4.4. Joustava perusopetus

4.4. Joustava perusopetus

Joustavan perusopetuksen toiminnan tavoitteena on ehkäistä syrjäytymistä ja vähentää perusopetuksen keskeyttämistä. Joustavan perusopetuksen toiminnalla tarkoitetaan perusopetuksen opetussuunnitelman perusteiden mukaan järjestettävää opetusta ja oppimisen ja kasvun tukea.

JOPO-luokka on pienryhmä, jossa opiskelee enintään 10, pääsääntöisesti yhdeksännen luokan oppilasta. Syitä JOPOlle hakeutumiseen ovat oppilaan epäsäännöllinen koulunkäynti, runsaat poissaolot tai vaikeudet noudattaa koulun sääntöjä. JOPOlla opiskellaan yleisen opetussuunnitelman tavoitteiden mukaisesti. Jokaiselle oppilaalle laaditaan henkilökohtainen oppimissuunnitelma tai HOJKS. Joustavan perusopetuksen toimintaan voidaan ottaa myös perusopetuslain 17 §:n 2 momentissa säädettyä erityisopetusta saava oppilas, mikäli oppilas kykenee noudattamaan joustavan perusopetuksen toiminnassa käytettävää opetussuunnitelmaa ja järjestelyä voidaan kokonaisuutena pitää oppilaan edun mukaisena.

Opetus järjestetään seutukunnalla pienryhmämuotoisena Tammelan koulukeskuksessa, työpaikoilla ja muissa oppimisympäristöissä. Forssassa järjestetään tarvittaessa JOPO-opetusta, lisätietoja sivistysjohtajalta.

Joustava perusopetus, Tammelan koulukeskus

Joustavan perusopetuksen ryhmä on Tammelan koulukeskuksessa. Joustavaa perusopetusta järjestetään kahdeksannen ja yhdeksännen vuosiluokan oppilaille, joilla on alisuoriutumista ja koulumotivaation puutetta sekä oppilaille, joita näyttäisi uhkaavan syrjäytyminen jatkokoulutuksesta ja työelämästä. Poikkeuksellisesti toimintaan voidaan ottaa myös erityistä tukea saava oppilas, mikäli oppilas kykenee noudattamaan joustavan perusopetuksen toiminnassa käytettävää opetussuunnitelmaa ja järjestelyä voidaan kokonaisuutena pitää oppilaan edun mukaisena. 
 
Joustavan perusopetuksen ryhmään haetaan erillisellä valintaprosessilla. Koulun JOPO-tiimi tiedottaa JOPO -ryhmään soveltuville oppilaille ja heidän huoltajilleen mahdollisuudesta hakea opetuspaikkaa joustavan perusopetuksen luokasta. Oppilaspaikkaa haetaan kaavakkeella, jonka oppilas ja hänen huoltajansa allekirjoittavat. Hakuajan jälkeen oppilaat valitaan joustavan perusopetuksen ryhmään monialaisen oppilashuoltoryhmän suosituksen perusteella. Tarvittaessa lisätietojen saamista varten oppilasta ja huoltajaa voidaan haastatella. Valinnassa painotetaan oppilaan valmiutta sitoutua säännölliseen koulunkäyntiin ja tavoitteelliseen koulutyöhön sekä kykyä suoriutua työpaikkaopiskelujaksoista. Lisäksi huomioidaan hakijan positiivinen asenne ja motivaatio. Oppilasvalinnasta tehdään viranhaltijapäätös.
 
Joustavan perusopetuksen oppilaalle laaditaan oppimissuunnitelma tai tarkistetaan hänelle jo aiemmin laadittua oppimissuunnitelmaa tai HOJK:ia. Jos joustavan perusopetuksen toiminta päättyy yksittäisen oppilaan kohdalla ennen perusopetuksen päättymistä, tehdään siitä hallintopäätös.
 
Joustavan perusopetuksen toimintaa suunnittelee ja ohjaa JOPO -tiimi (koulukeskuksen rehtori, JOPO –opettaja ja opinto-ohjaaja). Koulun tasolla toiminnasta vastaa rehtori. Työpaikkaopiskeluun liittyvistä järjestelyistä vastaavat JOPO -opettaja ja ohjaaja yhdessä. Työpaikkaopiskelujaksoista tehdään työpaikan ja sen vastuuhenkilön kanssa kirjallinen sopimus, jossa eritellään osapuolten vastuut ja velvoitteet. Toisen asteen koulutuskokeiluista vastaa opinto-ohjaaja. 
 
Pääosa opetuksesta toteutuu pienryhmässä. JOPO -tavoitteiden toteutumisesta päävastuun kantaa JOPO -opettaja, jonka työparina on ohjaaja. Joustavan perusopetuksen toimintaa suunnittelee ja ohjaa JOPO -tiimi (koulukeskuksen rehtori, JOPO –opettaja ja opinto-ohjaaja). Koulun tasolla toiminnasta vastaa rehtori. Työpaikkaopiskeluun liittyvistä järjestelyistä vastaavat JOPO -opettaja ja ohjaaja yhdessä. Työpaikkaopiskelujaksoista tehdään työpaikan ja sen vastuuhenkilön kanssa kirjallinen sopimus, jossa eritellään osapuolten vastuut ja velvoitteet. Työpaikkaopiskelujaksojen laajuus on yhteensä 30 työpäivää. Koulutuskokeiluja toisen asteen oppilaitoksiin järjestetään oppilaille tarpeen mukaan. Toisen asteen koulutuskokeiluista vastaa opinto-ohjaaja.
 
Oppilashuollosta vastaa koulun oppilashuoltoryhmä. Ohjauksesta toisen asteen opintoihin vastaa opinto-ohjaaja yhteistyössä JOPO - opettajan ja ohjaajan kanssa. Lisäksi JOPO -toimijoiden ja toisen asteen yhteyshenkilöiden kanssa tehdään yhteistyötä, joka koskee sijoittumisseurantaa sekä tiedonsiirtoa.