2.4 Oppimiskäsitys

Esiopetuksen oppimiskäsityksen määrittelyä

Esiopetuksen opetussuunnitelman perusteet on laadittu perustuen oppimiskäsitykseen, jonka mukaan lapset omaksuvat uusia tietoja ja taitoja vuorovaikutuksessa toisten lasten, opettajien, eri yhteisöjen ja lähiympäristön kanssa. Oppiminen on kokonaisvaltainen tapahtuma, jossa toiminta, tunteet, aistihavainnot, keholliset kokemukset ja ajattelu yhdistyvät. Olennaista oppimisessa on lasten oma toiminta ja luottamus omiin mahdollisuuksiinsa oppijana. Lisäksi lasten tahdolla ja kehittyvällä taidolla toimia yhdessä on merkitystä oppimiselle. Lapset oppivat esiopetuksessa leikkien, liikkuen, tutkien, erilaisia työtehtäviä tehden, itseään ilmaisten sekä taiteisiin perustuvassa toiminnassa. Myönteiset tunnekokemukset, ilo ja uutta luova toiminta edistävät oppimista ja innostavat kehittämään omaa osaamista.

Esiopetuksen lähtökohta ja menetelmät

Oppimisen lähtökohtana ovat kunkin lapsen aiemmat kokemukset ja hänen osaamisensa. On tärkeää, että uusilla opittavilla tiedoilla ja taidoilla on yhteys lasten arkeen ja kokemusmaailmaan. Esiopetuksen ohjatussa toiminnassa ja leikissä lapset opettelevat toimimaan yhteistyössä muiden kanssa ja asettamaan tavoitteita omalle ja yhteiselle toiminnalle. Lapsia kuunnellaan, kuullaan ja heidän kanssaan keskustellaan sekä ohjataan heitä ottamaan huomioon toiset. Näin lapsille syntyy kokemus ryhmän ja yhteisön jäsenyydestä. Tavoitteena on, että uusien tietojen ja taitojen oppiminen herättää lapsissa halun oppia lisää.

Ulvilan esiopetuksen oppimiskäsitys

Esiopetuksen oppimiskäsitys perustuu käsitykseen elinikäisestä oppimisesta. Ulvilan esiopetuksessa lapset omaksuvat uusia tietoja ja taitoja vuorovaikutuksessa toisten ihmisten, eri yhteisöjen ja lähiympäristön kanssa. Oppiminen on kokonaisvaltaista, lähtökohtana ovat lasten oma toiminta ja mielenkiinnon kohteet sekä itseluottamuksen vahvistaminen. Jokainen lapsi on erilainen oppija. Esiopettajan tehtävänä on luoda myönteinen ilmapiiri, jossa lapsi kokee oppimisen iloa ja halua oppia uutta leikkien, liikkuen, tutkien ja saaden vastuuta erilaisista työtehtävistä. Aikuisen ohjauksessa lapsen itsesäätelyn taito kehittyy ja lapsi pystyy sitoutumaan myös sellaiseen toimintaan, mihin hän ei automaattisesti ryhtyisi.