12.2.2 Lyhyet valinnaiset aineet

Seikkailu- & Eräkurssi

Kurssin aikana kokeillaan liikunta- ja luontoharrastusta hieman erilaisesta näkökulmasta. Kurssi pitää sisällään itsensä likoon laittamista ja oman itsensä haastamista. Kurssilla tehdään niin yksilösuorituksia kuin suunnitellaan yhteisvoimin erilaisia tiimitöitä. Luonnossa retkeillään, kiipeillään, leikitään, pelaillaan ja opetellaan uusia taitoja. Kurssin aikana on aikaisempina vuosia toteutettu esim. melontaretki, seikkailupuistoreissu, koskenlaskua, suppailua, kiipeilyä, kalastusta, ammuntaa jne. Sisältöön vaikuttaa vielä osallistujien toiveet ja yhteiset suunnitelmat. Joka vuosi suunnittelemme, varustaudumme ja toteutamme yön yli kestävän eräretken. Kurssin aikana on myös mahdollisuus metsästäjätutkinnon suorittamiseen. Osa tunneista on kouluajan ulkopuolella, jolloin välillä päivät ovat pidempiä ja toisinaan tunteja vapautuu valinnaisainepäivinä. Tule, koe ja voita itsesi! Kurssi arvioidaan hyväksytty / hylätty.

Palloilu

Palloilukurssin tavoitteena on tutustua mahdollisimman monipuolisesti eri palloilulajien valikoimaan. Kurssien sisällöt ja painotukset ovat hieman erilaiset johtuen esimerkiksi jäätilanteesta. Ulkopalloilulajeista mukana ovat mm. jalkapallo, jääkiekko, pesäpallo ja ringette. Sisäpalloilulajeista mukana ovat esim. salibandy, koripallo, lentopallo ja futsal. Kurssilla harjoitellaan ja pelataan myös erilaisia mailapelejä, kuten tennis ja sulkapallo. Lisäksi kurssilla pääsee tutustumaan moniin eri lajien viitepeleihin sekä vaikkapa paralajeihin (vammaisurheilulajit). Mukaan kurssille tarvitsee aktiivisen asenteen. Vähäisemmilläkin taidoilla pärjää mainiosti. Kurssi arvioidaan hyväksytty / hylätty.

Hyvän mielen liikuntaa

Kurssilla keskitytään kokonaisvaltaiseen kehon ja mielen hyvinvointiin. Kurssilla liikutaan monipuolisesti: välillä hiki lentäen ja välillä mieltä rauhoittaen ja rentoutuen. Avainkysymyksiä ovat nämä: Miten treenataan hyvin ja järkevästi? Ja miten liikunnan avulla palaudutaan ja ladataan akkuja? Noin puolet kurssista on reippaampaa liikuntaa (esim. jumppia, lenkkejä, lihaskuntotreeniä) ja puolet kurssista kehonhuoltoa (esim. joogaa, rentoutusta). Kurssin sisältö rakennetaan yhdessä kurssilaisten kanssa toiveiden mukaan. Kun kaipaat monipuolista liikuntaa ja välillä myös rentoutumista, tämä kurssi on sinulle. Hyvä mieli niin keholle kuin mielelle! Kurssi arvioidaan hyväksytty / hylätty.

Kunto ja kokkailu

Kurssilla kuntoillaan ja kokkaillaan! Kurssilla opitaan kokonaisvaltaista kehonhuoltoa liikunnasta ravitsemukseen. Teemme erilaisia liikuntatreenejä kuntosaliharjoittelusta kestävyysurheiluun sekä sisällä että ulkona, ja valmistamme niihin soveltuvia ruokalajeja (mm. palautusjuoman valmistaminen, urheilijalle sopivat herkut ja välipalat). Kurssilla on useita eri opettajia. Kurssi arvioidaan hyväksytty / hylätty.

Leivonnan ilmiöitä

Kurssilla opiskellaan erilaisia leivonnan tekniikoita sekä taikinatyyppejä. Lisäksi opetellaan erilaisten leivonnan työvälineiden ja pienkoneiden käyttöä. Kurssilla valmistetaan suolaisia ja makeita leivonnaisia ja opitaan leivonnan ilmiöitä käytännön työskentelyn avulla. Kurssi arvioidaan hyväksytty / hylätty.

Films and Music

Tällä kurssilla voit oppia vieraita kieliä esimerkiksi musiikin tai elokuvien kautta. Kurssin aikana katsomme muutaman elokuvan, joista keskustelemme tai joita arvioimme. Lisäksi voit valita sinua kiinnostavia lauluja ja tutustua niiden sanoihin tarkemmin esim. Lyrics Trainingin avulla. Kurssi arvioidaan hyväksytty / hylätty.

Kielten kertauskurssi

Haluatko vahvistaa kielitaitoasi? Kurssilla kerrataan sekä englantia että ruotsia. Saat tukea jatko-opintoja varten tai tulevalle päättöluokalle. Opiskelemme mm. nettisovellusten tai verkkotehtävien avulla. Kurssin tarkempi sisältö sovitaan kurssin alussa yhteisesti.  Kurssi arvioidaan hyväksytty / hylätty.

Espanjan alkeet

Tällä kurssilla opit espanjan kielen alkeita. Opimme mm. tervehdyksiä, numeroita ja värejä sekä kahvilassa tai vaatekaupassa asiointia, etupäässä arkipäivän sanoja. Selvitämme myös miksi espanja on niin yleinen kieli ja missä kaikkialla sitä puhutaan. Opiskelun tukena katsomme joitakin kieliohjelmia tai maahan ja kulttuuriin liittyviä videoklippejä. Pelillistä oppimista harjoittelemme esim. Duolingon avulla.

Soundi

Kurssilla oppilaalle tarjoutuu mahdollisuus harjoitella ja kehittää aktiivisesti äänenkäyttöään ja laulutaitoaan. Oppilas voi halutessaan keskittyä täysin lauluun tai osallistua myös kappaleiden säestykseen haluamallaan instrumentilla. Kappalevalinnoissa korostuu oppilaiden toiveiden kuuntelu. Kurssi arvioidaan hyväksytty / hylätty.

Vaate tai sisustustekstiili

Kurssilla voit toteuttaa eri tekstiilityötekniikoista koostuvia kokonaisuuksia, useita pienempiä tai yksi isompi. Tavoitteena on luovasti suunnittelemalla valmistaa taitotasoasi laajentaen yksilöllisiä tuotteita tai teoksia itsellesi tai perheellesi. Sisältö tarkentuu kurssille hakeutuvien oppilaiden taitotason ja kiinnostuksen kohteiden mukaan. Kurssi arvioidaan hyväksytty / hylätty.

Korukurssi

Kurssilla opitaan valmistamaan koruja kivestä, metallista, ja puusta. Materiaaleja muokataan sahaus, hionta ja kiillotusmenetelmillä. Korut istutetaan korupohjiin tai riipuksiin. Kurssilla tutustutaan myös erilaisiin kivi-, puu- ja metallimateriaaleihin. Kurssi arvioidaan hyväksytty / hylätty.

Veistokurssi

Kurssilla opitaan valmistamaan käyttöesineitä ja kalusteita puusta oman valinnan mukaan kuten laatikostoja, huonekaluja, koriste- ja sisustusesineitä tai puuleluja. Kurssilla käytetään perinteisiä käsityökaluja ja lisäksi opetellaan erinlaisten puuntyöstökoneiden ja pienkoneiden käyttöä. Kurssilla tutustutaan myös erilaisiin liitos- ja pinnankäsittelytekniikoihin, sekä viimeistelyyn.
Kurssi arvioidaan hyväksytty / hylätty.

Metallipaja

Pajakurssilla syvennytään metallimateriaaleihin ja metallin työstö- sekä liitosmenetelmiin. Kurssilla valmistetaan erilaisia metalliesineitä oman valinnan mukaan esim. puukko, erilaiset metallirakenteet tai mopon osat. Lisäksi opetellaan erilaisten työvälineiden ja pienkoneiden käyttöä, sekä liitos- ja pinnankäsittelymenetelmiä. Kurssilla opitaan metallin työstämistä käytännön työskentelyn avulla.
Kurssi arvioidaan hyväksytty / hylätty.

Tietotekniikkaa rennosti rennossa seurassa

Tutustumme mm. ohjelmistoihin, joista sinulla on hyötyä jatko-opinnoissa. Esim. videon kuvaaminen ryhmässä ja editointi sekä kuvankäsittely ovat hauska osa kurssia. Lisäksi pääset halutessasi esittelemään lempipelisi tai muun mieleisen ja mielestäsi nasevan sivuston. Kurssilaisten toiveita sisällön suhteen on mahdollista toteuttaa maagisen paljon. Kurssin tavoite on antaa tietoteknisiä valmiuksia jatko-opintoja varten sekä mukavia kokemuksia tietotekniikan parissa. Kurssi arvioidaan hyväksytty / hylätty.

Media & digi

Media & digi -lyhytkurssilla harjoitellaan sisällöntuottamisen taitoja: jos sinussa asuu käsikirjoittaja, valokuvaaja, ohjaaja, tuottaja tai vaikkapa editoija, tämä on kurssi juuri sinulle! Kurssin alussa perustetaan sopivalle alustalle kurssin oma media. Jakaudumme tuotantoryhmiin, joissa oppilaat tuottavat mediaan teksti-, kuva- ja videosisältöä ryhmää kiinnostavista, ajankohtaisista aiheista. Tutustumme tuotantoryhmien kiinnostuksen mukaan podcastin, lyhytelokuvan ja dokumentin valmistamiseen, sekä perinteisten lehtitekstilajien kirjoittamiseen ja kuvittamiseen. Tuotantoryhmät valitsevat itselleen vähintään kaksi pitkäkestoista projektia tuotettavaksi kurssin aikana (esimerkiksi podcast ja reportaasi). Kurssilla tutustutaan myös tekijänoikeuksiin, some-vaikuttamiseen ja netikettiin. Kurssi arvioidaan hyväksytty / hylätty.

Pienoismalli ja rakentelu

Haaveiletko nukkekodin sisustamisesta tai pienoismallin rakentamisesta? Tällä kurssilla pääset rakentelemaan pahvista, tikuista ja massoista omien ideoiden pohjalta. Mahdollisuus tehdä myös savi- ja kipsitöitä. Kurssi arvioidaan hyväksytty / hylätty.

Piirustus ja maalaus

Kurssilla käydään monipuolisesti läpi piirustuksen ja maalauksen tekniikoita. Kurssin painotus on oppilaan oman ilmaisun kehittämisessä sekä itselle mielekkäiden työtapojen löytämisessä. Tehtävissä käsiteltävät aihepiirit ovat oppilaiden omia kuvamaailmoja. Kurssilla harjoitellaan taiteellista prosessia, johon kuuluu luonnostelu, työn toteuttaminen, viimeistely ja arviointi. Kurssi arvioidaan hyväksytty/hylätty.

Tukioppilastoiminta

Tukioppilastoiminta

Mannerheimin Lastensuojeluliitto (MLL) toi tukioppilastoiminnan Suomeen vuonna 1972 Yhdysvalloista. Toimintaa tällä hetkellä n. 90 % perusopetuksen 7.–9.- vuosiluokkien kouluista. Vuosittain koulutetaan yli 10 000 tukioppilasta. MLL tukee yli 700 tukioppilasohjaajaa kouluttamalla ja tuottamalla materiaaleja. Keski-Suomen alueella on myös oma erikoisuus ja hieno verkostoitumisen mahdollisuus nuorille. Tukioppilasleirejä järjestetään kaksi kertaa vuodessa paikallisessa leirikeskuksessa, parhaimmillaan paikalla on 100 nuorta ja 20 ohjaajaa eri kouluista.

Uuraisten koulukeskuksella tukioppilastoiminnalla on jo pitkät perinteet. Tukioppilas on aloitteellinen ja vastuullinen nuori, joka pyrkii omalta osaltaan kehittämään kouluyhteisöä turvalliseksi ja viihtyisäksi. Tukioppilas kuuntelee ja välittää toisista oppilaista, ettei kukaan jäisi yksin. Tukioppilaaksi hakeutuva pyrkii kaikissa toimissaan esimerkillisyyteen, rehellisyyteen ja päihteettömyyteen. Toisaalta tukioppilas on ihan tavallinen oppilas muiden joukossa. Kurssit sisältävät muun muassa sosiaalisia taitoja ja itsetuntemusta kehittäviä harjoituksia. Tukioppilaat huomioivat erityisesti uusia seiskoja ja järjestävät erilaisia kouluvuoteen liittyviä yhteisiä tapahtumia. Tukioppilaaksi haluava sitoutuu tehtäväänsä vähintään vuodeksi. Valitset siis aina kaksi kurssia tukaria. Tukioppilasohjaaja haastattelee kaikki tukioppilaaksi haluavat.

Tukioppilastoiminta on

  • Peruskoulussa toteutuvaa nuorten vertaistukea
  • Tukioppilas on tavallinen, vapaaehtoinen oppilas, joka haluaa toimia kouluyhteisön hyväksi ja auttaa muita oppilaita
  • Tukioppilaat koulutetaan tehtäväänsä
  • Toiminnasta vastaa koulussa työskentelevä aikuinen ohjaaja
  • Nuoret tukevat toisiaan keskustelemalla ja järjestämällä yhteistä toimintaa
  • Toiminta lisää nuorten välistä vastuuntuntoa, vaikuttamismahdollisuuksia ja yhteistyötä koulussa

Tukioppilaan peruskurssi 8lk syksy

Peruskurssi käynnistyy sitoumuksella. Ennen sitoumuksen tekemistä tukioppilasohjaaja tapaa kaikki kurssille haluavat. Käydään läpi sitoumusta ja sitä, että hakija on täysin ymmärtänyt mitä tukioppilaana toimiminen edellyttää. Tukioppilastoiminnan sisällöt käsitellään pääosin toiminnallisin menetelmin ja ne toistuvat ja syvenevät seuraavilla kursseilla. Tukioppilastoimintaan on myös tarpeen mukaan käytettävissä Tukioppilaan työvihko (44 s) ja Tukioppilaan toimintaopas (20 s). Syksyn kurssiin sisältyy myös yhteinen iltakoulu(4 h) jonka tavoitteena on lisätä ryhmäytymistä vapaana koulupäivän rytmistä.

Sitoumus

TUKIOPPILAAN ensisijainen tehtävä olla rohkea roolimalli omassa luokassa/ryhmässä ja koko koulussa. Tehtävään kasvetaan yhdessä tukariporukassa, johon jokainen tuo mukanaan omia vahvuuksia sekä kasvunpaikkoja.

Tukioppilastoiminnan ARVOT

  • Yhdenvertaisuus
  • Vapaaehtoisuus
  • Ilo
  • Luottamuksellisuus
  • Nuoruus ja nuoruuden arvostus
  • Osallisuus ja nuorten äänen kuuluminen

Tukioppilaana olet sitoutunut alla mainittuihin MLL:n tavoitteisiin

Toiset huomioivan käyttäytymisen edistäminen koulussa

  • Turvallinen oppimisympäristö -KIUSAAMATTOMUUS!
  • Reilu ja tasavertainen ilmapiiri
  • Me-hengen edistäminen tukariporukassa/omassa luokassa/koko koulussa

Nuorten osallisuuden lisääminen koulussa

  • Toiminnallinen tapahtuminen järjestäminen
  • Vaikuttamismahdollisuudet-viestiä opettajille/rehtorille
  • Yhteistyö koulun aikuisten ja oppilaiden välillä, vanhempainillat ym

Ongelmien ennaltaehkäiseminen

  • ”Tuntosarvina” koulun arjessa
  • Kiusaamisen ehkäiseminen ja rohkea puuttuminen tilanteisiin
  • Yksinäisyyden torjuminen
  • Selkeä EI tupakalle/alkoholille

Yksilönä kehittyminen

  • Oppiminen-oma asenne oppimiseen ok
  • Sosiaaliset taidot-rohkea harjoittelu
  • Empatiakyky-kyky asettua toisen asemaan
  • Vastuun kantaminen-omasta koulutyöstä sekä vertaistukena toisille
  • Aktiivinen kansalaisuus

Tukioppilaalta odotetaan ja arvioidaan näitä taitoja

  • myönteisen ilmapiirin luominen koulussa ja opiskeluryhmissä
  • yksinäisyyden ja kiusaamisen ehkäiseminen

 

Olen ymmärtänyt tukioppilaan vastuut ja sitoudun tulevana tukarina yllä mainittujen asioiden edistämiseen.

______________________________________________________________

Oppilaan allekirjoitus

Nähty kotona____________________________________________________

 

8.luokan syksyn kurssi käynnistyy tukioppilaiden peruskoulutuksella (16 h), josta tulee numeroarvioinnin lisäksi erillinen todistus.

Peruskoulutuksen aiheita

  • Ryhmässä toimiminen ja ryhmän ohjaaminen
  • Tukioppilastoiminnan arvot ja tavoitteet
  • Ihmissuhdetaitojen vahvistaminen ja itsetuntemus
  • Toimintatapojen löytäminen, tukioppilaan tehtävät
  • Tukioppilastoiminnan tavoitteellisuus, suunnittelu ja arviointi

Koulutuksen osiot

1.Tukioppilastoiminnan tavoitteet ja tukioppilaan rooli

2.Myönteisen ilmapiirin vahvistaminen

3.Ryhmän toiminta ja ohjaus

4.Toiminnan suunnittelu

Peruskoulutuksen tavoitteena on, että oppilas tuntee

1.tukioppilaan tehtävät ja tietää miksi koulussa on tukioppilastoimintaa

2.Ryhmäytyy muiden tukioppilaiden kanssa

3.Innostuu toimimaan tukioppilaana

4.Vahvistaa sosiaalisia taitojaan

5.Saa valmiuksia ryhmän ohjaamiseen


Tukaritoimintaa 8 lk. kevät

Peruskurssin asiat kulkevat punaisena lankana kaikissa tukioppilaskursseissa ja niitä syvennetään yhdessä.

Ryhmäytyminen jatkuu pari, pienryhmä ja koko ryhmän toimintana. Peruskurssin jälkeen keskitytään saamaan rohkeutta pienten opetus/toimintatuokioiden järjestämiseen omalla ryhmälle ja seiskoille. Keväällä yökoulu, johon sekä oppilaat että ohjaaja tuottavat sisältöä ja ohjelmaa.


Tukarin jatkokurssi 9lk. syksy

Voit jatkaa tukioppilaana kasiluokan jälkeen. Ysiluokkalaiset toimivat isoina siskoina ja veljinä tukariryhmässä. On myös mahdollista tulla mukaan tukioppilastoimintaan ensimmäistä kertaa 9.luokalla.Peruskoulutuksen kertauksen lisäksi tukioppilaille voidaan järjestää jatkokoulutuksia eri teemoista MLL:n materiaalien avulla.

  • Kiusaaminen
  • Itsetuntemus
  • Nettiturvallisuus
  • Päihdekasvatus
  • Tunnetaidot
  • Osallisuus
  • Ryhmäyttäminen


Tukaritoimintaa koko koululle 9lk. kevät

Kevätkurssi keskittyy tapahtumien omatoimiseen suunnitteluun ja järjestämiseen mm. Ystävänpäivä, Kuukkatalent, Ysien potkiaiset.


Arviointi numerolla joulu- ja kevättodistuksessa

  • jatkuva näyttö tuntityöskentelyllä
  • kirjallinen koe
  • käytännön koe
  • itsearviointi
  • vertaispalaute
  • kotitehtävien hoitaminen

Numeroarviointi 8

Oppilas on ottanut rohkean askeleen lähteä tukioppilaaksi. Oppilas osoittaa kiinnostusta ja halua kasvaa sosiaalisissa taidoissa erityisesti toisten huomioimisessa. Hän käyttäytyy esimerkillisesti, on rehellinen ja sitoutunut päihteettömyyteen. Tukioppilas havainnoi ympäristöä sekä koulussa että vapaa-ajalla ja puuttuu kiusaamiseen sitä kohdatessaan.

Peda.net käyttää vain välttämättömiä evästeitä istunnon ylläpitämiseen ja anonyymiin tekniseen tilastointiin. Peda.net ei koskaan käytä evästeitä markkinointiin tai kerää yksilöityjä tilastoja. Lisää tietoa evästeistä