Pohdintatehtävät

Pohdintatehtävä 1

Tämän tehtävän tavoitteena on havainnoida omaa toimintaa opettajana tai ohjaajana ja pohtia opetuksen ja ohjauksen taustalla vaikuttavia käsityksiä kielestä ja oppimisesta.

1) Tutustu Tarja Nikula-Jäntin luentoon sekä Onko kieltä olemassa? -artikkeliin.

2) Tarkkaile toimintaasi ja opetusmateriaalejasi yhden tai kahden oppituntisi aikana: miten oman opetuksesi tai ohjauksesi käytänteet heijastelevat edellä mainituissa materiaaleissa esiteltyjä oppimis- ja kielikäsityksiä? Tee muistiinpanoja tai ota kuvia oman muistisi tueksi tilanteista, toiminnasta tai materiaaleista, jotka mielestäsi olivat
a) kielisysteemiajattelun mukaisia
b) funktionaalisen ajattelun mukaisia.

3) Pohdi,
- miten oman opetuksesi tai ohjauksesi käytänteet heijastelevat materiaaleissa esiteltyjä oppimis- ja kielikäsityksiä: millaisissa tilanteissa toimintasi tai materiaalit ovat kielisysteemiajattelun tai funktionaalisen ajattelun mukaisia
- mitkä asiat ovat omassa pedagogiikassasi liikahtaneet urasi aikana eteenpäin
- millaisia kipupisteitä tunnistat.

Pohdintatehtävä 2

Oppimisen ja osaamisen osoittamisen paikkoja on myös arjessa. Ohjeista opiskelijasi valitsemaan jokin arjen tilanne ja kuvaamaan siitä videota noin yhden minuutin ajan. Arjen tilanne voi olla esimerkiksi keskustelu kaverin kanssa livenä tai verkkovälitteisesti, leikki- tai pelihetki, ruoanlaitto- tai ruokailutilanne tai jokin muu tilanne. Katsokaa videoita yhdessä ja pareittain. Keskustelkaa opiskelijoidesi kanssa seuraavista kysymyksistä: millaisia oppimismahdollisuuksia tilanne tarjoaa, miten osaaminen näkyy ja millaista perustaitojen osaamista tilanne vaatii (kielelliset ja ei-kielelliset resurssit, numeeriset ja tietotekniset taidot, opiskelutaidot). 

Pohdi videotehtävän jälkeen seuraavia kysymyksiä:
- Miten opiskelijoiden arjen tilanteita ja niistä kerättyä aineistoa voisi hyödyntää osana opetusta?
- Miten voisit hyödyntää tässä tehtävässä keräämääsi tietoa tai vastaavan tyyppistä aineistoa arvioinnissa? Onko videoille tallentunut osaamista, jota opiskelija ei välttämättä oppitunnilla tuo ilmi?
- Miten luokan ulkopuolisissa tilanteissa edistetään opetuksen tavoitteiden saavuttamista?
- Miten opiskelijoille voisi antaa työkaluja oman oppimisensa arviointiin luokan ulkopuolisissa tilanteissa?
- Miten opiskelijoita voi ohjata näkemään arjen tilanteet oppimisen resurssina?