13.4.6 Uskonto

Työtavat ja oppimisympäristöt

Kaikilla vuosiluokilla koulussa kunnioitetaan ja arvostetaan edustettujen uskontojen ja katsomusten moninaisuutta. Avainsanoja ovat kiireettömyys, keskusteleminen, mielipiteen ilmaisu ja perustelu sekä vuorovaikutus ja toiminnallisuus.

Opetuksessa tärkeitä ovat oppilaslähtöisyys, oppilaan kokemusmaailman kunnioittaminen sekä luovat ja elämykselliset menetelmät. Opetuksessa pyritään huomioimaan erilaiset oppijatyypit. Työtavoissa huomioidaan oppilaiden ikä, ryhmädynamiikka ja ryhmän koko. Opetuksen järjestämisessä huomioidaan myös ryhmän koostuminen usean eri luokka-asteen oppilaista. Työskentelytavoissa huomioidaan keskeisen aineksen kertautuminen eri lukuvuosina.

Oppilaiden omaa osallisuutta pyritään vahvistamaan haastamalla heidät pois omalta mukavuusalueeltaan erilaisten työtapojen muodossa. Lisäksi työtavoissa pyritään monipuolisuuteen huomioiden tilojen, välineiden ja materiaalien antamat puitteet.


Eriyttäminen ja tuki


Kaikilla luokka-asteilla on samat ohjaus- ja tukimuodot. Työskentelyssä vahvistetaan oppimista, osallisuutta sekä opiskelutaitoja ja oma-aloitteisuutta.

Oppilaat voivat näyttää osaamistaan monin eri tavoin, esimerkiksi näytelmien, esitelmien, kirjallisen ja suullisen tuotoksen muodossa. Oppilaalle voidaan tarjota myös lisäaikaa kokeessa tai koe voidaan suorittaa sovitusti pienemmissä osissa tai koetta voidaan täydentää suullisesti. Tarvittaessa oppilaalle hankitaan äänikirjoja ja muuta oppimista tukevaa materiaalia. Erityisopettajan tai koulunkäyntiohjaajan tukea pyritään järjestämään tarvittaessa.


Arviointi

Arviointi on jatkuvaa, monipuolista ja kannustavaa. Kuudennen ja yhdeksännen luokan lopussa olevat valtakunnallisen opetussuunnitelman perusteissa määritellyt arviointikriteerit toimivat arvioinnin pohjana myös muilla luokka-asteilla.

Hyväksytyn arvosanan saadakseen oppilaan tulee osallistua opiskeltavien asioiden käsittelyyn ja antaa hyväksyttäviä näyttöjä osaamisestaan.