Portfoliotehtävä

Oppimiskokonaisuuden suunnittelu ja toteutus

Tässä portfoliotehtävässä suunnitellaan oppimiskokonaisuus, jossa perustaitojen ja kielen opetusta integroidaan toimintaan ja opittavaan asiasisältöön. Oppimiskokonaisuuden suunnittelu etenee Wigginsin ja McTighen (2005) kehittämän mallin mukaan, jossa suunnitellaan ensin opetuksen tavoitteet, sitten arviointi ja vasta lopuksi oppimistehtävät.

Tehtävän tavoitteet:
- osataan suunnitella oppimista halutun ilmiön ympärille
- osataan asettaa opetukselle tavoitteita ja suunnata arviointia niiden mukaan
- osataan laatia tehtäviä, joilla asetetut tavoitteet saavutetaan

1) Tutustu oppimisen suunnittelun malliin 
Katso Mirja Tarnasen ja Sanna Mustosen video oppimisen suunnittelusta. Tutustu lisäksi malliksi laatimaamme oppimiskokonaisuuteen sekä alla olevaan Oppimiskokonaisuuden suunnittelu -taulukkoon.

Perehdy myös Perustaidot haltuun -pilottikoulutukseen osallistuneiden opiskelijoiden suunnittelemiin portfoliotöihin:
- Merja Koposen oppimiskokonaisuus ja raportti
- Veera Haverisen ja Satu-Maria Töyrylän oppimiskokonaisuus ja raportti.

Voit laajentaa tietämystäsi tutustumalla myös Wigginsin ja McTighen teokseen Understanding by Design

(2005), johon nämä muut materiaalit perustuvat.


Taulukko 1: Oppimiskokonaisuuden suunnittelu

2) Teeman valinta
Lataa tai tulosta oppimiskokonaisuuden suunnittelua tukeva taulukko. Jos haluat, voit hyvin käyttää myös jotain muuta itsellesi mieleistä työkalua tai tapaa suunnitelman kirjaamiseen. Valitse ja kirjaa taulukkoon omalle ryhmällesi sopiva teema tai ilmiö, jota tulet lähitulevaisuudessa opettamaan osana perustyötäsi. Teeman ympärille lähdetään suunnittelemaan laajahkoa (esim. 10 x 45 min) oppimiskokonaisuutta. Mallisuunnitelmassa teemaksi on valittu ympäristöystävällisyys, mutta sinun teemasi voi olla mikä muu tahansa.

3) Tavoitteet ja mitä osataan jakson päätteeksi
Kun oppimiskokonaisuuden teema on valittu, pohditaan, mitä opiskelijoiden tulisi oppia kokonaisuuden aikana: mitkä ovat kokonaisuuden tavoitteet ja mitä opiskelijat osaavat jakson päätteeksi. Katso suunnittelun tueksi Mirjan ja Sannan video tavoitteiden asettamisesta ja opiskelijoiden osallistamisesta. Käytä apuna myös yllä olevan Oppimiskokonaisuuden suunnittelu -taulukon apukysymyksiä, jotka ohjaavat pohtimaan tavoitteita ymmärryksen, tietojen ja taitojen näkökulmasta. Poimi tavoitteita noudattamastasi opetussuunnitelmasta. Kirjaa valitsemasi tavoitteet suunnittelutaulukkoosi Toivotut tulokset -otsikon alle.

4) Arviointi
Seuraavaksi suunnitellaan, miten arviointi toteutetaan oppimiskokonaisuuden aikana. Toisin sanoen pohditaan, mikä on sellaista evidenssiä tai "todistusmateriaalia", josta voi päätellä, että opiskelija on saavuttanut tietyn tavoitteen. Jos tavoitteena on esimerkiksi se, että opiskelija osaa tehdä ympäristöystävällisiä tekoja, hallitsee ympäristöasioihin liittyvää käsitteistöä tai osaa tehdä parityötä, miten osaamista voidaan osoittaa käytännössä? Katso Mirjan ja Sannan video arvioinnista. Tarkastele lisäksi alla olevaa taulukkoa ja kuviota ja pohdi, miten hyödynnät oppimiskokonaisuudessasi arvioinnin eri tyyppejä (diagnostinen, formatiivinen ja summatiivinen) ja mihin tähtäät arvioinnilla (arvioidaanko lopputulosta, toimiiko arviointi oppimisen tukena vai ehkä oppimistilanteena). Kirjaa lopuksi suunnittelutaulukkoosi, millaisia arvioinnin tapoja aiot hyödyntää oppimiskokonaisuudessa. 


Taulukko 2: arvioinnin tyyppejä

Kuvio 1: arvioinnin tarkoitus

5) Oppimistehtävien suunnittelu
Nyt on vihdoin aika suunnitella, mitä oppimiskokonaisuuden aikana tehdään! Katso Mirjan ja Sannan video oppimisesta ja oppimistehtävistä ja pohdi sitten, millaisia aktiviteetteja haluat omaan kokonaisuuteesi sisällyttää. Millaiset tehtävät edistävät tavoitteiden saavuttamista? Kirjaa tehtävät oppitunneittain oppimiskokonaisuuden suunnittelutaulukkoon. Tavoitteena on 10 x 45 minuutin laajuinen kokonaisuus, mutta tästä tavoitelaajuudesta voi myös poiketa.

6) Toteuta ja dokumentoi suunnittelemasi oppimiskokonaisuus. Dokumentoi oppimiskokonaisuuden kulkua eri tavoin esimerkiksi valokuvaamalla, muistiinpanoja tekemällä, videoimalla, äänittämällä tai keräämällä opiskelijoiden tuotoksia ja palautteita.

7) Kokoa raportti oppimiskokonaisuuden toteuttamisesta. Raportti voi olla kirjallinen tuotos tai vaikkapa video. Liitä raporttiin dokumentoimaasi materiaalia, esimerkiksi kuvia ja muistiinpanoja. Pohdi raportissasi seuraavia kysymyksiä:
  • Mitä opit kokeilun aikana perustaitojen opetuksen ja arvioinnin integroimisesta opittavaan asiasisältöön ja kieleen?
    • Mikä onnistui ja miksi (havainnollista esimerkein)?
    • Mikä ei toiminut ja miksi (havainnollista esimerkein)? Miten oppimiskokonaisuutta voisi kehittää?
  • Miten hyödynsit saamaasi palautetta (vertaispalaute, ohjaajien palaute) oppimiskokonaisuuden suunnittelussa ja toteutuksessa?
  • Millaista palautetta sait opiskelijoilta?