Erilaiset soittimet

Eri soittimet luovat musiikkiin taustaa. Säestävät soittimet tuottavat harmoniaa mm. soinnuilla.
Eri soittimilla on erilainen sointiväri, minkä perusteella erotamme kuulon perusteella, mikä soitin on kyseessä. 

Bändisoittimista harmoniaa luovat kitara (joko akustinen tai sähkökitara), piano tai kosketinsoitin (syntikka, syna) ja basso. Kitaran ja pianon voi tunnistaa helposti. Kosketinsoittimissa on erilaisia soundeja, joten ne voivat kuulostaa hyvin erikoisiltakin. Useimmiten ne tunnistaa kuitenkin harmonioista. 

Bassokitara kuuluu populaarimusiikkiin olennaisena osana. Jos kappale kuulostaa ns. normaalilta, siellä on todennäköisesti myös basso. Yleensä basson puutteen huomaa jotenkin ohuena ja diskanttivoittoisena äänimaailmana. 

Tavallisen bändin kokoonpanoon kuuluvat myös rummut (rumpusetti) sekä erilaiset pienet lyömäsoittimet. Yleisimmät pop- ja rockmusiikin lyömäsoittimet ovat varmaankin shaker eli hiekkaputki ja tamburiini

Populaarimusiikissa käytetään usein mausteena myös sinfoniaorkesterista tuttuja soittimia, kuten jousia (viulut) tai puhaltimia. 
Torvisektio on tuttu jazz-, soul- ja funk-tyyleistä ja siihen kuuluu useimmiten vaskipuhaltimet trumpetti ja pasuuna sekä puupuhaltimiin kuuluva saksofoni

Sinfoniaorkesterin soitinryhmät ovat jousisoittimet, puupuhaltimet, vaskipuhaltimet ja lyömäsoittimet. 

Jokaisen soittimen ääninäytteet löytyvät täältä ja kuvat täältä

Lisäksi kappaleissa voi kuulua mausteita kansanmusiikista tai muista vanhoista tyyleistä, esimerkiksi haitarin, huuliharpun tai banjon muodossa.