1.4.1 Opetussuunnitelman laatimiseen liittyviä ratkaisuja ja toimintatapoja

Haapajärvi

Haapajärven perusopetuksen opetussuunnitelma on laadittu kaikkien koulujen yhteiseksi opetussuunnitelmaksi. Se on laadittu ja hyväksytty suomenkielistä opetusta varten. Lisäksi on huomioitu muu oppilaan äidinkieli, suomi toisena kielenä ja suomi viittomakielisille.

Opetussuunnitelman rakenne ja asioiden käsittelyjärjestys noudattavat Opetushallituksen antamien opetussuunnitelman perusteiden rakennetta ja järjestystä. Haapajärven perusopetuksen opetussuunnitelma julkaistaan pdf-muodossa Haapajärven kaupungin internet-sivuilla, kaupungin ja koulujen Peda.net sivustoilla ja siitä tehdään paperisia kopioita säilytettäväksi jokaisessa perusopetuksen koulussa.

Koulujen henkilökuntaa, huoltajia, oppilaita ja yhteistyötahoja on kuultu monipuolisesti laatimisvaiheessa. Opettajille on järjestetty veso-päiviä, joissa opetussuunnitelmaa on työstetty. Huoltajille on järjestetty joka koulussa vanhempainilta, jossa heitä on kuultu. Oppilaat ovat suunnitelleet yhdessä opettajien kanssa tulevaisuuden hyvää koulua ja tämän suunnittelun tuloksena järjestettiin Tulevaisuuden hyvä koulu–näyttely kirjastossa. Yhteistyötahot ovat saaneet vaikuttaa opetussuunnitelmaan vastaamalla sähköpostikyselyyn ja tuomalla näkemyksensä esille Nuorten ohjaus- ja palveluverkoston kokouksissa.

Opetussuunnitelma on laadittu tiiviissä yhteistyössä esiopetuksen opetussuunnitelman kanssa. Tämän tarkoittaa yhteisiä kokoontumisia ja puheenjohtajien vierailuja työryhmissä. Lisäksi varhaiskasvatus on ollut mukana tekemässä esiopetuksen opetussuunnitelmaa ja tätä kautta saanut tuoda näkemyksensä myös perusopetuksen opetussuunnitelmaan. Seuraavan koulutusvaiheen oppilaitoksista on kuultu paikallista lukiota ja JEDU:a yhteisten palaverien muodossa. Erityisesti lukion kanssa yhteistyö on ollut tiivistä yläkoulun ja lukion yhteisten opettajien kautta. Yhteistyötä on tehty lisäksi sosiaali- ja terveydenhuollon henkilökunnan kanssa oppilashuoltoa suunniteltaessa. Tarkempi kuvaus yhteistyöstä löytyy luvusta 8 Opiskeluhuolto sekä koulukohtaisista oppilashuoltosuunnitelmista.

Paikallisuus on huomioitu opetussuunnitelmassa kuulemisten avulla, joiden kautta nostetaan esille paikallisia asioita ja arvoja, joita on koettu tärkeiksi. Nämä on huomioitu sekä opetussuunnitelman aineryhmätyöskentelyssä että yleisen osion valmistelussa. (Liite 1, Oppilaiden, huoltajien, henkilöstön ja yhteistyötahojen kuulemisten 2014-2015 koonti)

LINKKI: Oppilaiden, huoltajien, henkilöstön ja yhteistyötahojen kuulemisten 2014-2015 koonti