6. Löytöretki yrttien salaiseen maailmaan

Löytöretki yrttien salaiseen maailmaan


Tervetuloa seikkailulle yrttien kadonneeseen maailmaan! Tämän ohjelmapaketin tavoite on tuoda esiin perinteiden ja perinnetiedon merkittävyyttä sekä inspiroida lapsia parantavien yrttien käyttöön ja tunnistamiseen. Ohjelma koostuu kahdesta osasta: ennakkotehtävistä, jotka suoritetaan itsenäisesti omassa luokassa, ja retkestä Pirkanmaan Perinnepihalle. Perinnepihavierailun voi varata pelkkänä tarvikepakettina, jolloin opettaja vetää ohjelman vasemmasta sivupalkista löytyvien ohjeiden mukaisesti ja Ahlmanilta saa vain tarvittavat materiaalit. Ohjelman voi myös varata pakettina, jossa myös ohjaus sisältyy hintaan. Jos vierailu Tampereelle ei onnistu, tulostettavassa ohjeessa on kerrottu miten ohjelman voi järjestää kokonaan oman koulun läheisyydessä (ks. vasen sivupalkki ”Et ole tamperelainen?”).

Kenelle, milloin ja mitä

Ohjelman kohderyhmä on peruskoulun 2.–6.-luokkalaiset. Ohjelman teema on yrttien perinteinen käyttö terveyden ylläpidossa, ja ohjelma sopii toteutettavaksi esimerkiksi äidinkielen, historian tai ympäristöopin tunneilla. Ohjelma soveltuu toteutettavaksi koululuokkien lisäksi myös erilaisille harrasteryhmille, kuten luontokerhoille tai partiolaisille.

Ohjelma on suunniteltu tehtäväksi syyslukukauden alkamisen jälkeen eli elo- tai syyskuussa, koska silloin ohjelmaan liittyvät kasvit ovat sopivassa kasvuvaiheessa.

Ohjelmassa opetellaan tunnistamaan viisi valittua yrttiä: nokkonen, kehäkukka, kanerva, siankärsämö ja ruusu. Niitä tutkitaan eri näkökulmista – muun muassa niiden ulkonäköön, perinteisiin nimiin ja makuun perehdytään. Perinnepihalla kasvaa näitä kasveja tietyllä alueella, joten sekoittamisen vaaraa muihin kasveihin itse ohjelman aikana ei ole.

Ohjelmassa tarkemmin käsiteltävät viisi yrttiä on valittu ensisijaisesti sen perusteella, että niiden käyttämisestä ei ole todettu haittavaikutuksia, eikä niillä ei ole myrkyllisiä näköislajeja. Lapsetkin voivat siis turvallisesti poimia ja maistella niitä. Lisäksi ohjelman aikana käydään lasten kanssa läpi yrttien tunnistamista sekä niiden keräämiseen ja maistelemiseen yleisesti liittyviä turvallisuusnäkökohtia. Opettajan on kuitenkin varmistettava, että tunnistaa itse poimittavat kasvit.

Seikkailu yrttien kadonneeseen maailmaan = ympäristökasvatusta

Ympäristökasvatus on läpi elämän kulkeva oppimisprosessi, joka auttaa tulemaan tietoiseksi ympäristöstä ja omasta aktiivisesta roolista osana ympäristöä. Lapsuudessa ympäristökasvatuksen keskeisin tavoite on ympäristöherkkyyden kehittyminen. Lisäksi ympäristökasvatuksen tavoitteena on tiedon ja tietoisuuden sekä ympäristövastuullisen toiminnan lisääntyminen. (Sytnik et al. 1985, viitattu lähteessä Wolff. L-A. 2004, s. 19.)

Oppipaketti rakentuu seikkailullisen juonen ympärille, jonka puitteissa opitaan uusia tietoja ja taitoja. Uusien taitojen oppimisen tulee olla kokemuksena hyvä. Jos oppiminen tapahtuu väkisin, tulokset saattavat olla päinvastaisia kuin toivottiin (van Matre, 1990, s. 200).

Tämän oppipaketin tavoitteet ja sen kautta valitut menetelmät sopivat yhteen ympäristökasvatuksen yleisten tavoitteiden ja tutkittujen menetelmien kanssa, joten Seikkailu yrttien kadonneeseen maailmaan sopii hyvin toteutettavaksi kouluilla, jotka ovat kiinnostuneita ympäristökasvatuksesta.


Lähteet

Sytnik et al. 1985. Viitattu lähteessä Wolff, L-A. 2004. Ympäristökasvatuksen käsikirja. Juva: PS-kustannus.
van Matre, S. 1990. Maakasvatus. Jyväskylä: Gummerus Kirjapaino Oy.