Katsaus ELO-foorumin syyskauteen 2023

Katsaus ELO-foorumin syyskauteen 2023

ELO-foorumin kokous pidettiin 5.10.2023 perinteisenä läsnäolokokouksena Helsingissä. Puheenjohtajana toimi Teija Felt (TEM). Anna Toni (TEM) on palannut foorumin sihteeriksi ja työjaoston vetäjäksi. Foorumiin ja työjaostoon on myös saatu uusia jäseniä: mm. STM:stä Liisa Jokinen ja Uraohjaajat ja -valmentajat ry:stä Leea Kantelus. Kokouksessa kuultiin TEM:n, OKM:n ja STM:n katsaukset hallitusohjelman toimeenpanoon. Koulutuspuolen uudistukset herättivät jäsenistössä paljon keskustelua; huolta kannettiin jatkuvan oppimisen ja täydennys- ja jatkokoulutuksen mahdollisuuksista, usean eri hallitusohjelmakirjauksen yhteisvaikutuksena. Lisäksi kuntien ja uusien hyvinvointialueiden yhteistyötä ei pidetty kaikkialla täysin toimivana.

Kokouksessa kuultiin myös pidempi katsaus ohjausalan osaamiskuvauksiin liittyvästä työstä sekä lyhyempi tilannekatsaus muista ohjausosaamisen RRF-hankkeista ja alkaneesta ELONTILA-hankkeesta. Vuoden 2024 aikana onkin tärkeä pohtia, miten RRF-hankkeiden laaja kirjo saadaan nivottua mielekkääksi kokonaisuudeksi ja osaksi pysyvää hallintojärjestelmää, jotta tuloksia voidaan hyödyntää mahdollisimman hyvin osana ELO-strategian toteutusta valtakunnallisesti, alueellisesti, paikallisesti ja yksittäisissä ohjaus- ja urasuunnittelutapahtumissa.

ELO-foorumi linjasi jo kesäkuun 2023 kokouksessaan, että ELO-strategiaa 2020-2023 tulee päivittää hallitusohjelman ja muiden muutosten mukaisesti – kuusi pääpainopistettä ja pitkän tähtäimen tavoitteet nähtiin kuitenkin edelleen pätevinä tuleville vuosille. ELO-työjaosto oli valmistellut ELO-foorumin lokakuun kokoukseen alustavan ehdotuksen painopisteiden alla olevien alatavoitteiden muokkauksesta. Niitä käsiteltiin työpajamuotoisesti, jolloin jokainen paikalla ollut jäsen pääsi antamaan oman panoksensa strategian päivitykseen. Pienryhmissä syntyi vilkasta keskustelua, ja strategian muokkauksen syötteeksi saatiin niin yleisempiä huomioita, tarkkoja muotoiluehdotuksia kuin filosofisempaakin pohdintaa.

Työjaosto muokkasi edelleen alatavoitteita työpajan huomioiden pohjalta, minkä jälkeen niistä keskusteltiin yhdessä alueellisten ELO-koordinaattoreiden ja opinto-ohjaajien kanssa loka-marraskuun vaihteessa. Muokatut alatavoitteet olivat ELO-foorumissa kirjallisessa käsittelyssä marraskuussa, ja ne hyväksyttiin joulukuun kokouksessa. Sekä työpajassa että alueilta kuultiin samaa viestiä; alatavoitteita oli tärkeä avata ja konkretisoida, jotta niistä voidaan mahdollisimman helposti ammentaa eri tasojen ohjauksen kehittämistyöhön. Tämä jää ELO-työjaostolle ja -foorumille pohdittavaksi alkaneen vuoden aikana, yhdessä strategian seurannan kehittämisen ja RRF-hankkeiden yhteen nivomisen kanssa.

Kirjoittaja:
Anna Toni, erityisasiantuntija, työ- ja elinkeinoministeriö
anna.toni@gov.fi

Seuraava| Palaa pääsivulle

Ajankohtaista elinikäisestä ohjauksesta nro 28, helmikuu 2024 | https://peda.net/hankkeet/elotori/ajankohtaiskatsaus/nro28