Blogi

Tiedonhaku ja netiketti

Tämän päivän tehtävänä on luoda blogiteksti tiedonhausta, netiketistä, lähdekritiikistä ja erilaisista nettipalveluista. Tarkoituksena on siis luoda ihan oikea blogiteksti, jossa on kappalejako (eli enemmänkin tekstiä pitäisi saada aikaan) ja ihan oikeaa sisältöä.

Lähdeaineistona toimii seuraava sivusto. Käytä CTRL+F etsintätoimintoa apuna, kun haet pdf-tiedostosta tietoa.

Merkitse sivusto ja mahdolliset muut käyttämäsi sivut blogitekstin loppuun lähteiksi. Ethän kopioi mitään suoraan netistä omaan blogitekstiisi.


Seuraavat kysymykset toimivat sinulle apuna tekstin kirjoittamiseen. Voit siis ikään kuin vastata kysymyksiin, mutta muodostat niistä yhtenäisen tekstin. EI siis tyylillä Kysymys-vastaus, kysymys-vastaus...

1. Mitä tiedonhaku tarkoittaa ja miten sitä voidaan suorittaa mahdollisimman tehokkaasti?

2. Mikä on internetin suosituin hakukone? Mitä tulee ottaa huomioon ensimmäisiä hakutuloksia katsoessa?

3. Millainen on verkkolukutaitoinen ihminen?

4. Mitä netiketillä tarkoitetaan? Millaisia sääntöjä se pitää sisällään? Kerro vähintään viisi (5) esimerkkiä.


Ainakin neljän ensimmäisen kysymyksen aiheista täytyy saada vastaus. Lopuista kysymyksistä voit valita aiheeksi kaksi.


5. Mitä sosiaalinen media tarkoittaa? Mitä hyvää/huonoa siinä on?

6. Mitä wikit ovat? Mitä hyvää/huonoa niissä on?

7. Mitä tekijänoikeus tarkoittaa ja kuinka kauan se on voimassa?

8. Saako tietoja tai esim. cd-levyjä kopioida? Jos saa, niin mitä tulee huomioida?

9. Saako opettaja käyttää oppilaan tekemää powerpoint-esitystä opetuksessa?

10. Mitä lähdekritiikki tarkoittaa ja miten sitä voi arvioida?

11. Millaisilla sisältösymboleja pelien sopivuudesta käytetään? Mitä ikärajat käytännössä tarkoittavat?

Blogin perustaminen

Blogi tarkoittaa sivustoa, jonne kootaan uutta sisältöä säännöllisesti. Uusin kirjoitus näkyy aina ylimpänä ja aiemmin julkaistuja tekstejä pääsee selaamaan rullaamalla sivustoa alaspäin (ja myöhemmin valitsemalla tekstin julkaisukuukauden). Blogi-julkaisun etuna on, että lukijoilla on kommentointioikeus, jolloin on mahdollista synnyttää keskustelua kulloinkin käsitellystä aiheesta. Blogilla voi olla tietty teema (esim. ruoka-, peli- tai kirjablogi) tai se voi toimia ikään kuin päiväkirjana.Blogi voi sisältää myös kuvia sekä videomateriaalia, joten se on melko monipuolinen viestintäväline. Esimerkiksi moni poliitikko käyttää blogia jakaakseen omaa kantaansa muun muassa ajankohtaisiin uutisaiheisiin, ja herätelläkseen keskustelua aiheen ympärille.

Blogityökaluja on olemassa useita, mutta nyt käytämme Google-pohjaista Blogger-työkalua. Tätä varten tarvitset Google-tilin, joka monelta jo löytyykin. Esimerkiksi Gmail-sähköposti on googlepohjainen, joten pääset sillä kirjautumaan myös Bloggeriin. Mikäli sinulla ei ole Google-tiliä, luo sellainen täältä.


ALOITUS:

Alkuun tarvitset blogillesi nimen. Laita nimeksi oma nimesi ja joku linkitys tietotekniikkaan. Nyt niinkin tylsä, kuin "Saaran (sinä laitat oman nimesi!) tietotekniikkablogi" käy hyvin.

Tämän jälkeen blogille täytyy keksiä osoite, jolla se on mahdollista löytää verkosta. Kokeile ensin blogin nimeä osoitteeksi (minulla se voisi olla vaikkapa: saarantietotekniikkablogi.blogspot.com). Jos nimi on varattu, keksi jotain muuta. Muista pysyä asialinjalla!

(Voit myös valita blogisi ulkoasulle haluamasi teeman. Teemaa voi vielä myöhemmin muuttaa.)

Bloggaaminen voi alkaa, kun nämä kaksi asiaa on tehty! :)

KUN BLOGI ON VALMIS:

Luo muutamia blogitekstejä ATK-tunneilla käsitellyistä aiheista. Ensimmäisen tekstin nimi voisi olla esimerkiksi "Ensimmäinen aihe: Libre Offiice Writer". Tekstikenttään kerrot, millainen ohjelma on kyseessä, ja mitä hyvää/huonoa siinä mielestäsi oli, oliko sitä vaikea vai helppo käyttää jne.

Seuraavaksi uusi kirjoitus jostain muusta käyttämästämme ohjelmasta, esim. GIMPistä, videotyökalusta, LO Impressistä. QR-koodeilla suunnistuksesta...

Tee vähintään 4 blogitekstiä.