Hemulerna 2023-2024
Ut och spring!
Sagan om vanten!
Teksti
Sagan om vanten.
Språklekar med de yngre barnen på Hemulerna.
Sagan om vanten.
Glad påsk önskar Hemulerna!
Sagan om vanten fortsätter.
Sagan om vanten
Grej of the day
Kompissolen
I dag har vi funderat över hurudan man önskar att en kompis skall vara och alla har fått rita sin egen kompissol och berätta vilka saker som de tycker att är viktiga hos en kompis. Enligt Åbo stads plan för småbarnspedagogiken lär sig barn naturligt genom aktiverande arbetssätt som främjar kreativitet och delaktighet (s. 31. Åbo stads plan för småbarnsfostran).
Sagan om vanten
Projektet kring sagan om vanten fortsätter på Hemulerna.I dag har vi funderat över hur en saga är uppbyggd. Hur börjar en saga?, vilka personer/ figurer finns med i sagan?, var utspelar sig sagan?, vad händer det i sagan, vilket eller vilka problem finns det i sagan?, hur löser sig problemet?, hur slutar sagan? Barnen fick sedan färglägga bilder ur sagan och fundera i vilken ordning de sedan skulle limma ihop dem.
Sagolyssnande ger en god förståelse som i längden är bra att ha när barnet själv skall läsa. Sagan är ett bra hjälpmedel för att stimulerabarnet till eget berättande, dramatiserande, skrivande och teknande. Det är även så att sagan stimulerar barn som har en försenad språk och begreppsutveckling. Sagan engagerar, väcker nyfikenhet, underhåller, eggar fantasin, vädjar till känslan och kan ge en vink om möjliga lösningar.
Pyssel när man inte kan gå ut.
Biograf Hemul förevisar Mullvadens jul.
Finmotoriska övningar fortsätter med jultema🎄🎅
Snöflingor
Sällskapspel
På Hemulerna har vi denna vecka spelat olika sällskapsspel.
Varför är det bra att spela sällskapsspel tillsammans med barnen?
Spelandet övar också barnet i att hantera besvikelse och då är det viktigt att förstå vad det är som händer och finnas där för barnet. När man spelar med andra utvecklas också de sociala färdigheterna. Samspel, samarbete och att lyssna på andra, precis som i andra lagsporter.
Dinosaurier och multilinkar
Skogen
Välkommen till ett nytt verksamhetsår!
Om vår grupp
I Hemulerna har vi 20 barn i åldern 3-6 år.
9 barn går i den tvååriga förskolan och följer den tvååriga förskolans läroplan.
De övriga barnen följer småbarnspedagogikens läroplan.
På förmiddagarna jobbar förskolebarnen och 3-5 åringarna skilt, förutom på torsdagar då vi har en gemensam sångstund.
Skogsutfärd med ettorna i tvååriga förskolan
Knäcka läskoden.
Hemulernas nya favoritsysselsättning: pussel och spel
En helt vanlig mulen tisdag, varför inte bygga en koja?
Hemulernas sportlov
Spontanmys
Alla hjärtans dag
Morgongymnastik med Bamse
Vi lyfter, vi lyfter som små raketer,
kom nu sträck armarna ut!
Runebergsdagen
Det har varit konstnärer i farten 😊
Sångstund i skogen!
Utomhuspedagogik kan anses vara ett bra komplement till den traditionella pedagogiken i och med att den kan användas inom varje ämne i förskolan. En bra lärandemiljö stöder barnens nyfikenhet och intresse att lära sig. Barns sociala, motoriska, kreativa, emotionella och kognitiva utveckling stimuleras bättre utomhus och de får en bättre koncentrationsförmåga och hälsa
Fem fördelar med utomhusundervisning enligt forskningen
- Positiv effekt på inlärningsförmåga, arbetsminne och skolprestationer
- Ökar studiemotivationen, förbättrar självkänslan, impulskontrollen och samarbetsförmågan
- Jämnar ut skillnader mellan hög- och lågpresterande barn
- Sänker stressnivåer och minskar sjukfrånvaron
- En mer hälsosam livsstil på köpet
Sagan om den mycket hungriga larven
7 anledningar till varför färgläggning är bra för ditt barn
Varför ska ditt barn färglägga bilder? Rätt svar är förstås för att det är kul!
Japp - barn (och vuxna) älskar att färglägga bilder. Och det är enkelt att göra - man behöver bara en bild och några kritor och man kan köra på.
Men det finns flera anledningar till varför färgläggning är bra för ditt barns utveckling - och varör ett enkelt aktivitet kan leda till bättre utveckling och psykiskt hälsa.
1) Utveckla finmotorik
Att färglägga utvecklas finmotorik hos yngre barn. Att grepa pennan och att göra bestämda, små rörelser hjälper utvecklingen av små musklar i fingrarna, händarna och handledarna. Finmotorik blir ännu viktigare när barnet börjar skriva, och det hjälper till med andra aktiviteter som kräver samma färdigheter, som sport, musik, slöjd, mm.
2) Utveckla skolfärdighet
Småbarn ska så småningom lära sig att följa efter en viss struktur för att lyckas sedan i klassrummet. Att vänja sig till att sitta stilla, att fokusera och att sätta penn på papper är färdigheter som förbereder barnets skolgång.
3) Uppmuntra kreativitet
Att färglägga bilder uppmuntrar barnets kreativitet och "tänk om..." mentalitet. Att måla en bild är som en mini idékläckningssession - tänk om hunden är blå... tänk om huset är samma färg som gräss... tänk om det är soligt... eller om det regnar... Alla dessa idéer är inom barnets kontrol när de sitter framför en målarbild.
4) Hjälper barnet att känna igen färger och urskilja färgskillnader
Småbarn måste lära sig namn på färger, och det är förvirrande - i början har varje grej ett namn (mamma, pappa, hus, vovve)... men med färger kan flera olika grejer ha samma namn... blå himmel, blå bil, blå boll... Och när barnet växer måste de lära sig hur man kan blanda färger, och vad heter de olika nuancer.
Barnet lär sig även om former, färger, nyanser och mönstrar genom att måla och färglägga.
5) Bättre fokus och koncentration
Att sitta stilla och fokusera på att måla en bild är ett stort steg för ett barn. Att så småningom öka tiden att man kan fokusera och koncentrera sig är bra för hjärnan, och lära barnet olika strategier att lyckas sedan i skolan och i livet.
6) Självkänsla och självfortroende
Att kunna bestämma själv exakt hur man vill måla en bild är viktigt, och att måla hur man vill kan hjälpa barnet att exprimera sig på ett positivt sätt. Och att göra klart en del av en bild eller en hel bild byggs på barnets självförtroende - en "jag kan" moment.
7) Att hitta lugn
Att färglägga bilder är lugnande och hjälper till att minska stressen. Man behöver bara titta på populäriteten av målarböcker bland vuxna att se att färgläggning kan vara positiv för alla åldrar.
Att klipp med sax
Många föräldrar vet inte detta, men att klippa är en viktig färdighet för att kunna lära sig skriva. Denna övning lär ditt barn fingerkoordination och de färdigheter som behövs för att kunna greppa tag om en penna. Att klippa med en sax låter ditt barn stärka musklerna i sina händer. Först ska du lära ditt barn hur det ska använda saxen och sedan låta det försöka klippa raka linjer. Då det går allt bättre med den här färdigheten kommer du förbättra ditt barns finmotorik något otroligt.
Naturbingo
Hemulerna var till skogen i dag och spelade naturbingo.
Leta i naturen och spela bingo! Det gäller att hitta sakerna på bingoplattan i nature och lägga dem i rätt ruta. När man har hittat alla saker i en rad ropar man "Bingo"!
Pedagogiskt syfte
- Att barnen ska få koppla samman litterär kunskap med praktiskt erfarenhet av naturföremål.
- Barnen ska lära sig samarbeta mot ett gemensamt mål
- En aktivitet som kan användas som ett sätt att väcka barnens intresse för biologi (på ett lekfullt sätt)Genom att barnen får empirisk erfarenhet av naturen.
- Utveckla barnens art kunskaper.
Bildkavalkad från Hemulerna, vecka 40
Hemulernas väg från skogen tillbaka till förskolan
Bildkavalkad från Hemulerna, vecka 38
Veckans grej
Bilder från Hemulernas utfärd till skogen
Hur lång är krokodilen?
Hela världen i Plusplus 🌍
Kräftis-Pete på besök
Årets Grej of the week!
Sagan om vanten!
Vi röstar!
Det är viktigt att synliggöra för barnen vilken möjlighet de har att påverka, och vad demokrati är för något. Att låta dem rösta om saker är att praktisera ett sätt att ta beslut på. Vad är det pedagogen styr och bestämmer över, och vad är det barnen kan bestämma och styra över? Hur kan man påverka och få sin vilja, sina intressen och behov tillgodosedda? Det ska vi lära barnen, lyfta fram så att det blir synligt och tydligt för dem. Och det ska vi göra på olika sätt. Vi ska visa på att vi kan diskutera och argumentera för vår sak. Vi kan lotta. Vi kan rösta. Och vad innebär de olika sätten?
Att rösta är bara ett sätt att visa dem hur man kan ta demokratiska beslut. Det behöver varken vara något laddat eller något att avfärda. Men det är bra om man kan få in det i verksamheten eftersom rösträtt jämte allas lika värde är den största symbolen vi har för demokrati.
Sagan om vanten.
Glad påsk!
Vi övar känslor!
Efter att man har lärt sig känna igen och benämna olika grundkänslor kan man lära sig skilja mera komplexa känslor. Känner man sig till exempel arg, ledsen, glad eller besviken.
Barn liksom vuxna kan dessutom tolka ansiktsuttryck fel. För vissa barn kan det vara mer utmanande och man kan tolka andras känslor fel.
Efter att man har lärt känna sina egna känslor kan man börja fundera på hur man ser känslor hos andra människor.
Känsloövningar ger verktyg som värnar om barnens hälsa och välmående. Målet är att förstärka självkänslan och självförtroende.
I dag har barnen barnen fått arbeta parvis och visa för varandra arg, glad, ledsen, rädd och överraskad. Paret vet inte på förhand vilken känsla som kompisen kommer att visa utan får fundera vilken känsla det är frågan om utgående från kompisens miner, gester och kroppshållning.
Sagan om vanten
En del av ugglans dun omvandlas till ett slags vitt mjöligt puder som täcker fjäderdräkten. Detta tillsammans med att deras handpennor har en sågtandad mjuk kant gör att ugglor kan flyga nästan ljudlöst och på det sättet överraska sina byten.
Alla ugglorna blev jätte fina och unika.
Speldag
Pussel
Här är 6 färdigheter som pussel hjälper ditt barn att utveckla.
1) Kognitva färdigheter
Att lägga pussel är en form av problemlösning. Barnet måste koncentrera sig och ställs inför en uppgift som det vill lösa.
2) Sociala färdigheter
Lägger man pussel ihop med andra tränar man på att samarbeta genom att försöka förklara vilka bitar som finns var och att lyssna på andra.
3) Självkänsla
Att lägga ett pussel från början till slut ger en känsla av välbefinnande. Barnet lär sig att fullfölja sitt åtagande, jobba tålmodigt och känna sig nöjd och tillfreds när pusslet till slut är klart. Det är därför viktigt att välja rätt svårighetsgrad på pusslet.
4) Motoriska färdigheter
Pussel hjälper i allra högsta grad barnet att utveckla såväl grovmotorik som finmotorik. Att passa ihop rätt bitar är inte alltid så enkelt!
5) Språkfärdigheter
Det är inte alltid så lätt att försöka förklara vilken bit man behöver hjälp med att hitta. Här måste barnet utveckla sitt ordförråd och träna på att försöka förklara. Är det t ex den runda biten, den med molnet eller den med biten av en fot på som behövs?
6) Matematiska färdigheter
Barnet lär sig grundläggande matematiska kocept, så som att klassifiera och organisera bitar för att enkelt kunna lösa pusslet.
Fastlagsjippo
Vänskap❤️
Veckans grej!
Med lite fantasi så går det! 3 st kaffepaket väger lika mycket som ett strutsägg 1, 5 kg och med lite papper och lim kan man pyssla ett strutsägg så att barnen kan få en uppfattning om storleken på strutsägget jämfört med hönsägget.
Barnen tyckte det var jätteskojigt och funderade hur många strutsägg som de skulle orka bära.
Sångstund
https://www.svt.se/nyheter/lokalt/skane/sjung-for-ditt-barn-sa-utvecklas-inlarningsformagan
Sybilder skapade av barnen.
Sagan om vanten
Handling: Vad hände? Vad hände sen?, Vilka var med?, Var hände det?, Slutet: Vad hände till slut?, Vilka var med?, Var hände det?
Lekdag
När det är kallt ute är det en ypperlig möjlighet för barnen att planera och bygga upp sin lek. En lånvarig lek kräver tid ,utrymme och ro samt lämpliga lekredskap och material som är tillgängliga för barnen. Enligt forskning behöver ett 4- årigt barn ungefär 40 min för att leka en lek. Lekens sug kan hålla fast ett barn i timmar. Samförstånd, ömsesidighet och turtagning är de sociala reglerna som är nödvändiga för att leken skall fungera.
Julfilm 🎅
Speldag!
I dag har vi haft speldag. Barnen har fått hämta med deras favorit sällskapsspel hemmifrån. Vi började med att var och en fick i samlingen berätta om spelet som de hämtat. Sedan delade vi in oss i små grupper och började spela. Barnen fick lära varandra nya spel. Vi hade en mycket trevlig förmiddag med många nya spel🎲.
Hallowean👻
På fredagen den 30.10 firade vi enligt barnens önskan Hallowean med maskerad. Hemulernas grupp fylldes av häxor, spöken och andra figurer. Enligt barnen hade Hemulernas barn fått en ledig dag och nu var det spökbarnens och häxornas barn som fick komma till daghemmet. Under dagen hade vi olika Hallowean pyssel, lek och disco. Barnen hade fina roll lekar och levde sig in i sina olika karaktärer under hela dagen. Vi funderade också tillsammans över varifrån kommer denna tradition, Enligt barnen kommer Hallowean från Usa till Finland, vilket stämmer och till Usa kom det från Irland på 1800- talet. Vi kollade upp mera fakta om Hallowean tillsammans från vår I - pad och lärde oss mycket nytt. Barnen tyckte att denna dag hade varit den bästa hittillls! 👻
Sagan om den mycket hungriga larven
Vi har nu i flere veckor jobbat med sagan om den mycket hungriga larven. De flesta barnen i gruppen kan sagan utantill och älskar att berätta den. Vi har läst den flere gånger och haft bilder till hjälp för att ilustrera sagan.
Sagan är mycket mångsidig och lärorik, man kan genom sagan öva många olika områden. Vi har bla. övat på tid och tidsbegrepp, veckodagar, hälsosam och ohälsosam mat, en fjärils utveckling från ägg till fjäril. Barnen får förståelse för naturvetenskap och samband i naturen liksom sitt kunnande om växter och djur samt enkla kemiska processer och fysikaliska fenomen. Barnen får respekt för allt levande och omsorg för sin närmiljö. Vi har övat mängder, färger, frukter, bär och addition. Vi har diskuterat olikheter och likheter. Listan över vad allt vi övat blir lång.
Barnen har också under projektets gång fått utveckla sin skapande förmåga då vi pysslat larver, puppor och färglagt maten larven åt och till sist färglagt sin egen fjäril.
Vi har övat språket och den kognitiva utmaningar genom att barnen har fått återberätta sagan på sitt eget sätt.
Vi avsluatde projektet med att titta på en kortfilm om fjärilens utveckling från ägg till fjäril som barn på en förskola i Sverige hade gjort. Linken till filmen finns här nedan.
Hösten!
Här kan ni kolla på filmen på nytt.
https://www.naturstigen.fi/allt-om-arstiderna-hosten/#
Feedback!
Det är viktigt att utvärdera verksamheten regelbundet. Inom arbetsteamet sker utvärderingen dagligen. Genom att utvärdera under arbetets gång förebygger man man att arbetet bli stillastående. Vi vill att föräldrarna skall känna sig delaktiga i verksamheten och vill göra det så lätt som möjligt för dem att föra fram sina åsikter. Genom att lägga upp en smiley för veckan som gått ger det oss en möjlighet att ta del av föräldrarnas åsikter på ett mycket enkellt sätt. Man kan även om man vill och har tid skriva lite mera på en lapp och lägga i vår låda för feedback. Även önskemål för verksamheten är välkommet.
När man får feedback på det man gör blir man mera förstående inför andras tankar och känslor. Då man tar del av andras åsikter och syn på saker man gör kan man göra medvetna förändringar i sitt handlande.
Tallblodriskor
I dag hittade barnen några intressanta svampar på bakgården mellan tallarna. Vi måste ta och undersöka dem närmare för att kunna identifiera dem. Vi kollade på växtplats, vilka träd finns i närheten, färg, konsistens, lukt osv. Vi tittade i vår svampbok och jämförde också med bilder på nätet. Vi kom fram till att svamparna var Tallblodriskor, en mycket god matsvamp. Tyvärr var dessa dock fulla med maskar 🐛 som också tycker att svampen är smaskig. Vi lärde oss alla intressanta saker om svampen, det som barnen tyckte var intressantaste var att om man äter mycket av denna svamp färgas ditt kiss rött.
Böckernas förtrollade värld!
Genom högläsning kan du hjälpa ditt barn att få ett större ordförråd och väcka intresset för böcker och läsning. Böcker utvecklar barns fantasi, empatiska förmåga och befrämjar allmänbildningen. Tveka inte att läsa högt för ditt barn även om du är en ovan högläsare. All högläsning är värdefull!!
Försvinn tillsammans in i en mysig, rolig, spännande, magiska och vidunderliga värld tillsammans.
Bertil
Pedagoger har en nyckelroll som inspiratör och vägledare till naturen. Kunskap om allt levande , den biologiska mångfalden är nödvändig för att utveckla det hållbara samhället. Veckan absoluta höjdpunk för barnen var när vi fick en livs levande kräfta på besök. Vi har Grejat denna vecka om kräftor och avslutade med att bekanta oss med Bertil som barnen döpte honom till. Det var spännande att följa med hur Bertil kröp omkring på golvet en stund, sedan fick Bertil vara i en stor glasskål med vatten. Avslutet på veckans Grej kunde inte ha blivit bättre 😊
Bertil
Svampar
Höstpyssel.
Några av barnen berättade att de hade varit och plockat svamp. Vi diskuterade lite om olika svampar, vilka svampar som barnen känner till och har plockat. Vi beslöt sedan att vi kunde pyssla lite olika svampar som vi kunde dekorera vårt fönster med.
Klipp med sax
Många föräldrar vet inte detta, men att klippa är en viktig färdighet för att kunna lära sig skriva. Denna övning lär ditt barn fingerkoordination och de färdigheter som behövs för att kunna greppa tag om en penna. Att klippa med en sax låter ditt barn stärka musklerna i sina händer. Först ska du lära ditt barn hur det ska använda saxen och sedan låta det försöka klippa raka linjer. Då det går allt bättre med den här färdigheten kommer du förbättra ditt barns finmotorik något otroligt.
Dagisfred
I dag har vi firat Dagisfred på Hemulerna. Syftet med Dagisfred är att förebygga mobbning och ensamhet bland barn redan i tidig ålder. Dagisfred skall påminna barn, pedagoger och vårdnadshavare om att alla har rätt att gå i ett trygg och trivsamt daghem. Arbetet med Dagisfred är inspirerat av Skolfred och MLL: s koncept eskarirauha. Dagisfredskonceptet utarbetas tillsammans med Mannerheims barnskyddsförbund.
Här finns några länkar med mera information i fall ni är intresserade att läsa mera.
https://www.folkhalsan.fi/unga/professionella/skola---anti-mobbning/skolfreden/
https://cdn.mll.fi/prod/2020/06/23093238/koulurauhan_julistus_2020_ruotsi_a4.pdf
Dokumentationsträdet
Grej of the week!
Trevlig Valborg
Harrasta kotona / Sysslor hemma
Rörelsestund: Följa John
Leken går lätt att förverkliga med även färre deltagare och kan bli en väldigt rolig grej :) .
Experiment med elektricitet
I lådan finns också en bok där man kan läsa om olika äventyr i fantasistaden Elköping.
Nu läste vi om att det var feststämning i staden för kvinnornas gymnastikgrupp Voltterna hade vunnit VM-guld och tusentals firare samlades på centraltorget. På torget fanns mängder med papperskonfetti som papperskanonerna hade skjutit ut i luften till ära för världsmästarna.
Det vi gjorde:
Barnen fick fundera över hur man skulle kunna städa upp så mycket papperskonfetti. Barnen tänkte att man kunde sopa med borste. Kanske dammsuga.
Och kunde man använda elektricitet till det?
Vi testade med att blåsa upp en ballong och sedan gnugga den mot håret eller någonting av ylle. Ballongen fick en statisk elektricitet som sedan sög åt sig papperskonfettin!
Testa gärna hemma. Man behöver en ballong, små pappersbitar (med silkespapper eller smörpapper fungerar det bäst), sitt hår eller en yllesocka el.dyl.
Häll ut pappersbitarna på ett litet område, gnugga den upplåsta ballongen mot håret och för den sedan nära pappersbitarna. Se vad som händer 😀 .
Ps. Om man inte har en balong kan det också lyckas med ett plastsugrör.
Påskpupu
Detta behöver du till att laga en egen påskpupu:
Papper 🗒
Penna ✏️
Din hand 🖐
Sax ✂️
HÄLSNINGAR FRÅN KURATORSSTIGEN!
Hoppa på! med Folkhäsan
Hemulerna barn har alla tyckt mycket om rörelse med Hoppa på! För en del av er är det säkert bekant från Buu klubben. Här kan ni på Folkhäsans sidor hitta material till Hoppa på som ni även kan använda där hemma.
Motionsinspiration Hoppa på!
Hoppa på - alla får och alla kan!
Hoppa på är ett koncept som inspirerar barn under skolåldern till rörelseglädje. Hoppa på betonar rörelseglädje och vill skapa en positiv relation till fysisk aktivitet i tidig ålder.
Hoppa på
Då ett barn har en positiv relation till fysisk aktivitet ger det goda förutsättningar för ett aktivt liv också i vuxen ålder. Det rekommenderas att barn i lekåldern ska röra på sig aktivt minst tre timmar per dag. Undersökningar visar att det kan vara svårt att uppnå. Forskning visar att barn i 3-årsåldern sitter för mycket i daghemsmiljön.
De flesta barn vill röra på sig och gillar olika former av fysisk aktivitet. Det är den rörelseglädje Hoppa på vill ta vara på. Rörelse behöver inte enbart ske under specifika rörelsestunder utan kan implementeras i det mesta under en dag. Grundtanken är att lyfta upp att alla får och alla kan. Hoppa på utgår från att alla sätt är rätt om det är kul.
Hoppa på har också tagit fasta på att vi mår bra av att vistas i naturen. Barn som ofta får leka i utomhusmiljö har nämligen lättare att koncentrera sig, leker mer kreativt, är friskare och rör på sig mer än barn som leker mest inomhus. Hoppa på är ett samarbete mellan Folkhälsan och Svenska Yle.
Inom ramen för Hoppa på har filmer, ljudspår och material producerats. Tio avsnitt av barnprogrammet Bärtil, som sändes i BUU-klubben på Yle Fem, hade fysisk aktivitet som tema. De avsnitten kan du fortfarande se på Yle Arenan.
https://www.folkhalsan.fi/barn/professionella/hoppa-pa/
Pyssel:påsktipu 🐣
Material:
-klädnypa
-lim
-färg att måla med (om man inte har målarfärg, kan man använda färgpennor eller tusch el.dyl.)
-fjädrar
-ögon eller tusch att måla ögon med
-näbb av papper eller genom att rita
🐣🐥🐇💐🧙🏻🐈
Vi läser Storbildsblock
Idag har vi läst ur Storbildsblock, vars huvudpersoner är familjen Falk. Idag Pratade vi om familjen, som består av pappa, mamma, barnen Lena, Tor och Elin. Med finns också farmor, som bor ensam på landet och har vitt hår.
Hur ser din familj ut, vem hör till din familj?
OM DU VILL KAN DU RITA DIN FAMILJ ✍️ 🙂
Grej of the week
Varje tisdag har vi ”grej of the week”.
Den här veckans grej var grävlingen. Vid gick igenom var den bor, hur den ser ut, vad den äter osv. Till slut såg vi också på en liten videosnutt om grävlingen :)
Till slut fick man färglägga en egen grävling.
På idébanken för 3-5 åringar finns det en bild på grävlingen som man kan printa ut och färglägga om man vill.
Sångstund
Småbarnspedagogikensdag den 12.3
Vi firade småbarnspedagogikensdag med konst. Teamet för dagen var Ett barn har rätt att uttrycka sig.
Elköpings vetenskapsäventyr
Bee-Bot
Vänskap
Munmotorik
Varför är det bra att färglägga målarbilder?
Genom att färglägga målarbilder övar barnen följande saker:
1. Handstilen
För att kunna skriva med penna krävs både handstyrka och rörlighet. Genom att färglägga målarbilder från tidig ålder övar barnen att hålla i pennan och är mer förberedda när det väl är dags att börja lära sig att skriva.
2. Öga- hand - koordination
När barn fyller i färgläggningsbilder övar de upp koordinationen på flera plan.
3. Tålamod
Att färglägga bilder är sällan gjort i en handvändning, det är bra att öva på att göra tidskrävande saker och på så sätt utveckla tålamodet.
4. Fokus
Fokus är inte heller en förmåga barnen får med sig naturligt. Förmågan övas upp precis som tålamodet. Det krävs en hel del koncentration att fylla i målarbilder, särskilt att färglägga innanför linjerna.
5. Finmotorik
När motiven blir pilliga krävs det finmotorik för att man skall kunna hålla sig innanför linjerna. Det som är bra med att färglägga målarbilder är att finmotoriken övas successivt, såsom öga- hand koordinationen.
6. Kunskap
Ju mera barnen färgar desto större kunskap får de om färgerna, formerna och mönster tex. att måla mandala innebär träning att identifiera återkommande mönster.
7. Kreativitet
Barnen kanske vill färglägga helt fritt i de färger som de tycker är vackra och på så sätt utveckla kreativiteten. Sedan kan de tex. klippa ut bilden och göra ett collage.
En kvart om dagen
Tänk om alla skulle älska böcker, vara nyfikna på läsning och hade ett starkt språk. Språket är grunden för allt lärande. Högläsning i tidig ålder stärker barnets språk och vi vuxna är barnets viktigaste språkliga förebilder. En kvart om dagen är en metod som uppmuntrar och stöder högläsningen i hemmet vilket i sin tur stärker barnets ordförråd och läsförståelse.
Nästa vecka fortsätter vårt läsprojekt igen med en kvart om dagen!
Pepparkakor.
Granen
Tomten
Självutvärdering i kompiskonst
Barnen har nu fått göra en självutvärdering tillsammans med en vuxen. De har fått fundera över sitt eget kunnande. När vi hade fyllt i blanketten tillsammans diskuterade vi barnens svar och funderade på vilka saker som ännu borde övas på och hur vi kunde göra detta. Nya målsättningar har gjorts upp med varje barn utgående från deras svar. På våren gör vi om blanketten och jämför svaren för att se om en förbättring har skett.
Muselina
Grej of the week
Halloween pyssel
Rörelse inne!
Dokumentation
Gemensamt rörelsejippo
Barnen fick gå runt i egna grupper till olika kontroller med en vuxen.
Målsättningen med rörelsejippo var bla. att röra på oss ute på olika sätt, att öva på att arbeta tillsammans i grupp, att öva sig att uppmuntra varandra, bekanta sig med olika matematiska begrepp. Att göra tillsammans och uppleva delaktighet som stärker gemenskapen i gruppen.
Vi avslutade rörelsejippo med ett experiment, där barnen fick först gissa vad som kommer att hända om man lägger Menthos mintpastiller i en Coca colaflaska. Sedan funderade vi tillsammans över varför blev det en sådan reaktion i Coca cola flaskan.
Föräldrarnas och barnens delaktighet i planeringen av verksamheten.
Min närmiljö!
Jag utforskar min omgivning
Barnen fick också under promenaden öva att ta egna foton med I paden av saker som väckte deras intresse. Vi tittade sedan på fotografierna tillsammans i samlingen och barnens fick berätta varför de tagit detta foto. Målsättning med övningen var att barnen blir bekanta med Ipaden och fotografering. Med hjälp av dessa fotografier kan personalen ta fasta på vad barnet har intresserat sig för på promenaden och väcka intresse att diskutera bilden och forska vidare om saken.
Barnen observerade mängden med rönnbär och konstaterade att de är samma bär som vi har på dagisgården.
Följande bilder är tagna av barnen och de har berättat varför de valt att ta bilden.
Jag ville ta foto av blommorna för att de är så fina!
Det var ett så fint ställe som jag ville ta bild på!
Jag ville ta ett foto på blommorna!
Det var ett så fint ställe!
Den var så stor!
Jag tycker om blommor!