Pohjois-Pohjanmaan ELO-ryhmä
Yhteystiedot
PUHEENJOHTAJA |
PUHELIN | SÄHKÖPOSTI |
Teea Oja asiantuntija Pohjois-Pohjanmaan ELY-keskus (virkavapaalla 20.5.2021 alkaen) Pia Kangas jatkuvan oppimisen koordinaattori Pohjois-Pohjanmaan ELY-keskus |
0295 038 385 |
teea.oja@ely-keskus.fi pia.e.kangas@ely-keskus.fi |
ELO-yhteistyöryhmän kokous 19.5.2022: Työllisyyspalveluiden tieto-, neuvonta- ja ohjauspalvelut
Kokouksen aiheena oli työllisyyspalveluiden tieto-, neuvonta- ja ohjauspalvelut. Perehdyimme palvelujohtaja Tarja Jokimäen esityksessä ajankohtaiseen työnhakijoiden uuteen asiakaspalvelumalliin, valtakunnallisiin ja Pohjois-Pohjanmaan TE-toimiston tieto-, ohjaus- ja neuvontapalveluihin sekä TE-palvelut 2024 -uudistukseen. Psykologi Eeva Tanskanen kertoi työvoimapalveluiden ammatinvalinta- ja uraohjauksesta. Kokouksessa oli mukana myös kainuulaisia vieraita. Koulutuskoordinaattori Anja Pääkkönen ja projektipäällikkö Virpi Heikkinen esittelivät, miten työllistymistä edistetään opinnollistamisen avulla kainuulaisille työpaikoille. Työllisyyspalveluissa painottuu myös monialainen ohjaus ja yhteistyö. Kuntakokeilupäällikkö Mervi Mäkihonka ja hankekoordinaattori Kati Marjakangas kertoivat, miten HAKEVA JEDU -hankkeessa on kehitetty monialaista ohjausta ja yhteistyötä jokilaakson kuntakokeilussa mm. Kohtaamo -toimintamallin avulla.
Laajennettu Pohjois-Pohjanmaan elinikäisen yhteistyöryhmän kokous ja ratkaisupaja 15.3.2022: Uusien valintojen mahdollistajat ja urapolkujen tukijat – miten ohjaustyöllä voidaan vaikuttaa koulutus- ja ammattialojen segregaatioon?
Tytöt ja teknologia kuulostaa jo tutulta, mutta entä pojat ja sosiaalityö tai hoiva-ala? Miten nais-/miesenemmistöisiä aloja voitaisiin tehdä houkuttelevammiksi näillä aloilla nyt vähemmistöinä oleville sukupuolten edustajille? Miten erilaisia mahdollisuuksia voidaan tuoda esiin ohjauksen keinoin? Eriytyminen kaventaa yksilöiden valintamahdollisuuksia, hukkaa osaamispotentiaalia ja pitää yllä eriarvoisuutta – miten saadaan kaikkien tulevien osaajien potentiaali esiin?
Näihin asioihin perehdyimme ja mietimme ratkaisuja laajennetussa Pohjois-Pohjanmaan elinikäisen ohjauksen kokouksessa ja yhteisessä ratkaisupajassa, johon osallistui laaja joukko alueen ohjaajia ja ohjauksen kehittäjiä eri sektoreilta. Päivän aiheeseen osallistujat johdatteli tutkija Jenni Lahtinen (Nuorisotutkimusseura ry) esityksellään Kohti omannäköisiä valintoja – sukupuoli koulutus- ja urapolkujen kontekstissa.
ELO-yhteistyöryhmän kokous 23.11.2021: Oppivelvollisuuden laajeneminen ja ohjaus
Kokouksessa Minna Vartainen Opetushallituksesta johdatteli päivän teemaan kertomalla ajankohtaisia asioita Laajennetusta oppivelvollisuudesta painottaen ohjauksen näkökulmaa. Laajennetun oppivelvollisuuden myötä nivelvaiheen ohjaus peruskoulusta toiselle asteelle korostuu. Timo Kettunen (Oulun kaupunki) kertoi, miten nivelvaiheen opinto-ohjausta on kehitetty Oulun alueella. Lisäksi alueen asiantuntijat esittelivät erilaisia nivelvaiheen koulutuksia mm. Tutkintokoulutukseen valmentava koulutus (VALMA) ja oppivelvollisten Opistovuosi.
ELOLIV 2021: ELOisaa ohjausta yhdessä - strategiasta eteenpäin alueella
Suomen Elinikäisen ohjauksen ryhmät järjestivät kolmannen maakuntien yhteisen ELO-ryhmien kokoontumisen webinaarina 16.9.2021. Kokoontuminen keräsi osallistujia kaikista maan 21 ELO-ryhmästä pohtimaan yhdessä elinikäisen ohjauksen tämän hetkistä tilaa, kehittämissuuntia ja tulevaisuuden visioita. Ohjelmaan sisältyi myös ministeriöiden ja asiantuntijoiden ajankohtaisia puheenvuoroja.
Tilaisuuden esitysmateriaalit löytyvät ELO-torilta, ELOLIV-osiosta:
ELO-asiantuntija Teea Oja työ- ja elinkeinoministeriöön
Pohjois-Pohjanmaan ELO-yhteistyöryhmän toimintaa sekä alueen ELO-toimintaa koordinoi ja kehittää Ojan virkavapaan ajan Pia Kangas, joka toimii Pohjois-Pohjanmaan ELY-keskuksessa jatkuvan oppimisen koordinaattorina. Kankaan yhteystiedot löytyvät tästä osiosta.
ELO-yhteistyöryhmän kokous 4.5.2021: Osaaminen näkyväksi!
Kokouksessa Laura Halonen (OAMK) johdatti kiinnostavan osaamisidentiteetti -käsitteen pariin ja Anna Toni (TEM) linkitti osaamisen tunnistamisen ja tunnustamisen teemoja ELO-strategiaan ja jatkuvan oppimisen linjauksiin. Sanna Brauer (OAMK) esitteli digitaaliset osaamismerkit, joiden avulla osaamista voidaan tehdä näkyväksi eri sektoreilla. Lopuksi Milja Manninen (XAMK) puhui tekoälykokeiluista uraohjauksen parissa ja loi osaamisen tunnistamisen skenaarioita. Monipuolinen kokous herätti vilkasta keskustelua!
Ohjataan yhdessä - kaikille avoimet ELO-strategiatyöpajat starttaavat 26.2.2021!

Elinikäisen ohjauksen strategiset tavoitteet ja toimenpidesuositukset julkaistiin joulukuussa 2020 (linkki julkaisuun). On aika pohtia, mitä valtakunnallinen strategia tarkoittaa Pohjois-Pohjanmaalla. Mitä tulisi kehittää, mikä on erityisen tärkeää alueellamme?
Tule mukaan keskustelemaan työpajoihin! Työpajat on suunnattu kaikille elinikäisen ohjauksen toimijoille ja aiheesta kiinnostuneille. Työpajoja alustaa Teea Oja, asiantuntija Pohjois-Pohjanmaan ELO-yhteistyöryhmästä / Pohjois-Pohjanmaan ELY-keskuksesta.
Työpajoihin voi liittyä mukaan ilman ennakkoilmoittautumista. Työpajojen Teams-linkit löytyvät ohjelmasta.
Tilaisuudet järjestää: Pohjois-Pohjanmaan ELY-keskus ja ELO-yhteistyöryhmä
Kutsu työpajoihin, ohjelma ja Teams-osallistumislinkit: KUTSU ELO strategiatyöpajat 2021.pdf
Kooste kaikista työpajoista: POP ELO strategiatyö kooste.pdf
Työpaja 1, alustus: ELOstrategia työpaja 1.pdf
Työpaja 1, yhteenveto: One-pager työpaja 1.pdf
Työpaja 2, alustus: ELOstrategia työpaja 2 diaesitys.pdf
Työpaja 2, yhteenveto: One-pager työpaja 2.pdf
Työpaja 3, alustus: ELOstrategia työpaja 3 diaesitys.pdf
Työpaja 3, yhteenveto: One-pager työpaja 3.pdf
Työpaja 4, alustus: ELOstrategia työpaja 4 diaesitys.pdf
Työpaja 4, yhteenveto: One-pager työpaja 4.pdf
Työpaja 5, alustus: ELOstrategia työpaja 5 diaesitys.pdf
Työpaja 5, yhteenveto: One-pager työpaja 5.pdf
Työpaja 6, alustus: ELOstrategia työpaja 6 diaesitys.pdf
Työpaja 6, yhteenveto: One-pager työpaja 6.pdf
Kokous 23.11.2020 tarkasteli maakunnan työikäisten TNO-palveluja siirtymissä
ELOLIV -kokous keräsi Suomen ELO-ryhmät yhteen jo toista kertaa! 10.9.2020
Tapahtumaan osallistui lähes 300 ELO-toimijaa. Monipuolisessa ohjelmassa tarkasteltiin elinikäisen ohjauksen mahdollisuuksia tukea jatkuvaa oppimista ja kansalaisten osallisuuden tunnetta. Puheenvuoroja oli niin ministeriöistä kuin asiantuntijoiltakin.
Tilaisuudesta koostettu tallenne ja kaikki esitysmateriaalit löytyvät täältä ELO-torilta, ELOLIV-osiosta:
https://peda.net/hankkeet/elotori/eloliv/2020
Keskustelukahvila 12.6.2020
Keväällä 2020 kokoustettiin verkon välityksellä
Kokousten esitysmateriaalit ja muistiot löytyvät alasivulta POP ELO -yhteistyöryhmän ja -verkoston materiaalit.
Valtakunnallinen ELO/LIV -kokous keräsi koko Suomen ELO-ryhmät yhteen!
Linkki pysyvään kokousmateriaaliin ennen ja jälkeen kokoontumisen: https://bit.ly/2JRZwLP.
ELO-yhteistyöryhmän kokous 12.6.2019 oli vapaamuotoinen aamiaistilaisuus, "ELO-kahvila"
Kiitos aktiivisille osallistujille!
ELO-yhteistyöryhmän kokous 26.2.2019: Jatkuvan oppimisen edistäminen ja uraohjaus korkeakouluissa
Esitysten välilä ja jälkeen kävimme vilkasta keskustelua aiheista. Kiitos kaikille osallistujille!
Kokouksen materiaalit löytyvät välilehdeltä "POP ELO -yhteistyöryhmän ja -verkoston materiaalit".
Kokous ja katsaus: Alle 29-vuotiaiden koulutuspolun nivel- ja siirtymävaiheet Pohjois-Pohjanmaalla


Kohtaanto työmarkkinoilla -tapahtuma keräsi työelämän kehittäjät pohtimaan kiperiä kysymyksiä
Tapahtumassa kuultiin varsin hyvin kohtaantoa ja sen ongelmia avaavia puheenvuoroja. Palkansaajien tutkimuslaitoksen erikositutkija, dosentti Terhi Maczulskijin perusteellinen katsaus valotti kohtaannon keskeisiä kysymyksiä ja jätti ilmaan myös paljon kysymyksiä, joihin aiheen tarkemmilla tutkimuksilla voitaisiin vastata. Jyväskylän yliopiston kauppakorkeakoulun tohtorikoulutettava Jussi Huuskosen esitys pohjautui yhteen uusimmista kohtaanto-aiheen tutkimuksista "Kohtaanto työmarkkinoilla - havaintoja ja politiikkajohtopäätöksiä", tarjoten myös nimensä mukaisesti johtopäätöksiä kohtaannon parantamistoimenpiteiksi.
Pohjois-Pohjanmaan tilannetta avasi TE-toimiston yrityspalveluiden Jouni Korhonen esittäen tilastoja ja näkemyksiä alueen tilanteesta. Matkailudiili -hanke sekä Yritykset kehittämispolulle -hanke laajensivat maakunnan tilannetta ja ilmiön ominaisuuksia omilla pohdiskelevilla katsauksillaan aiheeseen. Työskentelyn lomassa ja päätteeksi osallistujat keskustelivat aiheesta ja pohtivat pienryhmissä kohtaannon eri näkökulmia.
Tapahtuman aineistot löydät alasivulta "POP ELO-yhteistyöryhmän ja -verkoston materiaalit".
Kiitos puhujille ja osallistujille!
Liitteet:
Ohjataan yhdessä - Osaamista ulkomailta -tapahtuma, Oulu 28.9.2017
Ajankohtaista ELO-toiminnassa
Työpaikalla tapahtuva oppiminen puheenaiheena ELO-kokouksessa 16.5.2018
Pohdiskelupajat:
- Työssä oppimisen hyvät käytännöt, menetelmät ja mallit, elinikäinen oppiminen ja ohjaus
Asiantuntijat Virpi Spangar, OSAO ja Pirjo Haikola, Kehityspartner - Projektioppiminen aikuiskoulutuksessa ja muut parhaat käytännöt
Asiantuntija Ritva Fossi, OASO (ent. OAKK) ALLA KUVASSA - Yrittäjien ja työnantajien kokemuksia ja näkemyksiä, huolen- ja ilonaiheita aiheeseen liittyen
Asiantuntija Merja Paloniemi, Suomen Yrittäjät ja Sari Reinikainen-Laine, Pohjois-Pohjanmaan Yrittäjät - Työnhakijan mätsääminen sopivaan työssäoppimispaikkaan, työvoimakoulutuksen näkökulmaa
Asiantuntija Outi Aavaluoto, Saranen Consulting - Työpaikkaohjaajien koulutus: TOPPI -koulutusverkosto Oulun seudulla, Minna-Liisa Myllylä, OSAO (viedolla)

Ohjataan yhdessä -tapahtumissa (kevät 2018) syvennettiin ymmärrystä sukupuolisegregaatiosta työmarkkinoilla
4.5.2018 Oulussa järjesetetyssä seminaarissa kuultiin alustuksia aiheesta Koulutusavain Oy:n sukupuoliasiantuntija Eija Leinoselta, Nuorisotutkimusseuran Sinikka Aapola-Karilta, ohjausalan asiantuntija Päivi-Katriina Juutilaiselta sekä kansanedustaja Tytti Tuppuraiselta. Iltapäivällä teemaa käsiteltiin useissa työpajoissa. Tilaisuus keräsi kaikkiaan 220 osallistujaa paikan päälle ja verkon äärelle. Tapahtuman materiaalit löydät: https://bit.ly/2Ira8MR
5.6.2018 järjestettiin tapahtuman Jatkojamit, joihin osallistui noin 20 henkilöä jakamaan kokemuksiaan ja syventämään osaamistaan entisestään. Jatkojamien ajatuksia koottiin Padlet-sivulle: https://padlet.com/sirpakova/ohjataanyhdessa05062018.

Kokouksessa 28.2.2018 katsaus ohjaus- ja neuvontapalveluihin ja niiden digitalisoitumiseen
Mitä ovat ammatinvalinnanohjauksen anti ja tarpeet, entä millainen on asiakaskunta tänä päivänä? Pohjois-Pohjanmaan TE-toimiston psykologi kertoi työstään ja erilaisista kanavista, joiden kautta kaikki halukkaat voivat osallistua ohjaukseen.
Petri Tuomela KEHA-keskuksesta innosti esityksellään Työmarkkinatorista - uudenlainen, digitaalinen ekosysteemi mullistaa työnhakijoiden ja työpaikkojen kohtaamisen ja kansalaisten elinikäisen oppimisen suunnitteluprosessit!
Kokouksessa myös aloiteltiin vuoden 2018 toimintasuunnitelman laatimista.
Vuoden 2017 viimeistä ELO-yhteistyöryhmän kokousta juhlittiin Suomi 100 -hengessä


Katsaus nuorten palveluihin ja hankkeisiin Pohjois-Pohjanmaalla
Palveluja ja polkuja nuorille työhön ja koulutukseen Pohjois-Pohjanmaalla. Katsaus 10/2017 Prezissä:
https://prezi.com/okiuj94kq5oa/nuorten-hankkeet/?utm_campaign=share&utm_medium=copy
ELO-yhteistyöryhmän kokouksen 10.10.2017 aiheena oli ennakointi
Uusia ohjaamoja Pohjois-Pohjanmaalle? 'Ohjaamo-toiminnan kehittäminen' -tiedote alueen toimijoille, liite (19.6.2017)
Liitteet:
Ohjataan yhdessä - tulevaisuuteen! -seminaari pe 15.9.2017 Oulussa
Pohjois-Pohjanmaan ELO-toiminnassa järjestettiin Ohjataan yhdessä – Tulevaisuuteen! –seminaari perjantaina 15.9.2017 klo 8.30–15 Oulussa.
Puheenvuorojen tallenteet ja esitysmateriaalit löydät tapahtumasivulta: http://bit.ly/2vbx8vE.
Löydät tapahtuman twiitit, mm. ryhmätöiden pohdintojen tulokset, Twitteristä #ohjataanyhdessähttps://twitter.com/search?q=%23ohjataanyhdess%C3%A4&src=typd.
Kutsu ja ohjelma Ohjataan yhdessä 15.9.2017 VERKOSSA.pdf
Tapahtuma keräsi yhteen yli 400 ohjaus- ja neuvontatyön ammattilaista: paikan päällä oli 150 osallistujaa ja verkon äärellä 280 seuraajaa. Tapahtuman teemana oli työelämä ja tulevaisuus: Miltä näyttää työelämä 2030-luvulla? Miten tekoäly ja robotiikka muuttavat työelämää? Työelämän muutos tilastojen valossa? Mitä minun ohjaajana tulee ymmärtää tulevaisuuden työelämästä? Muuttuuko ohjaustyö tulevaisuudessa, tarvitaanko ohjauspalveluja?
Liitteet:
