Oppilashuolto
Oppilas- ja opiskeluhuolto
Oppilashuollolla tarkoitetaan oppilaan hyvän oppimisen, hyvän psyykkisen ja fyysisen terveyden sekä sosiaalisen hyvinvoinnin edistämistä ja ylläpitämistä sekä niiden edellytyksiä lisäävää toimintaa kouluyhteisössä. Se tarkoittaa, että oppilaasta halutaan pitää kaikin tavoin hyvää huolta koulupäivän ajan. Huolehtiminen kuuluu jokaiselle koulun aikuiselle. Koulun tilat, piha ja toiminta niissä pyritään tekemään sellaisiksi, että oppilaiden on hyvä ja turvallista olla koulussa.
Oppilashuoltoa toteutetaan ensisijaisesti ennaltaehkäisevänä ja koko kouluyhteisöä tukevana yhteisöllisenä oppilashuoltona. Se on ensisijainen toimintamuoto koulun oppilashuollon järjestämiseksi ja kaikkien kouluyhteisössä työskentelevien tehtävä. Tavoitteena on edistää oppilaiden ja huoltajien osallisuutta, koulun kasvatus- ja opetustyötä, arjen huolenpitoa ja hyvinvointia. Yhteisöllinen oppilashuolto on ennaltaehkäisevää ja moniammatillista. Sen suunnittelusta vastaa koulun oppilashuoltoryhmä.
Tämän lisäksi oppilailla on lakisääteinen oikeus yksilökohtaiseen oppilashuoltoon. Yksilökohtainen oppilashuolto sisältää yksittäiselle oppilaalle suunnatut
- koulu- ja oppilasterveydenhuollon palvelut oppilashuollon
- psykologi- ja kuraattoripalvelut ja
- monialaiset yksilökohtaiset oppilashuollon palvelut.
Oppilaan tueksi voidaan koota monialainen asiantuntijaryhmä silloin, kuin tarvitaan monipuolista eri alojen asiantuntemusta oppilaan tuen järjestämiseen. Asiantuntijaryhmän jäsenistä sovitaan oppilaan ja huoltajan kanssa.
