Kehittämishankkeiden integrointi

Kehittämishankkeiden integrointi

Hankkeiden suhde kokonaisuuteen alueilla

Miten alueen elinikäisen ohjauksen kehittämishankkeet integroidaan osaksi alueellista kehittämistyötä?
Etelä-Pohjanmaa ELO-toimintaa kehitettiin laajassa yhteistyössä sekä EPn Aikuiskoulutusfoorumin –hankkeen että Palvelupiste-AikuiskoulutusEP –hankeen myötä. Hankkeiden päättymisen myötä ELO-ryhmä aloitti varsinaisen toimintasuunnitelman laatimisen. Toimintasuunnitelma keskittyy konkreettisten toimnepiteiden kokoamiseen.
Etelä-Savo Ne tullaan käsittelemään ryhmässä, jossa on myös nuorisotakuun asioita, ensimmäinen tällainen kokoontuminen on 19.8.2014, missä hahmotetaan vielä konkreettisia toimia maakunnan tavoitteiden ja organisaatioiden ja verkostojen välille seminaarityön suositusten perusteella. Syksyllä 2014 muotoutuu vielä hanketoiminta RR-ELYssä, joten siitä vielä keskustellaan, miten nämäkin asiat saadaan järkevästi vietyä eteenpäin. Myös erilaiset opinnäytetyöt ja muut selvitykset käyvät ELO-verkoston kautta niin, että niiden tuloksia voidaan tehokkaasti hyödyntää. Verkostojen kautta myös haetaan erilaisia kehittämiskohteita esim. MAMK:uun ja Itä-Suomen yliopistoon.
Häme Kuluneen ohjelmakauden hankkeet on esitelty Elinikäinen ohjaus Hämeessä -julkaisussa sekä osittain myös ELO-ryhmien kokouksissa. Kaikki hankkeet, jotka uudella ohjelmakaudella liittyvät suoraan ohjaukseen ovat esillä ELO-ryhmien kokouksissa samoin osin hankkeisiin liittyvät suunnitelmaluonnokset.
Kaakkois-Suomi Integrointi tapahtuu KASELOn strategisten painopisteiden ja toimintasuunnitelman 2014-2020 myötä
maakuntaohjelmiin, toiminnanohjaukseen. Kaakkois-Suomen ELY-keskuksessa ja ELO-verkostossa ennakointi on erittäin vahvasti kytketty elinikäiseen oppimiseen ja ohjaukseen suunnittelussa, strategiassa ja toiminnassa. Esim. Väylä -yrittäjyyskasvatuksen strategiahanke.
Kainuu Uuden ohjelmakauden hankesuunnitelmat ovat olleet esillä työryhmässä ja kuluneen kauden hankkeet ovat käyneet esittäytymässä. Työryhmä on miettinyt elinikäiseen ohjaukseen liittyviä hanketarpeita.
Keski-Suomi Kaikki hankkeet, jotka uudella ohjelmakaudella liittyvät suoraan ohjaukseen, tulevat olemaan esillä ELO-ryhmässä. ELO:n strategiset painopisteet omalta osaltaan ohjaavat hankkeiden valintaa.
Lappi ELO-ryhmässä käsitellään paitsi ohjauksen hankkeita niin myös muita elinikäiseen oppimisen ym. hankkeita, joilloin eri hankkeista saadaan kokonaisvaltainen kuva ja hankkeiden integrointi keskenään on luontevaa. Lisäksi tätä työtä tehdään aikuiskoulutuksen johtoryhmässä, joka ohjaa mm. Lapin aikuiskoulutustrategien toimenpiteiden toteuttamista.
Pirkanmaa Kaikki TNO-hankkeet pyritään käsittelemään ELO-ryhmässä ja valmisteleva käsittely ELYN koulutusasioita hoitavan ryhmän sisällä yhdessä TE-toimiston PL2 kanssa. Suurimmat kokonaisuudet (kuten Ohjaamo tms.), viedään MYR:ään. Lisäksi ohjauksen kehittämistä käsitellään mm. maakunnan liiton koulutusennakointi-ryhmässä.
Pohjanmaa
Pohjois-Karjala
Pohjois-Pohjanmaa
Pohjois-Savo ELOverkkoon on kutsuttu alueen ohjauken kehittämishankkeiden toimijoita. Lisäksi alueen ELO verkostolle järjestetään "Hyvät ohjaushankkeiden käytännöt" -verkostopäivä, jossa alueen ohjaushankkeet esittäytyvät ja joiden pohjalta järjestetään strukturoidut temaattiset workshopit. Pohjois-Savossa on meneillään aikuiskoulutusstrategian implementointihanke, johon elinikäisen ohjauksen kehittäminen on integroitu oleellisena osana aluellista kehittämistoimintaa.
Satakunta Elinikäisen ohjauksen strategian linjauksia on tarkoitus toteuttaa rakennerahastohankkeissa mahdollisuuksien mukaan. Hyviä käytäntöjä tunnistetaan ja otetaan käyttöön esim. TNO-asiantuntijafoorumissa. Riittävään oppilaiden ohjaukseen kiinnitetään erityishuomiota esim. työvoimakoulutushankinnoissa ja oppilaitosten kanssa käytävissä neuvotteluissa. Elinikäisen ohjauksen teemat ja kehittämistarpeet ovat esillä myös lapsi- ja nuorisotyönfoorumissa.
Uusimaa ELO-painopisteet on kirjattu toimintasuunnitelmaan. Toimintasuunnitelman kehyksessä kuullaan, kerätään, komentoidaan ym. alueella tapahtuvaa ohjaustoimintaa. ELO-toimintaa taphtuu Uudenman ELO-verkostossa/eri jaoksissa runsaasti (esim. nuorisotakuujaos, ruotsinkileiset TNO-palvelut jaos, TYöelämä 2020-hanke jne) ELO-ryhmässä seurataan alueen hankkeita esim. tulevat Ohjaamo-hankkeet. Alueen ELO/TNO-verkosto on edustettuna ELO-ryhmässä. Verkostolle tiedotetaan ELO etenemisestä mm. sähköisillä tiedotteilla ja/tai -tilaisuuksissasekä verkostotapaamisilla.
Varsinais-Suomi Integrointi tapahtuu strategisen suunnittelun kautta. V-S:n aikuisohjausstrategian tavoitteet olivat: (1.) Asiakaslähtöiset palvelut, (2.) Verkostomainen toimintatapa sekä (3.) Uudistuva tieto-, neuvonta-, ja ohjausosaaminen.
V-S:n koulutusstrategian ohjausta koskevat tavoitteet ovat: (1.) Koulutus- ja ohjauspalvelut ovat asiakaslähtöisiä, (2.) Elinikäinen oppiminen on kaikille mahdollista ja (3.) Opettajuutta ja ohjausta kehitetään yhdessä.
Svensk vägledning