Hiltulanlahden koulu
Kansainvälisyys asenteina, uskalluksena, ymmärryksenä
Arvostetaan jokaisen oppilaan ja perheen kielellistä, kulttuurista ja katsomuksellista taustaa. Tarvittaessa mukautetaan koulun toimintaa siten, että jokaisella on mahdollisuus rakentaa kielellistä ja kulttuurista identiteettiään omista lähtökohdistaan. Rohkaistaan ja kannustetaan olemaan ylpeitä omasta kielellisestä, kulttuurisesta ja katsomuksellisesta taustasta. Vahvistetaan samalla tapakasvatusta.
Pyritään luomaan kouluun turvallinen ilmapiiri, jossa omaa identiteettiänsä saa toteuttaa. Rakennetaan luottamuksen ilmapiiriä aina heti lukuvuoden alusta alkaen ja jatkumona. Tavoitellaan ilmapiiriä, jossa kuunnellaan ja arvostetaan yksilöitä yksin ja yhdessä sekä luotetaan toisiin. Mietitään jo etukäteen toimintamalleja mahdollisten konfliktien tai ristiriitojen varalle. Hiltulanlahden koulussa tällaisia on mm. kiusaamisen vastainen tiimi ja verso.
Koulun yhteiset arvot tukevat edellä mainittuja asioita. Vahvistetaan koulun yhteisöllistä toimintakulttuuria tekemällä yhdessä (esim. erilaiset tempaukset). Oppilailla osallisuuden kokemukset edesauttavat yhteisen toimintakulttuurin muodostumista. Koulun kansainvälisyys merkitsee aitoa ja aktiivista vuorovaikutusta. Tätä pyritään rakentamaan ja kehittämään jo olemassa olevien yhteistyötahojen ja verkostojen kautta, kuten esim. henkilökunnan tai oppilaiden lähipiirin vaihto-oppilaiden vierailuilla koululla painottaen monipuolisia ja toiminnallisia aiheita.
Kotikansainvälisyys
Koulun väen erilaisia kieli- ja kulttuuritaustoja tuodaan esille koulun arjessa päivittäisessä luokkatyöskentelyssä eri oppiaineiden sisällä. Oppiaineita, joissa tämä tapahtuu luovasti työskennellen ovat esim. musiikki, kuvataide ja käsityöt. Monissa muissa oppiaineissa tämä saattaa olla koulun arjessa vielä luontevampaa. Kansainvälisyys voi näkyä myös koulun juhlissa, esim. eri maiden jouluperinteitä esitellen.
Kansainvälisyyttä edistävät esimerkiksi kouluvierailut, joissa hyödynnetään myös koulun omia kontakteja kuten mahdollisuuksien mukaan maahanmuuttajaperheet, vaihto-oppilaat ja järjestöt (svenska.nu, Erasmus). Oppilaiden osallisuutta kotikansainvälisyyden kehittämisessä voidaan lisätä koululla, ottamalla esim. oppilaskunnan hallitus mukaan kehittämään ajatuksia, joita sisällytetään koulun arkeen (esim. tempauksia, liikuntatapahtumia).
Tieto- ja viestintätekniikkaa voidaan hyödyntää hyvin kätevästi kontakteissa koulun ulkopuolelle: mm. videopuhelut ja muut etäyhteydet jo olemassa oleviin kontakteihin koulun henkilökunnalla, kirjeen- tai korttienvaihto (esim. Class Dojo -yhteisö) perinteisen postin kautta tai sähköpostitse, yhteiset sähköiset työskentelyalustat yhteistyössä toisen maan koulun kanssa sekä videot ja kuvat. Kansainvälisyydestä pyritään tekemään arkipäiväistä sekä vahvistamaan koulun yhteisöllistä toimintakulttuuria. Kotikansainvälisyys tuo kouluun kansainvälisiä oppimisympäristöjä ja oppimisen sisältöjä verkon välityksellä.
Luokassa käsiteltävän kirjallisuuden esittelyssä sekä tarkempaan tutustumiseen valinnassa lukuvuoden aikana huomioidaan myös yhtenä teemana kansainvälisyys. Uutisten ja maailmantilanteen käsittelyä toteutetaan oppilaiden kanssa ikätason mukaisesti.
Kansallinen ja seudullinen kansainvälisyys
Perustana kansallisessa ja seudullisessa kansainvälisyydessä ja yhteistyön tekemisessä on oppilaiden osallisuus ja kuulluksi tuleminen. Varmistetaan, että kaikilla oppilailla ja koko henkilökunnalla on yhdenvertaiset mahdollisuudet osallistua kansainvälisen ja seudullisen toiminnan suunnitteluun, toteutukseen ja arviointiin.
Yhteistyötä voidaan tehdä esimerkiksi kulttuuritoimen kanssa. Koulun kerhotoiminnassa ja valinnaisaineissa seudullisen ja kansallisen yhteistyön tekeminen eri yhteistyökumppaneiden kanssa voidaan myös huomioida ja se on mahdollista. Kansainvälisyyteen liittyviä järjestöjä ja toimijoita Kuopiossa ovat esimerkiksi Monikulttuurikeskus Kompassi ja Navigaattori, joiden kanssa voidaan aloitella yhteistyötä. Huoltajien kanssa tehdään mahdollisuuksien mukaan yhteistyötä. He voivat esimerkiksi toimia linkkinä yrityksiin tutustumisessa, yritysvierailuissa tai olla mukana järjestämässä vierailuja. Yhteistyössä paikallisten yritysten kanssa tulisi hyvin esille kansainvälinen etiketti, mitä muitakin taitoja vaaditaan globaalissa maailmassa kuin kielitaitoa. Monialaisia kokonaisuuksia suunniteltaessa kieli- ja kulttuuriaihe huomioidaan erityisesti lukuvuonna 2022-2023.
Huomioitavia päiviä ja tapahtumia:
Euroopan kielipäivä 26.9.
Elokuvaviikko 3.-9.10. (valikoituja elokuvia muillakin kielillä kuin englanniksi, kulttuurikasvatusta median keinoin, https://www.elokuvaviikko.fi/ohjelmisto-2022/ sekä https://svenskanu.fi/laromaterial/filmotek/)
Eurooppa-päivä 9.5.
Nälkäpäivä-keräys
Unicef - kävely
YK:n päivä 24.10
Kansainvälinen liikkuvuus
Koululla ei ole tällä hetkellä kansainvälistä liikkuvuutta. Lukuvuonna 2022–2023 kartoitetaan kiinnostusta mahdollisia kansainvälisiä hankkeita kohtaan ja mahdollisuuksia hakeutua hankkeeseen, esim. Erasmus+. Tätä varten perustetaan tiimi, joka perehtyy mahdollisuuksiin osallistua hankkeeseen. Hyödynnetään muiden kuopiolaisten koulujen kokemuksia kansainvälisiin hankkeisiin osallistumisesta.
Kansainvälinen toiminta suunnitellaan niin, että se tukee koulun perustehtävää. Koulun johdon ja henkilöstön sitoutuminen kansainvälisen liikkuvuuden hankkeeseen on edellytys hankkeen onnistumiselle.