7.4.2 Erityisen tuen päätös

Perusopetuksen opetussuunnitelman perusteet

Erityisen tuen antamiseksi opetuksen järjestäjän tulee tehdä kirjallinen päätös. Ennen erityistä tukea koskevan päätöksen tekemistä opetuksen järjestäjän on kuultava oppilasta ja tämän huoltajaa tai laillista edustajaa. Päätös erityisestä tuesta tehdään hallintolain mukaisesti[1]. Erityisen tuen päätöksessä tulee päättää oppilaan pääsääntöinen opetusryhmä, mahdolliset tulkitsemis- ja avustajapalvelut sekä muut tarvittavat palvelut sekä tarvittaessa oppilaan opetuksen poikkeava järjestäminen[2]. Päätökseen on liitettävä valitusosoitus, sillä huoltajat voivat hakea siihen muutosta valittamalla[3]. Päätös on aina perusteltava[4]. Päätöksen perustelut sisältyvät pedagogiseen selvitykseen ja mahdollisiin lausuntoihin.

Yleensä erityisen tuen päätös tehdään, jos todetaan, ettei oppilaan saama tehostettu tuki ole riittänyt. Erityisen tuen päätös voidaan tehdä myös ennen esi- tai perusopetuksen alkamista tai esi- tai perusopetuksen aikana ilman sitä edeltävää pedagogista selvitystä ja oppimisen tehostetun tuen antamista, jos psykologisen tai lääketieteellisen arvion perusteella ilmenee, että oppilaan opetusta ei vamman, sairauden, kehityksessä viivästymisen tai tunne-elämän häiriön taikka muun vastaavan erityisen syyn vuoksi voida antaa muuten[5]. Jos erityisen tuen päätös tehdään perusopetuksen aikana ilman tehostetun tuen antamista, tulee sen perustua oppilaan tilanteen uudelleen arviointiin esimerkiksi onnettomuuden tai vakavan sairauden seurauksena.

Erityisen tuen tarpeellisuus tulee tarkistaa toisen vuosiluokan jälkeen sekä ennen seitsemännelle vuosiluokalle siirtymistä[6]. Päätös tulee tarkistaa myös aina oppilaan tuen tarpeen muuttuessa sellaisissa asioissa, joista päätetään erityisen tuen päätöksessä. Tarkistamista varten oppilaasta tehdään uusi pedagoginen selvitys. Mikäli tarpeen todetaan jatkuvan, erityisestä tuesta tehdään uusi päätös. Mikäli katsotaan, että oppilas ei enää tarvitse erityistä tukea, tulee tuen lopettamisesta tehdä päätös. Tällöin oppilaalle ryhdytään antamaan tehostettua tukea.


[1]Hallintolaki (434/2003)

[2] Perusopetuslaki 17 § 2 mom. (642/2010)

[3] Hallintolainkäyttölaki (586/1996) 14 § ja perusopetuslaki 42 § 2 mom. (642/2010)

[4] Hallintolaki 45 § 1mom.

[5] Perusopetuslaki 17 § 4 mom. (642/2010)

[6] Perusopetuslaki 17 § 2 mom. (642/2010)

Kunnan OPS-sisältö

Erityisen tuen päätöksen hakeminen (Muutettu 14.6.2022 Sivistyslautakunta § 61)

Pedagogisen selvityksen perusteella koulu hakee erityisen tuen päätöstä yhteisymmärryksessä huoltajien kanssa, jos mahdollista. Perusopetuksen suunnittelijalle osoitetun hakemuksen allekirjoittavat koulun johtaja ja huoltajat. Huoltajien allekirjoitukset eivät ole välttämättömiä asian eteenpäin viemisen kannalta. hakemus_erityisesta_tuesta.doc
Erityisen tuen päätös

Erityisen tuen päätös voidaan tehdä ennen esi- ja perusopetuksen alkamista tai sen aikana. Päätös voidaan tehdä ilman pedagogista selvitystä tai tehostetun tuen antamista vamman, sairauden tai muun vastaavan erityisen syyn vuoksi. Tällöin psykologinen tai lääketieteellinen arvio on pakollinen. Laissa on erikseen määritelty tällaiset tilanteet (PoL 17 § 4 mom.).

Hakemuksesta on käytävä selkeästi esille seuraavat asiat:

  • pääsääntöinen opetusryhmä (annetaanko erityisopetusta kokonaan integroituna yleisopetuksen luokassa, kokonaan erityisopetuksessa osa-aikaisessa erityisopetuksessa tai pienryhmäopetuksena vai onko opetus vaihtelevaa; välillä yleisopetuksessa ja välillä erityisopetuksessa)
  • mahdolliset tulkitsemis- ja avustajapalvelut (esim. henkilökohtainen avustaja)
  • muut 31 §:ssä tarkoitetut palvelut (esim. oppilaan tarvitsemat apuvälineet tai tukijaksot Valteri-koulussa)
  • mahdolliset yksilöllistettävät oppiaineet, niiden lisääminen tai vähentäminen
  • opetuksen järjestäminen poiketen 11 §:ssä määritellystä oppiainejaosta
  • oppilaan vapauttaminen oppiaineen opiskelusta (myös mitä järjestetään vapautetun oppiaineen tilalla)
  • muut perusopetuslain 18 §:n perusteella päätettävät erityiset opetusjärjestelyt (esim. opetuksen sisältöjä tai järjestämistapaa koskevat järjestelyt,
  • päätös pidennetystä oppivelvollisuudesta
  • opiskelu toiminta-alueittain


Laukaassa erityisen tuen päätöksen tekee perusopetuksen suunnittelija hakemuksen ja pedagogisen selvityksen perusteella. Jos yhteisymmärrystä ei huoltajan/huoltajien kanssa asiasta ole, tehdään päätös monijäsenisessä toimielimessä, Laukaassa sivistyslautakunnassa (Kuntalaki 14 §).

Erityisen tuen päätös on hallintopäätös ja siihen liittyy valitusosoitus. Huoltajat voivat hakea päätökseen muutosta valittamalla (Hallintolainkäyttölaki 586/1996 14§).

Oppiaineen opiskelusta vapauttaminen erityisessä tuessa

Kaikkien erityistä tukea saavien - sekä yleisen että pidennetyn oppivelvollisuuden piirissä olevien - oppilaiden osalta päätös oppiaineen opiskelusta vapauttamisesta (PoL 18 §, erityiset opetusjärjestelyt) tehdään osana erityisen tuen päätöstä. Päätöksen tekee perusopetuksen suunnittelija.

Erityisen tuen tarkistaminen

Erityisen tuen päätös tulee tarkistaa aina, kun tuen tarve muuttuu ja vähintään 2. vuosiluokan jälkeen ja ennen 7. vuosiluokalle siirtymistä (PoL 17 §). Tarkistaminen tapahtuu laatimalla uusi pedagoginen selvitys. Laukaassa erityisen tuen päätös tarkistetaan hyvissä ajoin, viimeistään toisen ja kuudennen luokan keväällä tai oppilaan tuen tarpeen muuttuessa. Erityisen tuen tarkistamisen yhteydessä tarkistetaan oppilaan muuttuneet tarpeet esim. tulkitsemis- ja avustajapalveluiden tai muiden tarvittavien palvelujen osalta.

Jos tarkistaessa tulee muutoksia, tarkistuspäätöksen tekee perusopetuksen suunnittelija. Jos tuki pysyy samanlaisena, päätöksen tekee koulunjohtaja.

Erityisen tuen järjestämisen muutoksia ovat:

  • yksilölliset oppiaineet, niiden lisääminen ja lopettaminen
  • pääsääntöisen opetusryhmän muuttuminen
  • koulun vaihtuminen
  • tukipalveluiden alkaminen/loppuminen
  • oppiaineista vapauttaminen tai niiden korvaaminen jollakin muulla (esim. toiminta-alueittain opiskelu)

Muutokset tulee käsitellä moniammatillisesti ja huoltajia sekä oppilasta on kuultava. Nämä näkemykset kirjoitetaan pedagogiseen selvitykseen, niille varattuihin kohtiin.


Erityisen tuen antamisen lopettaminen

Mikäli katsotaan, että oppilas ei enää tarvitse erityistä tukea, tulee pedagogiseen selvitykseen perustuen hakea päätöstä tuen antamisen lopettamisesta. Laukaassa perusopetuksen suunnittelija tekee päätöksen erityisen tuen päättämisestä. Tällöin oppilas siirtyy saamaan tehostettua tukea ja hänelle laaditaan oppimissuunnitelma.