Osallistuminen ja vaikuttaminen

Osallistuminen ja vaikuttaminen Ulvilan esiopetuksessa

Aktiivinen ja vastuullinen osallistuminen ja vaikuttaminen luovat perustaa demokraattiselle ja kestävälle tulevaisuudelle. Tämä edellyttää yksilöltä taitoa ja halua osallistua yhteisön toimintaan sekä luottamusta omiin vaikutusmahdollisuuksiinsa. Lasten oikeuksiin kuuluvat kuulluksi tuleminen ja osallisuus omaan elämäänsä vaikuttavissa asioissa[1]. Esiopetuksessa kunnioitetaan näitä demokratian toteutumisen keskeisiä periaatteita. Esiopetuksen tehtävä on tukea lasten vähitellen kehittyviä osallistumisen ja vaikuttamisen taitoja.

[1] YK:n yleissopimus lastenoikeuksista 1989

Esiopetuksen toimintaa suunnitellaan, toteutetaan ja arvioidaan yhdessä lasten, esiopetuksen henkilöstön ja huoltajien kanssa. Kun lapset ovat mukana vaikuttamassa, he oppivat samalla hahmottamaan yhteisten sääntöjen, sopimusten ja luottamuksen merkitystä. Lasten arvostava kohtaaminen, heidän ajatustensa kuunteleminen ja yhdessä toisten lasten ja aikuisten kanssa toimiminen vahvistavat lasten osallistumisen ja vaikuttamisen taitoja. Lapsia kannustetaan auttamaan toisia ja pyytämään tarvittaessa apua. Lasten on tärkeä saada kokea ja tietää, että he lapsina ovat oikeutettuja aikuisten apuun ja suojeluun.


Jokaisella lapsella on oikeus tulla kuulluksi ja olla osallisena hänen elämäänsä vaikuttavissa asioissa. Esiopetuksessa lapsia kuunnellaan aidosti sekä kysytään mistä asioista ja ilmiöistä he ovat kiinnostuneita. Myös lasten omien kokemusten ja ajatusten esiin tuomiselle annetaan aikaa. Esiopetuksen toimintaa suunniteltaessa otetaan huomioon lasten mielenkiinnon kohteet ja tartutaan lasten aloitteisiin oppimiskokonaisuuksia suunniteltaessa.

Lapset ovat osallisina ryhmän toimintatapojen luomisessa, esimerkiksi sopimalla yhdessä miten ryhmässä toimitaan, jotta kaikilla on hyvä olla ja oppia.
Lapset saavat olla muokkaamassa esiopetuksen oppimisympäristöä sekä arvioimassa toimintaa läpi esiopetusvuoden.