Edustavuus

Yhteistyöryhmän toimialaa ja edustavuutta koskeva koonti
Miten varmistetaan, että yhteistyöryhmässä ovat edustettuina kaikki ohjauksen osapuolet: päättäjät, hallinnonalojen johto, organisaatioiden johto, organisaatioiden työntekijät, vanhemmat/huoltajat, oppilaat/opiskelijat, muut ohjauksen asiakkaat sekä elinkeinoelämän ja kolmannen sektorin edustajat?
Etelä-Pohjanmaa Alueellinen ELO-ryhmä on aikanaan perustettu EPn Aikuiskoulutusfoorumin –hankkeen ohjausryhmän pohjalle. ELO-ryhmä on edustukseltaan laaja. Tämä on ollut tietoinen valinta.
Etelä-Savo Nimeämiskirjeessä on pyydetty tähän ISOon ELOon nimenomaan niitä, jotka päättävät organisaatioissa ja verkostoissa asioista. Lisäksi nimeämisvaiheessa on haluttu mukaan erityisesti nuorten edustajia kysymällä suositukset Allianssista. Pienemmässä ELO-ryhmässä ei ole nimettyjä jäseniä vaan se toimii verkostona, joka koostuu pääosin ohjausalan väestä.
Häme ELO-ryhmien kokoonpanossa on painotettu molempien maakuntien osalta laajaa kokoonpanoa, jossa on mahdollisimman kattava eri sidosryhmien edustus. Nuorisofoorumi toimii erikseen, mutta on tarkoitus yhdistää ELO-ryhmiin vuoden 2015 alusta alkaen. ELO-ryhmien kokoonpanoa voidaan täydentää kutsumalla kokouksiin joko kerta- tai pysyväisluonteisesti eri alojen asiantuntijoita.
Kaakkois-Suomi Kaakkois-Suomen ELO-foorumi on edustajaorganisaatioiltaan laaja kokoonpanoltaan. Nuorisofoorumi toimii erikseen. Yhteisiä toimenpiteitä on toimintasuunnitelmissa, jotka toimivat siltana ELO-foorumin ja Nuorisofoorumin välillä.
Kainuu Opinraitti-työryhmä on edustaa olennaisia toimijatahoja elinikäisessä ohjauksessa Kainuun alueella. Käytämme tarvittaessa muiden toimijatahojen edustajia asiantuntijoina. Elinkeinoelämän tarpeet otetaan huomioon koulutusasiain neuvottelukunnassa, jossa heillä on edustus.
Keski-Suomi Yhteistyöryhmä on edustukseltaan tietoisesti kohtalaisen suppea, mutta yhteistyöryhmässä käy säännöllisesti muiden toimijatahojen edustajia asiantuntijoina. Kokoonpanoa pohditaan uudelleen Ohjaamojen näkökulmasta.
Lappi Yhteistyöryhmä on laaja-alainen ja edustuksellinen elin. Lisäksi verkostoon kuuluu neljä alueryhmää sekä maakunallinen koordinaatioryhmä, joka koostuu ohjauksen asiantuntijoista. Lisäksi TNO-asioita käsitellään aikuiskoulutuksen johtoryhmässä.
Pirkanmaa ELO-ryhmä on on kokoonpanoltaan varsin laaja (19 jäsentä). Ryhmä voi kutsua tarvittaessa eri alojen asiantuntijoita kuultavakseen. Samoin kattavuutta laajentaa erilaiset, tarpeen mukaan koottavat alatyöryhmät.
Pohjanmaa
Pohjois-Karjala ELO-johtoryhmässä keskeisten organisaatioiden johtotaso (10 jäsentä); opetus- ja TE-hallinto, kolmassektori, Joensuun kaupunki, maakuntaliitto, AVI.
ELO-yhteistyöryhmässämme on laaja edustus (21 jäsentä), mukana on mm. oppilaitosten, opojen, TE-toimiston, työmarkkinajärjestöjen edustajia. Kaikkien kysymyksessä mainittujen tahojen ottaminen mukaan ei onnistu käytännössä; liian suuri ryhmä ja erilaiset tulokulmat. Tarkastelemme ryhmän kokoonpanoa uudelleen vuoden 2014 lopussa.
Pohjois-Pohjanmaa
Pohjois-Savo Pohjois-Savossa verkosto on kaksitasoinen: ELO johtoryhmässä edustettuina ovat hallinnonalojen johto, organisaatioiden johto (ml. kolmas sektori). ELOverkossa edustettuina ovat organisaatioiden työntekijät, hanketoimijat sekä kolmannen sektorin toimijat.

Tavoitteena on laajentaa ELO verkostoa nykyisestä STM:n hallinnonalan toimijoihin sekä elinkeinoelämän edustajiin. Pohjois-Savossa pidetään teemoittaisia verkostotapahtumia, joihin on luontevaa kutsua toimijoita heidän omien tarpeidensa ja motivaationsa mukaisesti. (Vrt. ennakointitapahtuma sekä toimialafoorumit, joissa mm. ohjausta käsitellään eri toimialojen tarpeista käsin.)
Satakunta ELO-yhteistyöryhmä ja sen kanssa yhteistyössä toimivien TNO-asiantuntijafoorumin ja TYÖELÄMÄ 2020 -hankkeen alueverkoston edustavuus on poikkeuksellisen suuri. ELO-yhteistyöryhmässä on kaikki keskeiset kouluttaja- ja viranomaistahot, edustajinaan henkilöt joilla on päätäntävaltaa tai esimiesasema ohjaukseen liittyvissä asioissa omissa organisaatioissaan, TNO-asiantuntijafoorumissa on asiantuntijoita lähes 40 edustaen kattavasti eri organisaatioita, TYÖELÄMÄ 2020 -hankkeen alueverkostossa ovat mukana elinkeinoelämän (kauppakamari, yrittäjäjärjestöt), alueviranomaisten, ammattijärjestöjen sekä työterveyshuollon edustajat.
Uusimaa Uudenmaan ELO-ryhmässä on 16 edustajaa kaikista merkittävistä tahoista asioiden etenemisen vaikuttavuuden kannalta mm. AVI, ELY, TE-toimisto, Uudenmaan liitto, Helsingin Yrittäjät oppilaitosverkostosta edustajat sekä ruotsinkielisyys huomioitu. ELO-ryhmään kutsutaan myös asiantuntijoita tarpeen mukaisesti. Syksyllä 2014 ELO-ryhmän kokoonpaona mahdollisesti laajennetaan. ELO-valmisteluryhmää myös mahdollisesti muokataan ELYn ryhmämuutostenkin vuoksi. ELO-ryhmä on tavoitteellisti alkuvaiheessa pienempi asioiden toiminnallisen käsittelynkin kannalta (mm. suositeltiin tutusmiskäynnillä Keski-Suomen ELYssä). Uusimaa on haasteellinen jo moninaisen ja laajan toimijaverkoston vuoksi, huomioiden myös eri kieliryhmät. Toiminnallisen ryhmän kokoaminen kaikki huomioiden on haaste. Työelämä pyritään vahvemmin kytkemään mukaan Työelämä 2020 -hankkeen mukaan tulolla.
Varsinais-Suomi Kaksitasoisella toimintamallilla (MYR:n koulutusjaosto / suomenkielinen ja ruotsinkielinen ELO-jaosto) mahdollistetaan maakunnallisesti kattava ja eri hallinnontasot ja erilaiset toimijat huomioonottava osallistuminen. Näin vältetään toimintojen päällekkäisyys ja saadaan oikeat ohjaustoimijat kaikille tehtävätasoille.
Svensk vägledning