Kulttuurinen osaaminen, vuorovaikutus ja ilmaisu

Kulttuurinen osaaminen, vuorovaikutus ja ilmaisu Ulvilan esiopetuksessa

Vuorovaikutustaidoilla sekä kyvyllä ilmaista itseään ja ymmärtää muita on tärkeä merkitys yksilön toimintakyvylle ja hyvinvoinnille kulttuurisesti monimuotoisessa maailmassa. Taito kuunnella, tunnistaa ja ymmärtää eri näkemyksiä kuuluu hyvään vuorovaikutukseen ja kulttuuriseen osaamiseen. Myönteisten ihmissuhteiden luominen ja ongelmatilanteiden rakentava ratkaiseminen edellyttävät yhteistyötaitoja. Esiopetuksen tehtävä on tarjota lapsille mahdollisuuksia harjoitella vuorovaikutus- ja ilmaisutaitoja turvallisesti vertaisryhmän ja lähiyhteisön aikuisten kanssa.

Lapsia rohkaistaan tutustumaan toisiin ihmisiin ja toimimaan heidän kanssaan. Juhlat, leikit ja yhteistyöhön perustuva toiminta luovat mahdollisuuksia harjoitella käyttäytymistä eri tilanteissa ja erilaisten ihmisten kanssa. Lapsia kohdellaan arvostavasti ja heitä ohjataan ystävällisyyteen ja hyviin tapoihin. Lasten kanssa tutustutaan lähiympäristöön ja sen kulttuuriseen monimuotoisuuteen. Lapsia ohjataan arvostamaan oman ja toisten perheiden perinteitä ja tapoja. Lasten kielitietoisuuden kehittymistä tuetaan ja heitä rohkaistaan ilmaisemaan itseään eri keinoin.

Myönteiset ihmissuhteet ja vuorovaikutus ihmisten välillä on yhteistyötaitojen perusta. Ulvilan esiopetuksessa lapsi saa harjoitella itseilmaisua ja vuorovaikutustaitojaan turvallisessa ympäristössä. Ulvilan varhaiskasvatuksessa painotetaan vuorovaikutuksen merkitystä. Hyvä vuorovaikutus turvataan seuraavilla elementeillä:

HYVINVOINTI. Lapsen perushoidosta huolehditaan ja autetaan lasta huolehtimaan itsestään. Vastataan lapsen tarpeisiin ja kannustetaan lasta kertomaan avoimesti asioistaan. Luodaan ilmapiiri, jossa kaikilla on hyvä olla. Vuorovaikutus on viestintää, sekä sanallista että sanatonta.

LÄSNÄOLO. Esiopetuksen henkilökunta on aidosti läsnä ja saatavilla. Lapsille puhutaan ystävällisesti, puhutellaan häntä nimellä ja katsotaan silmiin. Lapsi vastaanotetaan huomaamalla hänet henkilökohtaisesti.

PIENRYHMÄTOIMINTA. Pienessä ryhmässä lapsella on paremmat edellytykset olla aktiivinen toimija. Pienryhmätoiminta mahdollistaa aikuisten ja lasten välisen vuorovaikutuksen ja havainnoinnin.

RAUHA, KIIREETTÖMYYS. Lapsille luodaan mahdollisuus oppia työskentelemään rauhallisessa ja keskustelevassa ilmapiirissä. Lapselle annetaan aikaa kertoa hänelle tärkeistä asioista.

TURVALLISUUS. Esiopetuksen alussa käytetään aikaa ryhmäytymiseen ja vuorovaikutussuhteiden luomiseen. Lapsi oppii luottamaan ryhmänsä aikuisiin ja aikuiset puolestaan reagoimaan lapsen tarpeille. Taataan lapselle sekä fyysinen että psyykkinen koskemattomuus, kiusaamiseen puututaan napakasti.

KIINNOSTUS. Aito kiinnostus lapsesta ja perheestä luo pohjan hyvälle vuorovaikutukselle. Ulvilassa on käytössä Lapset Puheeksi -työmenetelmä. Sen avulla keskustellaan yhdessä huoltajien kanssa perheen elämästä, löydetään vahvuudet ja lasta suojaavat tekijät. Esiopetuksessa lapsi tulee kuulluksi ja hänen asioistaan ollaan aidosti kiinnostuneita.

HYVÄT TAVAT. Vuorovaikutustaitoja opetetaan lapsille luontevasti toiminnan kautta, aikuiset ovat mallina. Kiitos, anteeksi ja ole hyvä. Erimielisyystilanteet ratkaistaan lasta kuunnellen.

OSALLISUUS. Lapsi ja vanhemmat ovat mukana esiopetuksen toiminnan suunnitelussa.

VÄLITTÄMINEN. Esipetuksessa lapsi tuntee olevansa pidetty ja hyväksytty omana itsenään. Pidetään huoli rajoista, yhdessä tehdyistä säännöistä ja niiden noudattamisesta. Jos huomataan asioita, jotka saattavat haavoittaa lapsen kehitystä, otetaan asiat puheeksi avoimesti kasvatuskumppanuuden hengessä.

Esiopetusryhmässä lapsi saa ilmaista itseään eri tavoin sekä näyttää ja kokea erilaisia tunteita suvaitsevassa sekä erilaisuutta ymmärtävässä ilmapiirissä. Esiopetuksessa tutustutaan lähiympäristöön sekä osallistutaan esiopetuksen ulkopuoliseen kulttuuritarjontaan Ulvilassa ja mahdollisesti lähikunnissa. Perheille annetaan mahdollisuus tuoda esille omia perinteitään ja tapojaan.