VST ry:n julkilausuma puoliväliriihi (Julkisen Talouden Suunnitelma 2026-2029)

VAPAA SIVISTYSTYÖ RY:N JULKILAUSUMA  VST ry:n maaliskuu 2025

Suomen hallituksen kehysneuvottelu eli puoliväliriihi pidetään 22-23.4.2025. Puoliväliriihessä päätetään valtiontalouden menokehyksestä julkisen talouden suunnitelmassa vuosille 2026-2029.

Vapaa Sivistystyö nostaa esille seuraavat näkökulmat puoliväliriihen menokehykseen:

Sivistystyö on tärkeä osa suomalaisen sivistysjärjestelmän henkistä huoltovarmuutta. Vapaa sivistystyö pystyy ketterästi vastaamaan yhteiskunnan sivistystarpeisiin haastavassa geopolitiikan tilanteessa, jossa korostuu koko väestölle suunnatut kriisinkestävyyden ja henkisen huoltovarmuuden toimet. Lähes 300 sivistystyön oppilaitosta ympäri Suomea tarjoavat henkiseen huoltovarmuuteen liittyvää koulutusta, joka edistää aikuisten kansalaistaitoja, kulttuuria, liikuntaa ja eri ikäryhmien psykososiaalista hyvinvointia. Osaamisperusteiset kurssit kehittävät myös ammatillisia valmiuksia ja työelämässä jaksamista. Sivistystyöllä on siten myönteisiä taloudellisia vaikutuksia työllisyyden ja henkisen huoltovarmuuden toteutumiseen.

Sivistystyö suhtautuu ehdottoman kielteisesti toimialan lisäleikkauksiin. Lisäleikkaukset rapauttavat suomalaisen sivistystyön rakenteita ja ovat räikeässä ristiriidassa valtion talousarvion vuoden 2025 toiminnallisen tavoitteen kanssa, jossa turvataan vapaan sivistystyön perustan säilyminen vahvana ja toimintakykyisenä. Tässä tilanteessa on toteutettu jo historiallisen suuria leikkauksia (-20,5 M€) vuosittain hallituskauden alussa.

Edellisen JTS:n 2025-2028 mukaan OKM:n valtionavustusten tasoa alennettiin vuonna 2025 yhteensä 75 miljoonaa euroa ja vuodesta 2026 suunnitellaan alennettavan 150 miljoonaa euroa. VST ry kantaa huolta suurista määrärahavähennyksistä, jotka heikentävät oppilaitosten ylläpitäjien toimintaedellytyksiä ja koulutuksellista yhdenvertaisuutta. Leikkaukset järjestöjen yleisavustuksista rapauttavat osaavan sivistystyön ja vireän kansalaisyhteiskunnan mahdollisuudet tuottaa kustannustehokkaasti palveluja hyvinvointiin ja osallisuuteen sekä henkiseen kriisinvalmiuteen ja kriisinsietokykyyn.

Kotoutumispalveluiden uudistuksessa suunnitellaan jo toista leikkausta vapaan sivistystyön rahoitukseen tällä hallituskaudella

TEM:ssä toteutettavaan valmistelutyöhön sisältyy suunnitelma rahoituksen kokoamisesta yhteen kanavaan ja säästötavoite, jonka mukaan kotoutumiskoulutuksen rahoitusta vähennetään 15 miljoonaa euroa. Osa vapaan sivistystyön rahoituksesta aiotaan siirtää TEM:lle ja sieltä kunnille työvoimakoulutuksena järjestettävään kotoutumiskoulutukseen. Vapaan sivistystyön rahoituksen siirtäminen TEM:n hallinnonalalle olisi käytännössä koulutuksen rahoituksen leikkaamista, joka osuisi erittäin rajusti vapaan sivistystyön oppilaitoksiin. Kotoutumiskoulutuksen uudistuksessa kuntien vastuu kotoutumiskoulutuksen järjestämi-sestä kasvaisi samalla, kun resursseja vähennettäisiin. Oppilaitoksilla on pätevät ja koulutetut opettajat, kielitaidon arviointiosaaminen, laadukkaat oppimisympäristöt, hyvät työelämäyhteydet, toimivat ohjauspalvelut sekä osallisuutta tukevaa vapaa-ajantoiminnan ohjausta. Tätä arvokasta osaamista ei kannata hukata. Maahanmuuttajaväestö on kasvanut, ja joustaville palveluille on entistä enemmän tarvetta. 

Valtiontalouden lisäsäästöt kohdistuvat kansalais- ja perustaitoihin. Syksyllä julkaistun Sivistysbarometrin mukaan 71% vastaajista on huolissaan yleissivistyksen laskusta ja kaksi kolmesta (66 %) vastaajasta lukutaidon tai luetun ymmärtämisen heikkenemisestä. Lähes yhtä moni (63 %) kantaa huolta elämänhallinnan taidoista. Noin puolet vastaajista on huolissaan kirjoitustaidon, kädentaitojen, luonnon tuntemisen ja liikuntataitojen rapautumisesta. Valtiontalouden lisäsäästöt valtakunnallisesti kattavaan sivistystyöverkostoon kohdistuisivat juuri näihin taitoihin.

OECD-maiden kansainvälisessä aikuisten PIAAC-taitotutkimuksessa (12/2024) tutkimuksen kohteena olivat lukutaito, numerotaito ja ongelmanratkaisutaito. Suomessa on yli 300 000 työikäistä aikuista, joiden taidot ovat puutteellisia kaikissa kolmessa taitoalueessa. Vapaa sivistystyö tavoittaa juuri tätä kohderyhmää, ja samalla kohderyhmän perustaitojen vahvistaminen on väkevä keino työllisyysasteen nostamiseksi.

Sivistystyö uudistaa koulutuksen ja oppimisympäristöjen toimintakulttuuria. Osaamisperusteisuus ja aikuisten perustaitojen osaamismerkit, kestävän kehityksen toimenpano ja demokratiakasvatus osana sivistystyön toimintakulttuuria ovat avaintekijöitä ekososiaalisesti kestävän tulevaisuuden rakentamisessa. Suomalaisella sivistystyöllä on valmius uudistaa ja monipuolistaa koulutuksen toimintakulttuuria ja oppimisympäristöjä, kuitenkin edellyttäen että siihen on riittävät taloudelliset ja inhimilliset resurssit.

Lisätiedot: Björn Wallén, puheenjohtaja Vapaa Sivistystyö ry, Fritt Bildningsarbete rf
bjorn.wallen@sivistystyo.fi
040 - 747 88 41