Yleispätevää materiaalia =)

Yleispäteviä eri aihepiireihin sovellettavia leikkejä/pelejä/toiminnallisia harjoituksia

Kärpäslätkä-pelit

Harjoiteltava sanasto esimerkiksi kuvina lattialla/seinällä. Voi pelata yksilö- tai joukkuepelinä. Aiheena esim. värit joukkuepelinä: Lapuilla väriläiskät harjoitelluista väreistä. Joukkueet jonoissa, jonon ekalla lätkä. Ope sanoo värin, kumpi nopeammin lätkäisee tienaa joukkueelleen pisteen. Pienryhmissä: jokaisella ryhmällä omat kortit, kaikilla lätkät ja sama periaate. 

Hedelmäsalaatti-leikki

Numeroilla: Jokaisella oma numerokortti, vähintään kolmella sama numero. Yksi keskelle, muut tuoleille istumaan. Keskellä olija sanoo numeron. Ne, joilla on se numero, yrittävät vaihtaa paikkaa keskenään ja keskelläolija yrittää varastaa itselleen jonkun niistä paikoista.

Numeroita voi harjoitella noppaa heittämällä ja sanomalla luvun, pelaamalla bingoa, piirtämällä lukuja toisen selkään, kuuntelemalla montako taputusta / koputusta kuuli ja sanomalla luvun ääneen, hernepusseja heittelemällä lukuihin, lukujonojen luettelua pareittain/piirissä. 

Kuvakortti-leikit

Pareittain molemmilla omat niput kortteja selän takana. Molemmat näyttävät yhden kortin toisilleen yhtä aikaa. Se, kumpi nopeammin sanoo parin kortissa näkyvän kuvan englanniksi, saa pisteen. Kortti laitetaan takaisin omaan pinoon.

Tunteista kuvakortteja (happy, fine, sad, angry). Musiikki pyörii, kun se pysähtyy, kysytään lähimmältä kaverilta ”How are you?” Ja vastataan oman kortin mukaan. Yksi pelissä sai kortin TIRED ja sai roolikseen nukuttajan. Jos joutui nukuttajan pariksi, nukuttaja sanoi ”I’m tired” ja kosketti pariaan, jonka piti mennä nukkumaan omalle paikalleen. Eli leikin aikana pitää vähän seurata, kuka se nukuttaja voisi olla.

Lännen nopein 1

Piirissä, yksi keskellä. Keskellä olija sanoo sanan, mikä pitää sanoa enkuksi ja osoittaa yhtä henkilöä. Osoitettu henkilö menee äkkiä kyykkyyn ja kyykkyyn menneen molemmin puolin olleet henkilöt yrittävät sanoa sanan enkuksi mahdollisimman nopeasti. Osoittavat toisiaan ikään kuin ampuen. Se, joka häviää, siirtyy keskelle.

Lännen nopein 2

Kaksi oppilasta luokan eteen, selät vastakkain. Ope sanoo sanan ja kumpi oppilaista nopeammin ehtii sanoa sanan enkuksi ja ampua toisen, jää eteen ja hävinneen tilalle tulee uusi oppilas. 

Lännen nopein 3

Oppilaat joukkueissa jonoissa. Jonojen ekoilla on korttipinot käsissään (jonot seisovat vastakkain). Molemmat nostavat pakan päällimmäisen kortin näkymään toisilleen. Se kumpi ensin ehtii sanoa kortissa olevan sanan ääneen englanniksi jää paikalleen. Toisessa joukkueessa pelaaja vaihtuu. (Voidaan pelata niin, että hävinnyt joukkue joutuu luovuttaman kortin voittajajoukkeueelle tai niin että käytetyt kortit laitetaan pakkojen alimmaisiksi.)

Leikkivarjo

Varjon reunoihin pyykkipojalla harjoiteltava sanastoa. Liikutaan musiikin mukana ja kun musiikki lakkaa, pitää nimetä kuva, jonka kohdalla seisoo. (Lukeville voi olla tarkistussana takana.)

Jokaisella esim. oma eläin nimettynä (ope käy kuiskaamassa). Kun varjo nousee, ope sanoo enkuksi eläimen ja kaikki ne, joilla on kyseinen eläin vaihtavat paikkaa varjon alta kulkien. Ennen harjoitusta, voidaan eläinten nimiä harjoitella liikkumalla kuten kyseiset eläimet liikkuvat ja vasta sitten leikkiä varjolla.

Muistipelit

Kuvadominot

Bingot

Fidget spinnerit - How fast are you?
Ehditkö luetella kaikki viikonpäivät/miten pitkälle numerot/värit spinnerin pyöriessä?

Toimintamatto
Matolla harjoiteltua sanastoa. Heitetään esim. hernepusseilla ja sanotaan sana, jonka kohdalle pussi jäi.

Bee Botit ja matot
Koodaaminen, suunnat, eri aihepiirien sanastot

Lattialeikit
Kuvat laminoituina A4-kokoisena lattialla, kulje reitti ja sano sanat ääneen.

Taulukkoleikki
Taululle taulukko, johon hahmot, jotka kilpailevat keskenään. Heitetään noppaa, tuli kymppi, etsii luvun ja käy rastimassa luvun taululta yli. Se, jolta tuli rivi ekana täyteen, voittaa. Numeroille voidaan antaa kuva mistä tahansa aihepiiristä, ja siten pelata eri aihealueen sanoilla. Kuvat taululla ja sitä mukaa kuva pois, kun tuli ”rastituksi”.

Logico-kehykset
Kortteja voi tehdä itse - tai yhdessä oppilaiden kanssa.

POISON (myrkkysieni)
Sanaston oppimiseen tai kertaamiseen.
Ope kirjoittaa valitun aihepiirin/aihepiirien sanoja taululle. Myös oppilaat voivat ehdottaa taululle kirjoitettavia sanoja. Toistetaan sanat yhdessä.
Lähetetään yksi oppilas ulos luokasta odottamaan sillä aikaa kun valitaan poison-sana. Oppilas pyydetään sisään ja hän rastittaa sanoja valintansa mukaan, luokan muut oppilaat sanovat sanat, paitsi poison-sana kohdalla, jolloin huudetaan POISON! Lopuksi rastitetut sanat lasketaan ja sanotaan sanat vielä kerran ja varmistetaan että kaikki muistavat mitä sanat tarkoittavat. 

Secret Cards (Kuiskausviestit)

Tarvikkeet: Kuvakortteja (lukumääriä, värejä, eläimiä, vaatteita, hedelmiä…)

Harjoitellaan: Kuullun ymmärtämistä (ääntämistä)

  1. Asetutaan jonoihin.
  2. Jokaisella jonolla on oma korttipakka jonon takana.
  3. Opettaja kuiskaa jonon ensimmäiselle: - Give me X, please.
  4. Kysymys toistetaan jonossa seuraavalle jne.
  5. Jonon viimeinen käy etsimässä oikean kortin pakasta ja lähettää sen eteenpäin sanoen: - This is a/an…
  6. Jos kortti on väärä luultavasti joku oppilaista huomaa sen ja se palautetaan takaisin -> uusi yritys ja kaverit saa auttaa.

Ready, Steady X!

Tarvikkeet: Toimintamatto (jos on, käy vallan mainiosti ilmankin!), kuvakortteja tai esineitä, kartioita

Harjoitellaan: Sanastoa

  1. Asetetaan kuvakortit ja/tai esineet keskelle lattiaa (toimintamaton taskuihin (kortit)).
  2. Oppilaat jaetaan ryhmiin ja ryhmät muodostavat jonot.
  3. Jokaisella ryhmällä on oma pesä, jonne kerätään kortit/esineet. Jos pelataan toimintamatolla ryhmät ”valliottavat” ruutuja kartioilla (jokaisella ryhmällä oma väri)
  4. Kun ope sanoo: -Ready, steady, X (= esim. a cat) jonon ensimmäiset lähtevät liikkeelle. Se joka ensin löytää kuvan ja sanoo a cat saa valloittaa ruudun/ottaa kuvan mukaan pesälle.
  5. Lasketaan valloitetut ruudut/ esineet, kortit pesässä.

What´s missing? KIM in English

I think you all know this game...

Naruhyppely

Tarvikkeet: hyppynaruja, kortteja, esim. eläinkortit, perheenjäsenet, harrastukset…

  1. Hypätään normaalisti narua kolmistaan tai isommalla porukalla. Lasketaan hyppyjä (kaikki yhteen ääneen) englanniksi esim. 1-20. Toistetaan monta kertaa.
  2. Jos ei päästä kerralla numeroon 20 (jäädään esim. numeroon 15) hyppääjä/yksi hyppääjistä nostaa kortin, jossa on numero 15. Jos pelataan eläinkorteilla, oppilas näyttelee eläintä. Muut arvaavat mistä eläimestä on kyse.
  3. Ensimmäisenä oikein arvannut pääsee hyppäämään/pääsee ensimmäiseksi hyppyjonoon.
Button Game

Tarvikkeet: Peliruudukko 3x3 (tai halutessaan isompi), reilunkokoisia nappeja

  1. Peliruudukkoon voi piirtää (ope tai oppilaat) väripalloja, numeroita, hedelmiä, eläimiä… (Aluksi kannattaa pelata vain tiettyä aihepiiriä, kun sanavarasto laajenee voi sekoittaa)
  2. Peitetään kuvat napeilla.
  3. Vaihdetaan paikkoja luokassa. Pelataan ”lähinaapurin” kanssa.
  4. Päätetään aloittaja ”Rock, Paper, Scissors”-leikkiä pelaamalla.
  5. Voittaja ottaa yhden napin pois ja sanoo englanniksi mitä napin alta löytyi. Kaveri tarkistaa, jos kumpikaan ei tiedä voi kysyä aikuiselta. Jos meni oikein saa pitää napin. Jos tarvitsi apua, nappi laitetaan takaisin ja painetaan sana mieleen seuraavalla napinnostokerralla uusi yritys. Nyt on kaverin vuoro.
  6. Voittaja on se, jonka peliruudukko on ensin tyhjä.

Peliruudukon voi toteuttaa myös niin, että ope käy kuiskaamassa jokaiselle oppilaalle mitä pitää piirtää ruutuihin (kuullun ymmärtäminen).

Jäätelökioski

Tarvikkeet: Jäätelötötteröitä, jäätelöpalloja, numerokortit/leikkirahaa (Jäätelöt voi halutessaan askarella oppilaiden kanssa).

Harjoitellaan: Hello, How are you?, What would you like? Can I have X(nro) X (maku/väri) ice cream(s), please? How much is it? Here you are.

  1. Pystytetään jäätelökioski.
  2. Valitaan työntekijät.
  3. Loput ovat asiakkaita, joille annetaan numerokortit/leikkirahaa.
  4. Tullaan jonossa kioskille.
  5. Asioidaan kioskissa.
  6. Vaihdetaan osia, että mahdollisimman moni saa olla molemmissa rooleissa.

*Jäätelökioskia voi laajentaa kahvilaksi, kaupaksi… (lelut, vaatteet…)

*Ennen kauppaan menoa voidaan laatia ostoslista.

*Voidaan antaa oppilaille X määrä rahaa. Mitä voit ostaa rahalla?

Recycling

Tarvikkeet: Tuttuja lautapelejä muokattuina, voidaan toteuttaa pistetyöskentelynä, pelataan eri pelejä, vaihdellaan tunnin aikana (näin pelejä riittää kaikille).

Harjoitellaan: Sanastoja, fraaseja

  1. Muuttuva Labyrintti-peli, pelikortteihin uudet kuvat/sanat. Tullessaan kohteeseen pitää sanoa sana saadakseen kortin. Kerätään esim. kolme korttia. Sitten kotipesälle.
  2. Halli-Galli peli, nopeimmin värin/numeron sanonut saa ottaa pelimerkin/kortin.
  3. Twister in English
  4. Uno-kortit, jokainen saa 3-5 pelikorttia riippuen ryhmän koosta. Kuljetaan luokassa ja kysytään: Do you have …? (numero) Yes, I have./No, I haven´t. Jos kaverilla on kortti, jota kysytään se pitää luovuttaa. Sitten on kaverin vuoro kysyä (HUOM! Ei saa kysyä juuri luovutettua korttia takaisin).
  5. Tavalliset pelikortit.
  6. My Crazy Family muodostetaan Hullunkuriset perheet-korteista omat perheet ja kerrotaan niistä (This is my mum, This is my dad, He is happy, She is sad…). Myös tekemisen sanastoa: She plays, he walks…

SOVELLUKSIA:

Chirp.qr 

Sovelluksella saa äänitettyä ääntä ja tehtyä siitä qr-koodin. Esim. Nauhoitettu koodien taakse eläinten nimet. Jokainen kuuntelee yhden koodin, ja etsii luokasta sen kuvan ja käy tarkistamassa kuvan vierestä koodista, oliko sana sama.

Post-it
Sovelluksessa pystyy järjestää kuvattuja post-it lappuja.

Autorap
Sovellukseen voi nauhoittaa sanoja ja sovellus muuttaa ne rapiksi.

Chatterpix
Sovelluksessa saa hahmolle tehtyä suun ja pystyy nauhoittamaan puhetta. Auttaa kuuntelemaan omaa ääntään, mutta se tulee jonkun toisen hahmon kautta.