Koeviikon tehtävä

Esimerkiksi tällaisia asioita voisi vastauksissa käsitellä

1. Lyhytelokuvassa esitetään kohtaus raitiovaunussa istuvan naisen ja pysäkillä seisovan miehen välillä. Elokuvan äänimaailma on niukka: taustamusiikin lisäksi katsoja kuulee naisen ajatukset ja pari muiden matkustajien ääneen lausumaa repliikkiä.
Vuorovaikutus päähenkilöiden välillä muodostuu mm. seuraavista asioista:
  • Ilmeet, esim. hymy, suun mutristus, kulmien kohottaminen, irvistely.
  • Eleet, esim. vilkutus, sormella osoittaminen, käsien levittely.
  • Liikkeet, esim. erilaiset käsillä tehdyt liikkeet (tennismailan heilahdus, vauvan keinuttaminen, hevosen laukka, puheen meneminen toisesta korvasta sisään ja toisesta ulos).
Naisen ja miehen kohtaamisessa toteutuu draaman kaari: alkutilanteessa kaksikko näkee toisensa sattumalta, nainen ei haluaisi miehen huomaavan häntä, mutta mies selvästi ilahtuu jälleennäkemisestä. Nousevan toiminnan vaiheessa katsojalle käy ilmi, että he ovat olleet joskus pari ja he ovat eronneet ristiriitojen vuoksi: mies on ollut liikaa tietokoneella ja nainen tehnyt kotitöitä ja nalkuttanut. Käännekohdassa ilmeiden ja eleiden sävy muuttuu kaipaavaksi, kun nainen esittää halaavansa ja sitten sylissä ei olekaan ketään. Loppuratkaisu jää avoimeksi, sillä raitiovaunu jatkaa matkaansa ja kuljettaa naisen pois miehen luota.

Tulkinnassa ovat apuna myös naisen ajatukset, sillä niiden avulla katsoja tajuaa, ettei vuorovaikutus toimi vaan päähenkilöt ymmärtävät toisensa väärin. Esim. miehen näyttäessä sormilla lukua kahdeksan, nainen ei tiedä, mihin se viittaa. Myös naisen esittäessä, että mies käyttäytyi kuin vauva, syntyy tunne, kuin mies luulisi naisen halunneen vauvaa tai saaneen jo vauvan.
Naisen ja miehen välinen vuorovaikutus pelkkien ilmeiden ja eleiden varassa ei siis toimi. He ymmärtävät kaiken väärin. Kun nainen esittää pelaavansa tennistä, mies luulee hänen haluavan huitaista kädellä. Voisi ajatella, että heidän suhteensa taisi loppua samasta syystä. Jos vuorovaikutuksen välissä on ”lasi”, ei toista voi täysin ymmärtää. Jos toista ei edes halua ymmärtää, kuten naisen negatiivisista ajatuksista voi päätellä, vuorovaikutus rakentuu huonolle alustalle.

Elokuva loppuu kuitenkin ulkopuolisen matkustajan kommenttiin: ”Teillä tuo kommunikaatio toimii.” Tämän voi tulkita ironiseksi kommentiksi tai sitten rohkaisuksi: vaikka ymmärrätte toisenne väärin, sentään yritätte kommunikoida.

Siitä, mikä vaikuttaa vuorovaikutuksessa väärinymmärryksiin, voi vapaasti tehdä tulkinnan. Onko miehen ja naisen taustalla esimerkiksi erilainen kommunikaatiokulttuuri?


2. Mainoksen päämääränä on myydä Oikotie.fi -nettisivuston palveluja ja luoda tunnettavuutta Oikotie-brändille. Sivustolla voi myydä mainoksen mukaan asuntoja ja autoja sekä hakea ja tarjota työpaikkoja. Sivuston palveluihin kuuluu myös huuto.net -nettihuutokauppapalvelu.

Mainos vetoaa voimakkaasti tunteisiin tarinallaan, jossa veljekset käyskentelevät lapsuuden kodissaan ja muistelevat siellä elettyä aikaa ennen avainten luovutusta uusille asukkaille. Mainoksen kerronta nojaa vahvasti kertomuksellisuuteen; se kertoo tarinan veljeksistä, jotka käyvät kodissaan läpi tärkeitä lapsuuden ja nuoruuden merkkipaaluja. Kertomuksessa nostetaan esille monet tapahtumat lapsuudesta: veljekset katsovat seinään merkittyjä kasvun merkkejään, vanhoja teini-iän lehtiään ja nuoruuden mopoa autotallissa. Mainos herättää katsojassa näiden kohtien kautta monia samaistuttavia tuntemuksia, jotka vahventavat mainoksen herättämää tuttuuden tunnetta. Tuttuus on myös tärkeä tekijä kohderyhmän määrittelyssä: Oikotien suurin asiakasryhmä ovat niin ikään veljesten ikäiset aikuiset, jotka omassa elämässänsä joutuvat myymään tai tahtovat myydä omaisuutta. Huomionarvoista on, että miehet ovat erityylisiä, toinen bisneshenkisesti pukeutunut, toinen maanläheisemmin. Päähenkilöiden erilaisuus laajentaa mainoksen kohderyhmää useita erilaisia ihmisiä koskevaksi.

Oikotien mainos on siis suunnattu aikuisille ja ehkäpä vielä vahvemmin miehille kuin naisille mainoksen päähenkilöiden poikamaisuuden korostamisen kautta. Mainos presupponoi miehet leikillisiksi ja poikamaisiksi mutta silti vastuullisiksi. Tässä tarinassa muistoja luovat pojat, aikuiset miehet taas tekevät päätöksiä.

Rakenne vaikuttamisen keinona

●  Kerronnassa on nähtävissä draaman kaarta. Hyvässä vastauksessa kerrontaa voi eritellä eri jaksoihin. Kerronnan huippukohtana voi pitää kohtausta, joissa toinen veljeksistä ojentaa avaimen toiselle.
●  Avain on tulkittavissa symboliksi, joka on uuden elämänvaiheen tunnus. Veljekset ikään kuin sulkevat lapsuutensakin luopumalla avaimestaan, mutta uudelle perheelle avain taas symboloi alkua uudessa kodissa.
●  Yksi tarinan keinoista ja mainoksen vaikuttavuutta lisäävä tekijä on vastakohtaistaminen, sillä vastakkain asetetaan aikuiset miehet ja nuoret pojat sekä mennyt elämä ja tuleva elämä. Näin luodaan vaikutelma elämän jatkuvuudesta ja siitä, että muutoskohdissa on auttamassa juuri Oikotie.fi palvelu.
●  Kun aika on -kappaleen sanat tukevat kerrontaa. Sanat "Kun aika on, niin saavuthan -- mä ilmoitan kun on päivä tuo" korostavat koko mainoksen ydinsanomaa: luopuminen on vaikeaa, mutta joskus pakollista, eikä kannata jäädä yksin raskaiden päätösten kanssa.

●  Niukka informatiivisuus, tarkemmin pelkän brändin logon ja ydinsisällön esittely, jättää vastuun yritykseen tutustumisesta asiakkaalle. Niukkuus on tarkoituksellista, sillä mainoksen tavoitteena onkin luoda tunnettuutta Oikotie.fi sivustosta ja saada asiakas itse perehtymään yrityksen tarjoamiin palveluihin.

Muita vaikuttamisen keinoja

●  Mainoksen yksi keskeinen keino on järkeen vetoaminen. Mainos nostaa esiin, ettei omaisuudesta luopuminen ole aina helppoa, mutta joskus se on pakollista. Mainoksen veljekset ovat haikeina lapsuudenkotinsa myymisen vuoksi. Uuden perheen saapuessa he näkevät lapsuudenkodin tarinan kuitenkin jatkuvan, sillä uuden sukupolven veljekset juoksevat innoissaan kohti niitä seikkailuja, jotka mainoksen päähenkilöt ovat jo jättäneet taakseen rakkaiksi muistoiksi. Monet Oikotien asiakkaista voivat olla samassa tilanteessa: he joutuvat myymään tunnearvoltaan tärkeää omaisuutta esimerkiksi vanhempien kuoltua. Mainoksen suuri vahvuus on nimenomaan näiden ihmisten puhuttelussa.
●  Mainoksen lopussa nousee esiin teksti "Vaikeinta on luopuminen", mikä viestii Oikotien kohderyhmälle, että mainostaja ymmärtää asiakasta.
●  Varsinainen informaatio-osuus mainoksessa on vähäinen, sillä kerronta rakentuu vahvasti keskeisimpiin mainonnan keinoihin, tunteisiin vetoamiseen ja Oikotien palvelujen käytön tarpeen herättämiseen.
●  Veljesten leikillisen nujuamisen ja ilmeisen lämpimien välien kuvaaminen ovat keinoja, joilla herätetään katsojassa lämpimiä tunteita. Mainos korostaa perhearvoja, varsinkin kun uudet asukkaat vaikuttavat klassiselta ydinperheeltä. Myös vastuunkantamista korostetaan keskeisenä arvona: mainoksen miehet tekevät sen, mitä tehtävä on. Kyseessä on tunnevaikuttaminen ja arvoihin vetoaminen, jotka ovat mainonnassa hyvin tyypillisiä keinoja.
●  Mainoksen osat ja otokset tukevat kerrottua: kohtauksissa nousevat esiin jo edellä mainitut tärkeät etapit lapsuudesta nuoruuteen kasvamisessa. Lapsuudenkodin keskeiset paikat esitellään katsojille haikean musiikin ja otosten hyvin maanläheisen sävymaailman kautta. Utuinen sävy videossa on helposti assosioitavissa muistoihin. Muun muassa harmahtavan ja ruskean eri sävyt ja musiikin yhdistelmä tukevat mainoksen tavoitteita herättämällä katsojan omat muistot ja tunteet vastaavanlaisista tilanteista.
●  Vuodenaika mainoksessa on syksy, joka symboloi päättyvää elämänvaihetta. Syksy vuodenaikana on myös miellettävissä haikeaksi luopumisen ajaksi.
●  Kerrontaa rytmittää suhteellisen rauhaisa tempo, jota musiikki tukee. Teknisenä ratkaisuna on käytetty hidastusta, jolloin otokset asettuvat musiikin kanssa samaan tempoon. Tunnelma on valitun musiikin, sävymaailman ja selkeiden kohtausten vuoksi ilosta haikeuteen vaihteleva.