Maanantain oppitunti 20.4.2020

Maanantai 20.4.2020

Hei taas!

Olen nyt lukenut kaikki perjantai-iltapäivään mennessä palautetut lukutaidon vastaukset ja kommentoinut niitä palautuksienne alle (Palautuslaatikko löytyy kohdasta "Keskiviikon oppitunti 8.4.2020"). Katso kommenttini oman vastauksesi alta.

Tämän päivän tehtävä:

Muokkaa omaa lukutaidon vastaustasi saamasi palautteen ja tältä sivulta löytyvän "Palautetta lukutaidon vastauksesta"-laatikon avulla. Jos ongelmana oli vastauksen pituus, katso "Palautetta lukutaidon vastauksesta"-laatikosta kirjoitusideoita ja kirjoita niiden avulla ainakin yksi kappale lisää tekstiä. Jos ongelmana oli kappalejako, kirjoita kappaleisiin tukivirkkeitä. Jos ongelmana oli väärä termi, korjaa tilalle oikea. Jos ongelmana oli kielen epäselvyys, selvennä kohtaa, jossa ajatus ei välity, tai poista se kokonaan. 

Vastaustaan muokanneet palkitaan läsnäolomerkinnän lisäksi sillä, että nostan lukutaidon tehtävästä saatua pistemäärää yhdellä numerolla. Palauta muokattu vastaus tällä sivulla olevaan palautuskansioon viimeistään tänään klo 17.

Jos sinulla on kysyttävää tehtävästä tai et keksi, miten voisit vielä muokata omaa vastaustasi, ota yhteys sähköpostitse, Wilmassa tai Google Meetin kautta. Olen tavattavissa Google Meetissä klo 12.20-13.20:

https://meet.google.com/rba-sczn-xmq

T. Sanna

Palautetta lukutaidon vastauksesta: 1. Uutinen tekstilajinsa edustajana

Tässä tehtävässä tyypillisiä ongelmia olivat

A. Uutisen sekoittaminen artikkeliin. Jotkut puhuivat uutisesta artikkelina, vaikka kyseessä on kaksi eri tekstilajia. Lue artikkelista tekstilajina Särmästä luvusta 2. Journalismin juttu- ja kuvatyyppejä (s. 27) ja uutisesta (s. 20-23), mikäli nämä tekstilajit ovat vielä vieraita sinulle.

B. Väärät termit. Tässä tehtävässä ei pyydetty erittelemään retorisia keinoja vaan uutiselle lajityypillisiä ominaisuuksia. Näin ollen sopivampia termejä analyysiin ovat esimerkiksi ingressi, väliotsikko, leipäteksti ja kuvateksti.

C. Sisällön suppeus. Oli vaikea keksiä sanottavaa suositellun merkkimäärän verran.

Esimerkiksi seuraavia seikkoja voisi vastauksessa käsitellä:

- Uutisessa on perinteisen uutisen piirteitä, kuten otsikko, ingressi, väliotsikot ja kuvia. Uutinen myös vastaa uutiskysymyksiin.

- Otsikko Kansainväliset filmiryhmät ovat löytäneet Lapin – porot päätähtinä satuelokuvassa, joka nähdään kymmenissä maissa kertoo molemmat asiat, jotka tekstissä uutisoidaan. Jälkimmäinen osa houkuttelee lukemaan.

- Ingressi tuo jo esiin uuden kannustinrahan, joka siivittää taloutta ja Lapin suosiota. Myös ingressissä tarkennetaan yleisen tason lisäksi yksityisen tason esimerkkiin ilmiöstä eli Posiolla kuvattavaan poroista kertovaan satuelokuvaan.

- Uutinen ei vastaa uutiskysymyksiin perinteisessä tärkeysjärjestyksessä vaan alkaa olennaisimman asian kertomisen sijaan epätavanomaisesti tilannealoituksella, jolla pyritään herättämään lukijan huomio. Lukija pääsee näkemään, millaista on ja mitä tapahtuu elokuvan kuvauksissa.

- Nykyaikana kun tekstit taistelevat lukijoista, on yleistä, että niistä pyritään laatimaan mahdollisimman kiinnostavia ja houkuttelevia. Uutisen tilannealoitus pyrkii erottumaan.

- Tilannealoituksen jälkeen annetaan ääni ranskalaistuottajalle, joka puhuu porojen taianomaisuudesta ja yleisellä tasolla käsikirjoituksen joustavuudesta eläinten ehdoilla. Toimittaja kertoo välissä perusasioita tekeillä olevasta Poron vuosi -elokuvasta, jolloin siirrytään taas perinteisen uutisen tyyliin.

- Uutinen on tekstilajille ominaisesti moniääninen. Toimittaja antaa varsin usein äänen haastattelemilleen asiantuntijoille. Lukuisten sitaattien väleissä toimittajan ääni on uutiselle ominaisesti melko neutraali, mutta toimittajan myönteinen suhtautuminen aiheeseen näkyy näkökulman rajaamisessa pelkkiin etuihin ja myönteisiin tulokulmiin.

- Uutisessa on tuttuun tapaan väliotsikoita Harjoituksia jäkäläpalkalla, Villieläimet muokkaavat käsikirjoitusta, Kannustinraha alentaa tuotantokustannuksia ja Ennätysvilkas kuvausvuosi, jotka perinteisen uutisen tapaan tiivistävät, mistä on kyse. Väliotsikot rytmittävät ja selkiyttävät leipätekstiä ja sen siirtymiä.

- Uutisen kuvitus tukee sisältöä. Se havainnollistaa leipätekstin väitettä monista tuotannoista, joita Lappiin tullaan kuvaamaan.

- Moni uutinen on synkkä, mutta tämä uutinen on sävyltään myönteinen, ja siinä suhtaudutaan elokuvatuotantojen lisääntymiseen pelkästään positiivisesti (“Rahaa Lappiin jää arviolta miljoona euroa.”) Kasvavan elokuvatuotannon mukanaan tuomaa julkisuutta ja rahavirtoja pidetään tavoiteltavina. Uutisessa ei huomioida, voisiko ilmiöstä seurata mitään haittaa paikalliselle luonnolle tai väestölle. Luontoon – maisemiin ja erityisesti eläimiin – suhtaudutaan arvostavasti ja ihaillen.

Palautetta lukutaidon vastauksesta: 2. Perustelutavat ja retoriset keinot tietokirjakatkelmassa

Tässä tehtävässä tyypillisiä ongelmia olivat:

A) Sisällön selostaminen tehtävänannon näkökulmasta ilman analyyttista otetta. Tässä tehtävässä voisi siis esimerkiksi nimetä erilaisia argumentointitapoja (Särmä s. 379, luvussa 61. Vaikuttaminen tekstissä).

B) Puutteelliset esimerkit tai epätäsmälliset termit

C) Suppea sisältö

Esimerkiksi tällaisia seikkoja vastausteksteissä voisi käsitellä:

- Harari esittää tietokirjassaan kaksi teoriaa sapiensin kielen kehityksestä. Jälkimmäisen hän nimeää kiinnostusta herättävästi juoruteoriaksi. Juoruteoria perustuu siihen, että Homo Sapiens on ensisijaisesti sosiaalinen eläin, joka on näin ollen kiinnostunut erityisesti muista ihmisistä ympärillään, ja siten kieli olisi kehittynyt juoruamista varten.

- Juoruteorian mukaan ei aikanaan riittänyt, että sapiens tiesi välittömän uhkan, kuten leijonan tai puhvelin, olinpaikan: “Heidän [sapiensien] on paljon tärkeämpää tietää, ketä kukakin heidän ryhmässään inhoaa, kuka makaa kenenkin kanssa, kuka on rehellinen ja kuka on petturi.” Kun tiedettiin, keneen voi luottaa, pienet ryhmät saattoivat laajeta suuremmiksi, ja sapiensit pystyivät ryhtyä tekemään tiiviimpää ja kehittyneempää yhteistyötä – ja alkaa hallita maailmaa.

- Hararin mukaan kaikki ihmisapinat osoittivat mielenkiintoa ryhmän koko ajan vaihtuvia suhteita kohtaan, mutta taitoa puhua selän takana ei muilla lajeilla ollut. Harari hyödyntää retorisena keinona vastakkainasettelua: Asettamalla sapiens ja muut lajit vastakkain korostetaan sapiensin ainutlaatuisuutta ja juoruilun taidon merkittävyyttä.

- Harari tulee argumentoidessaan juoruilusta yllättynyttä lukijaa lähemmäs toteamalla, että selän takana puhumisen kykyä on parjattu runsaasti, mutta kuitenkin hän esittää sen olevan suurien ryhmien tehokkaan ryhmätyön edellytys eli hyödyllinen taito. Hän vetoaa etuihin.

- Katkelman arkiset ja nykypäivään kytkeytyvät esimerkit tehoavat ja kiinnittävät juoruteorian nykyaikaan ja lukijalle tutumpaan maailmaan. Ensin Harari myönnyttää toteamalla, että teoria saattaa kuulostaa pelkältä vitsiltä, mutta sitten hän väittää lukuisten tutkimusten tukevan sitä.

- Harari vie teoriansa yhteiskunnalliselle tasolle ja vetoaa lukijan oikeudentajuun ja vapaan tiedonvälityksen ihanteeseen. Hän sanoo juoruilun keskittyvän yleensä väärinkäytöksiin ja nimeää toimittajat “huhujenlevittäjiksi” ja alkuperäiseksi neljänneksi valtiomahdiksi, “jotka paljastavat yhteiskunnalle petturit ja vapaamatkustajat ja siten suojelevat heitä niiltä”.


Tekstissä käytetään erilaisia retorisia keinoja, joita ovat muun muassa

- me-muoto (“Edellisessä luvussa näimme – –.”)

- puhuttelu (”Luuletko sinä, että historian professorit lounaalla – –?”)

- havainnolliset esimerkit (Muinaisten sapiensien aivokapasiteetin rajallisuutta perustellaan konkreettisesti kertomalla, että englannin kielen tai evoluutioteorian opettaminen tälle sapiensille olisi ollut mahdoton tehtävä. Vihermarakattien kutsuhuudoista kerrotaan tapausesimerkkejä.)

- vertakset (sapiensin kommunikaatiota verrataan vihermarakattien, valaiden ja norsujen kommunikaatioon, muinaisten sapiensin aivoja meidän aivoihimme)

- kielikuvat ("Tämä surkea ansioluettelo - -")

- kysymys-vastaus-parit (“Mikä sitten tekee puheestamme – –? Tavallisin vastaus kuuluu – –.”)

- retoriset kysymykset (“Mikä sapiensin uudessa kielessä oli niin erikoislaatuista – –?”)

- vastakohta-asettelut (neandertalinihminen – sapiens, muinaiset sapiensit – me, ennen – nyt)

- kärkevä väite (”Huhujenlevittäjät ovat alkuperäinen neljäs valtiomahti, toimittajat, jotka paljastavat yhteiskunnalle petturit ja vapaamatkustajat ja siten suojelevat sitä niiltä.”)

- huumori (esimerkki historian professoreista ja ydinfyysikoista juoruamassa lounaalla leikkii stereotypioilla, ja sen tarkat yksityiskohdat havainnollistavat hauskasti ja tunnistettavasti).