2.11 DO

Tärkeää

  1. DO on suoraan laulunimen MI alapuolella. Jos MI on viivalla, niin DO on seuraavalla viivalla alaspäin laskettuna. Väliin jää vielä yhden äänen paikka.
  2. DO on duurin perussävel.

Laulunimi DO

DO on duurisävelasteikon perussävel, asteikko lähtee liikkeelle säveltavusta DO. On tärkeää, että opit löytämään DO-tavun paikan vaivatta.

Kun SO on toisella nuottiviivaston viivalla ja MI ensimmäisellä, löytyy DO ensimmäiseltä apuviivalta nuottiviivaston alapuolelta. DO:n ja MI:n väliin jää vielä RE:n paikka. Laulunimillä ei ole oktaavialoja!

DO:n saat lisättyä MI:n ja SO:n kaveriksi helposti, jos muistat miten lauletaan "Jänis istui maassa". Tuon tutun lastenlaulun kohta ”hyppää pois” on sävelkulku DO-MI-SO. Myös SO:n ja DO:n välinen hyppy tulee sinulle tutuksi tästä pienestä laulun pätkästä.

DO, MI, SO ja LA toistuvat aina uudestaan seuraavassa oktaavissa, ihan niin kuin nuottien nimet.

Sävellä laulu

Osaat jo laulunimet DO, MI, SO ja LA. Osaat myös kokonuotin, puolinuotin, neljäsosanuotin ja kahdeksasosanuotin. Sävellä japanilaisen kuuloista musiikkia nuottiviivastolle.

Käytä apunasi omaa soitinta ja keksi itse melodia. Muista tahtilaji ja tahtiviivat.

Lauletaan: Solmisoi

Kirjoita ensin laulunimien lyhenteet nuottien yläpuolelle ja laula sen jälkeen laulunimillä. Muista tehdä käsimerkit huolellisesti.




Kuuntele DO-MI-SO-LA

Laulava käsi

Kuuntele laulunimiä DO, MI, SO ja LA vastaavat äänet C-duurissa.