Poissaoloihin puuttumisen ja läsnäolon tukemisen malli yläkoululla

Ennaltaehkäisevä toiminta

Oppilaiden osallisuutta, yhteisöllisyyttä ja hyvinvointia tukeva toiminta.

Liikkuva koulu ja välkkäri-toiminta.

Kiva-koulu.

Hyvinvoinnin vuosikello.

Harrastamisen malli.

Läpi lukuvuoden jatkuva ryhmäytyminen. Pyydä tarvittaessa lisäryhmäytyminen luokalle.

Kouluun kiinnittymisen tukeminen ja läsnäolon myönteinen huomioiminen.

Positiivisen palautteen antaminen ja oppilaan yksilöllinen kohtaaminen.

Tunne- ja vuorovaikutustaitojen vahvistaminen.

Vuorovaikutteinen yhteistyö kodin ja koulun välillä LO seuraa ja puuttuu aktiivisesti oppilaan poissaoloihin.

 

Puutu heti ja selvitä sekä oppilaan että huoltajan kanssa

LO seuraa ja puuttuu aktiivisesti oppilaan poissaoloihin.

Luvattomat poissaolot.

Selvittämättömät poissaolot tai puutteelliset poissaoloselvitykset.

Toistuvat ja pitkäkestoiset poissaolot.

 Toistuvat poissaolot samasta oppiaineesta tai tietyiltä viikonpäiviltä.

Toistuvat myöhästymiset.

Poistuminen kesken oppitunnin tai koulupäivän.

Oppilas on koulussa, mutta ei oppitunneilla.

 

Yli 30h = 1 viikko

Jos poissaolot eivät herätä erityistä huolta ja ovat ennalta anottuja lomia tai huoltajan selvittämiä sairaspoissaoloja:

  • LO keskustelee oppilaan kanssa ja on yhteydessä huoltajiin soittamalla tai Wilma-viestillä. Keskustelussa selvitetään, onko poissaoloista koitunut tarvetta lisätuelle. LO kirjaa yhteydenoton Wilman tuki-välilehdelle.

Jos poissaolot herättävät huolta, eli ovat esimerkiksi selvittämättömiä tai usein toistuvia yksittäisiä poissaoloja tai myöhästymisiä, poissaoloja tietyltä tunnilta:

  • kasvatusohjaaja tai opiskeluhuollon henkilökunta kartoittaa oppilaan kanssa taustalla olevia syitä Hyvinvoinnin käsi –kysymysten avulla ja LO on yhteydessä huoltajiin.
  • LO konsultoi opiskeluhuoltoa matalalla kynnyksellä, jos oppilaasta, oppimisesta tai koulunkäynnin etenemisestä on huolta.
  • LO sopii tarvittaessa tukitoimet ja seuraavan tarkasteluajankohdan oppilaan ja huoltajan kanssa.
  • LO kirjaa yhteydenotot ja mahdolliset konsultoinnit Wilman tuki-välilehdelle.

 

 Yli 60 h = 2 viikkoa

Jos poissaolot eivät herätä erityistä huolta ja ovat ennalta anottuja lomia tai huoltajan selvittämiä sairaspoissaoloja:

  • LO keskustelee jälleen oppilaan kanssa ja on yhteydessä huoltajiin soittamalla tai Wilma-viestillä. Keskustelussa selvitetään, onko poissaoloista koitunut tarvetta lisätuelle. LO kirjaa yhteydenoton sekä tarjotut/toteutuneet tukitoimet Wilman tuki-välilehdelle.

Jos poissaolot herättävät huolta, eli ovat esimerkiksi selvittämättömiä tai usein toistuvia yksittäisiä poissaoloja tai myöhästymisiä, poissaoloja tietyltä tunnilta:

  • LO selvittää poissaoloja uudelleen keskustelemalla oppilaan ja huoltajan kanssa sekä pyytää huoltajilta luvan yksilölliseen oppilashuoltopalaveriin.
  • LO konsultoi oppilashuoltoa ja kutsuu koolle yksilöllisen oppilashuoltoryhmän, mikäli huoltajilta saatu suostumus.
  • Palaverissa selvitetään poissaolojen taustalla olevia syitä ja sovitaan tukitoimista, seurannasta sekä vastuuhenkilöistä.
  • Kasvatusohjaaja tai opiskeluhuollon henkilökunta oppilaan kanssa läpi SRAS-R koulupoissaolokyselyn. http://www.socca.fi/files/7718/Koulupoissaolokysely_-_lapsi_nuori.pdf
  • LO kirjaa yhteydenotot, konsultaatiot ja tarjotut/toteutuneet tukitoimet Wilmaan tuki-välilehdelle.

Tarvittaessa

  • Yhteydenotto sosiaalihuoltoon tuentarpeen arvioimiseksi (SHL 35§ ja LSL 25a§) tai lastensuojeluilmoitus (LSL 25§), jos tilanne ei tehostetuista tukitoimista, seurannasta ja huoltajien kanssa tehdystä yhteistyöstä huolimatta korjaannu.
  • Konsultoidaan ja kutsutaan palaveriin koulun ulkopuolisia toimijoita.
  • Kirjaa monialaisen yksilökohtainen oppilashuoltoryhmä oppilaan muistioon.

 

Yli 90 h = 3 viikkoa

LO kutsuu koolle yksilöllisen oppilashuoltopalaverin.

Yksilöllisessä oppilashuoltopalaverissa selvitetään poissaolojen taustalla olevia syitä ja sovitaan tukitoimista, seurannasta sekä vastuuhenkilöistä.

Tarvittaessa konsultoidaan ja kutsutaan palaveriin koulun ulkopuolisia toimijoita.

Yhteydenotto sosiaalihuoltoon tuentarpeen arvioimiseksi (SHL 35§ ja LSL 25a§), lastensuojeluilmoitus (LSL 25§) tai sosiaalihuollon konsultointi, mikäli tilanne ei ole täysin selkeä (kuten ennalta anottu loma, selvitetyt sairaspoissaolot, joiden jälkeen koululta saatu tarvittava tuki).

 

 

Ohjeita seurantaan

Tarkoituksena on kartoittaa oppilaan mahdollinen tuen tarve jo varhaisessa vaiheessa ja madaltaa kynnystä kodin ja koulun väliseen viestintään. Tällä pyritään siihen, että haasteisiin päästään reagoimaan, ennen kuin ne ovat kasvaneet suuriksi, jolloin puuttuminen on haastavampaa.

LO seuraa oman luokkansa poissaoloja aktiivisesti ja puuttuu heti, jos jotain huolta herättävää ilmenee. LO tarkistaa oman luokkansa poissaolot säännöllisesti.

Poissaolot eivät ”nollaannu” lukuvuoden aikana.

Poissaoloiksi lasketaan kaikki poissaolot, myös selvitetyt.

Koska laki tulee velvoittamaan tuen tarjoamiseen jo varhaisessa vaiheessa (viimeistään 30h poissaolojen kohdalla, mutta huolen herätessä jo aiemmin) on tärkeää, että kotiin ollaan yhteydessä ja yhteydenotto kirjataan, vaikkei se johtaisikaan suurempiin toimenpiteisiin. Tämä on tärkeää myös opettajan oman oikeusturvan kannalta.

LO raportoi rehtorille neljä kertaa vuodessa oman luokkansa poissaolomäärät: syysloman, joululoman ja hiihtoloman jälkeen sekä toukokuun 1. viikolla.

 Rehtori muistuttaa poissaolojen raportoinnista.

Jokaisen luokan poissaoloja ja tehtyjä toimenpiteitä sekä tarjottuja tukitoimia tarkastellaan yhdessä (esim. LO, erityisopettaja, pedagoginen ryhmä) yhdessä sovitulla tavalla neljä kertaa vuodessa.

Poissaoloja tarkastellaan yleisellä tasolla esim. yhteisöllisessä oppilashuoltoryhmässä, koulunjohtajien kokouksessa ja sivistystoimessa. Niiden pohjalta tehdään tarvittavia toimenpiteitä esim. kouluun kiinnittymisen tukemisessa.