Osaamistarvekompassi kokoaa yhteen tietoa tulevaisuuden työelämän osaamistarpeista

Jotpan Osaamistarvekompassi.fi on ennakointitiedon palvelu, joka tarjoaa asiantuntijatahoille koottua ja ajankohtaista tietoa työelämän tulevaisuudessa tarvitsemasta osaamisesta. Ohjaajat voivat hyödyntää palvelua asiakkaan mahdollisuuksien hahmottamisessa. Palvelu sopii erityisesti tilanteisiin, joissa on kyse työikäisen asiakkaan tarpeesta ylläpitää, kehittää tai uudistaa osaamistaan. Osaamistarvekompassin tavoitteena on myös tukea jatkuvan oppimisen uudistusta ja edistää urasuunnittelutaitoja kääntämällä huomion ammatti-identiteetistä osaamisidentiteettiin.

Osaamistarvekompassin sisällöissä on hyödynnetty lukuisia eri tietolähteitä, kuten Tilastokeskuksen dataa, ennakointi- ja rekisteriaineistoja, louhittua dataa, Koski-tietovarannon dataa sekä Opetushallituksen ennakoinnin analyyseja kattavan kokonaiskuvan luomiseksi. Analyysit-osion kirjoituksissa on käytetty myös muita lähteitä, jotka on mainittu teksteissä. Voit lukea lisää tietolähteistä Osaamistarvekompassin Datalähteet-sivulla.

Ammattialojen ammatilliset erityisosaamiset perustuvat Opetushallituksen ennakoinnin vuoden 2022 analyysiin työelämän osaamistarpeista. Analyysin lähteinä on käytetty esimerkiksi eurooppalaista taitojen, osaamisten ja ammattien luokitusta (ESCO), työpaikkailmoituksia, Työmarkkinatorin ammattikuvauksia, OEF-kauden 2017–2020 kvalifikaatioluokitusta, vuoden 2018 OEF osaamistarvekyselyitä ja niiden tausta-aineistoja sekä tekoälyn kielimalleihin perustuvaa osaamisen tunnistamista. Jatkossa osaamistarvetiedot päivittyvät vuosittain, ensimmäisen kerran keväällä 2024.

Palveluun ei ole koottu kaikkia mahdollisia osaamisia, vaan vain ne osaamiset, joille on käytetyn aineiston perusteella eniten kysyntää työelämässä. Esimerkiksi hyvin geneeriset osaamiset tai alojen niin sanotusti itsestäänselvyytenä pidetyt perusosaamiset eivät välttämättä näy Osaamistarvekompassissa ollenkaan. Aineistossa korostuvat erityisesti uudet ja nousevat osaamiset sekä sellaiset osaamiset, joiden tarjonta ei vastaa kysyntää.

Palvelu kehittyy vielä kevään 2024 aikana. Ohjaajia varten teemme tukimateriaalin ennakointitiedon hyödyntämisestä ja kerromme esimerkkejä palvelun käytöstä. Myös materiaali kehittyy kevään 2024 aikana palvelun kehittyessä. Ensimmäinen osa Mitä on ennakointitieto — on jo julkaistu.

Palvelun rakentamiseen on saatu rahoitusta EU:n elpymisvälineestä (RRF).

Kirjoittajat:
Satu Meriluoto, Projektipäällikkö
satu.meriluoto@jotpa.fi

Samuli Leveälahti, Kehittämispäällikkö
samuli.levealahti@jotpa.fi

Edellinen | Seuraava | Palaa pääsivulle

Ajankohtaista elinikäisestä ohjauksesta nro 28, helmikuu 2024 | https://peda.net/hankkeet/elotori/ajankohtaiskatsaus/nro28