, ovatko opetusjärjestelyt, toimintatavat ja tukitoimet olleet hänelle sopivia ja riittäviä. Kukin oppilasta opettanut opettaja arvioi HOJKSin tavoitteita oman opetuksensa näkökannalta. Lisäksi tärkeää on oppilaan itsearviointi. Arviointi kirjataan HOJKSin arviointi -kohtaan.

Oppilasta, joka on erityisessä tuessa, ei voida jättää luokalleen. Sen sijaan hänen opiskelunsa tavoitetaso voidaan asettaa alemman vuosiluokan tavoitteiden mukaiseksi. Tavoitteet kirjataan HOJKSiin.

* -merkintä todistuksessa

Jos erityisen tuen päätöksessä on päätetty, että oppilas opiskelee yhdessä tai useammassa oppiaineessa yksilöllistetyn oppimäärän mukaan, varustetaan kyseisen oppiaineen numeroarvosana sekä sanallinen arvio tähdellä. Todistuksen lisätietoja -kohtaan tulee maininta siitä, että oppilas on opiskellut tähdellä merkityt (*) oppiaineet yksilöllistetyn oppimäärän mukaan. Yksilöllistettyjen oppimäärien mukaisesti opiskelluissa oppiaineissa voidaan käyttää sanallista arviota kaikilla vuosiluokilla.

Säilytys
HOJKS arvioidaan, tulostetaan ja arkistoidaan koululle (säilytys 10 v. oppivelvollisuuden päättymisestä) keväisin. Huoltaja allekirjoittaa HOJKSin kerran vuodessa joko sitä laadittaessa tai sen arvioinnin yhteydessä. Tarvittaessa huoltaja saa asiakirjan tulosteena.