LUKU 8 Oppilashuolto
Alavieskan kunnan perusopetuksen opetussuunnitelma
Oppilashuoltoa on valmisteltu yhteistyössä peruspalvelukuntayhtymä Kallioon kuuluvien kuntien kanssa. ns. Kallion mallin valmistelu alkoi syyskuussa 2014 Törmälän koulutuksen suunnittelupalaverilla Ylivieskan Jokirannan koululla. Lokakuussa järjestettiin moniammatillinen oppilas- ja opiskelijahuollon – koulutuspäivä, johon osallistui opinto-ohjaajia, terveydenhoitajia, nuorisotoimen edustajia, kuraattoreista, erityisopettajia, rehtoreita. Tämän pohjalta kuntien yhteinen työryhmä työsti Kallion kuntiin yhteisen oppilashuoltomallin, joka pohjautuu uuteen oppilas- ja opiskelijahuoltolakiin.
Opetussuunnitelma noudattaa Kallion kuntien lasten ja nuorten hyvinvointisuunnitelmassa määriteltyjä toiminnan päälinjauksia, jotka ovat
1. Palveluiden painopiste on yleisissä palveluissa, palvelut järjestetään yhteistyössä Kallion kuntien ja kolmannen sektorin kanssa.
2. Toiminta on verkostomaista ja mahdollisimman kustannustehokasta toimintaa, jossa painotetaan hyvinvointia lisäävää, ennalta ehkäisevä toimintaa ja varhaista tukea. Riittävien resurssien saaminen, jotta ennaltaehkäisevää tukea voidaan antaa.
3. Toiminnalla pyritään asiakkaan ja perheen osallistamiseen, hyvään lapsuuteen ja lapsiperheen arjen turvaamiseen. Vanhemmat ovat päävastuussa lastensa kasvattamisessa.
Alavieskassa oppilashuollon tavoitteena on pyrkiä siihen, että yhteisöllinen oppilashuolto alkaa toimia niin, että vähitellen päästään korjaamaan vinoutunut suhde yksilöllisen ja yhteisöllisen oppilashuollon osalta ja ennaltaehkäisevän työn osuus lisääntyy. Vaikka yhteisöllinen oppilashuoltotyö keskittyy kouluyhteisön ja oppilasryhmien hyvinvointiin, vaikuttaa se samalla myös yksittäisten oppilaiden hyvinvointia lisäävästi. Yhteisöllistä opiskeluhuoltoa tehostetaan osana koulun toimintakulttuuria. Tällä tarkoitetaan konkreettisia toimenpiteitä ja rakenteellisia ratkaisuja, jotka edistävät oppilaiden hyvinvointia, oppimista, terveyttä, sosiaalista vastuullisuutta, vuorovaikutusta ja osallisuutta, sekä kouluympäristön terveellisyyttä, turvallisuutta ja esteettömyyttä. Yhteistyön teossa kiinnitetään huomioita oppilaiden ja huoltajien osallistamiseen sekä tehdään yhteistyötä lasten ja nuorten hyvinvointia edistävien toimijoiden kanssa. Yhteisöllistä oppilashuoltotyötä koulussa kehittää, koordinoi ja arvio yhteisöllinen oppilashuoltoryhmä (=YHR) . Seuranta toteutuu kyselyin, erilaisten koontilomakkeiden ja toiminnasta tulevan palautteen avulla. YHR suorittaa osaltaan omavalvontaa kolmen vuoden välein tehtävissä monialaisissa tarkastuksissa
Yksilökohtainen oppilashuoltotyön tavoitteena on turvata riittävät palvelut, niin että oppilaat pääsevät palveluiden piiriin lain määräämässä ajassa ja varhaisessa vaiheessa. Tavoitteena on oppilaan kehityksen, hyvinvoinnin ja oppimisen seuraaminen, edistäminen ja yksilöllisen tuen toteuttaminen. Koulun ja oppilashuollon henkilöstö on velvollinen ohjaamaan oppilasta hakemaan oppilashuollon palveluita ja heidän on otettava viipymättä yhteys psykologiin tai kuraattoriin, kun arvioivat sen tarpeelliseksi oppilaan asian hoitamisessa ja antamaan tiedossaan olevat tuen tarpeen arvioimiseksi tarvittavat tiedot. Huoltajalle annetaan tieto yhteenotosta, ellei siitä muualla muuta säädetä.