Pelastus-ja turvallisuuslinja

Petu-linjan tutustumispäivä la 9.11 klo 12-15Tule katsomaan, millaista on opiskella Viitasaaren lukiossa ja millaista on linjalaisten toiminta Viitasaaren paloasemalla.

Tutustumispäivä alkaa klo 12 Viitasaaren lukiolta (Koulukuja 2) ja jatkuu sieltä Viitasaaren Paloasemalle. Päivän aikana on mahdollisuus tutustua myös opiskelijoiden vuokra-asuntoihin Topintie1-3. 

Päivän päätteeksi tutustujat voivat käydä ilmaiseksi uimassa Viitasaaren uimahalli Simmarissa. Uimahalli sijaitsee koulukampuksella.

Tervetuloa!juliste.jpg

https://viitasaari.fi/viitasaaren-lukiossa-tehtiin-historiaa-suomen-ensimmaisen-pelastus-ja-turvallisuuslinjan-opinnot-alkoivat/

Opit toimimaan hätätilanteissa

 

Pelastus- ja turvallisuuslinja tarjoaa  ainutlaatuisen kokonaisuuden, mistä on hyötyä läpi elämän. Linjalla opit tietoja ja taitoja, joiden avulla pystyt auttamaan läheistäsi hätätilanteessa, sammuttamaan tulipalon…..

Linjalle ei vaadita aikaisempaa kokemusta palokuntatoiminnasta tms. Hyvä fyysinen kunto on eduksi, mutta ei välttämätöntä. Tärkeintä on, että haluat auttaa toista ja olet motivoitunut nostamaan fyysistä kuntoasi. Koulutus sisältää vuosittaisen kuntotestauksen, minkä yhteydessä sinulle laaditaan yksilöllinen kunto-ohjelma.

Koulutuspaikkoja on yhteensä 10. Jokaiselle oppilaalle hankitaan kurssien suorittamista varten henkilökohtainen täydellinen sammutusvarustus.

Linjalla opiskellaan valtakunnallisen koulutusjärjestelmän mukaisia palokunnan peruskursseja ja kursseilla opittuja asioita harjoitellaan monipuolisissa harjoituksissa. Harjoituksien yhteydessä pääset sammutus-, pelastus- ja ensiaputehtäviin.  Koulutus on suureksi osaksi käytännön taitojen harjoittelua.

3.vuosikurssilla liityt Viitasaaren palokuntaan ja täytettyäsi 18 vuotta pääset mukaan oikeille hälytystehtäville. Hälytyksiin osallistuminen on vapaaehtoista ja siitä maksetaan korvaus..

Koulutus antaa hyvän valmiuden hakeutua mm. Pelastusopistoon ammattitutkintoihin (pelastaja, pelastusalan päällystötutkinto (AMK)  , hätäkeskuspäivystäjä) ja ensihoitajan ammattitutkintoihin (lähihoitaja, sairaanhoitaja-AMK, ensihoitaja-AMK). Lukio-opintojen jälkeen voit halutessasi täydentää opintojasi vielä POKElla (Pohjoisen-Keski-Suomen ammattiopisto).

Linjan toteuttavat yhteistyössä Viitasaaren lukio, Keski-Suomen pelastuslaitos ja Keski-Suomen pelastusalan liitto.

Kurssitarjonnassa paljon käytännön toimintaa

 Kurssien tarkemman sisällön löydät toisaalta näiltä sivuilta.

 

1. jakso

2. jakso

3. jakso

4. jakso

5. jakso

6. jakso

1.vsk

Liikuntakoulutus 1 h/ viikko

Pelastustoimi tutuksi

Ensiauttajan perustaidot

Sammutustyö

I

Sammutustyö II

Ensiapu I

Ensiapu II


2.vsk

Liikuntakoulutus 1 h/ viikko

Sammutus-työ III

Sammutus-työ IV

Pelastustyö-kurssi

Turvallisuus-viestintä

EVY I

EVY II


3.vsk

Liikuntakoulutus

 

 

Maanantain iltaharjoitukset 2h/vk

Koulutustoiminta (alkusammutus, palokuntanuoret yms.)

 

 


Kurssit lkm Opiskeluvuosi

Pelastustoimi tutuksi (sis. tutustumispäivät) 1 kurssia ,vuositasoilla 1, (2, 3)

Ensiauttajan perustaidot 0,5 kurssia vuositasolla 1 

Sammutustyökurssi 2,5 kurssia, vuositasoilla 1, 2

Ensiapukurssi 1 kurssia, vuositasolla 1

Ensivastekurssi 1 kurssia, vuositasolla 2

Pelastustyökurssi 1 kurssia, vuositasolla 2

Turvallisuusviestintäkurssi 0,5 kurssia, vuositasolla 2

Liikunta 2 kurssia, vuositasoilla 1, 2, 3

Palokuntaharjoitukset 0,5 kurssia, vuositasolla 3

Apukouluttajakoulutus 0,5kurssia, vuositasolla 3 

Hälytystehtävät 0,5 kurssia, vuositasolla 3 


Koulutus on suurelta osin käytännön taitojen harjoittelua (noin 75% opinnoista). Opintohin kuuluu myös liikuntaa. Linjalla tehdään vuosittainen kuntotestaus, minkä yhteydessä opiskelijalle laaditaan yksilöllinen kunto-ohjelma.

Sinulla on viikoittain neljä tuntia linjaopintoja sekä niiden lisäksi ohjattua liikuntaharjoittelua.

Opintoihin kuuluvat lisäksi vierailut Kuopion Pelastusopistolla, Hätäkeskuksessa Vaasassa sekä Jyväskylässä Keskuspaloasemalla ja EA KSKS.

Opettajina linjalla toimivat kokeneet pelastustoimen ja ensihoidon ammattilaiset, jotka toimivat operatiivisissa tehtävissäDSC_6434.jpg