KASAV01 Varhaiskasvatuksen ja esiopetuksen pedagogiikka

Opintojakson sisällöt ja osaamistavoitteet sekä reflektoitavat arvot

Opintojaksolla muodostat kokonaiskuvaa varhaiskasvatuksen ja esiopetuksen pedagogiikasta. Opintojakso sisältää havainnointiin ja suunnitteluasiakirjoihin pohjautuvaa pedagogisen toiminnan suunnittelua sekä yksilöiden ja lapsiryhmien ohjausta. Jaksolla tutustut esi- ja alkuopetukseen. Opintojaksolla toimit varhaiskasvatuksen opettajan työn eettisen vastuun mukaisesti ja omaa toimintaasi reflektoiden. Opintojaksolla pohdit omaa muodostuvaa opettajaidentiteettiäsi.

Osaamistavoitteet

  • ymmärrät lapsen oppimisympäristön moninaisuuden ja merkityksen lapsen oppimisen edistäjänä
  • osaat havainnointia ja dokumentointia apuna käyttäen suunnitella, toteuttaa ja arvioida pedagogista toimintaa
  • osaat hyödyntää esiopetuksen ohjausasiakirjoja, kuten esim. eri tasoista muodostuvaa esiopetussuunnitelmaa (valtio, kunta ja lapsen henkilökohtainen suunnitelma)
  • tunnet esi- ja alkuopetuksen yhteistyön muodot, jatkumon ja alkuopetuksen toimintamuodot
  • osaat reflektoida omaa toimintaasi
  • ymmärrät varhaiskasvatuksen opettajan työn eettisen vastuun
  • tiedostat varhaiskasvatuksen opettajan asiantuntijaidentiteetin kasvatusyhteisössä ja rakennat omaa opettajaidentiteettiäsi.

Matkakirjassa reflektoitavat keskeiset arvot

Kasvatustieteellinen tietotaito ja pedagoginen tietotaito
https://peda.net/tuni/matkakirja/tiedekunnan_arvot_EDU

OPPIMISTEHTÄVÄ 6 Reflektio

Oheiskirjallisuuden avulla opiskelija pohtii lapsen oppimista. Opiskelija tarkastelee omaa opettajuuttaan. Millainen varhaiskasvatuksen opettaja olet? Mihin pedagogiset ratkaisusi pohjaavat?  Millaisena näet oman asiantuntijuutesi tällä hetkellä? Miten kehität omaa varhaiskasvatuksen asiantuntijuuttasiOpiskelija pohtii, millainen on oma oppimiskäsitys ja miten se näkyvy ja toteutuu toiminnassa. Pohdinnan laajuus on 3-4 sivua. Hyödynnä vähintään yhtä Varhaiskasvatuksen tehtäviin ja esiopetukseen ammatillisia valmiuksia antavien opintojen opintojaksoon liittyvää kirjaa ja kahta kirjaa opintojakson kirjallisuudesta. 

Kirjallisuus 

Karila, K., Lipponen, L. & Pyhältö, K. 2013. Päivähoidosta peruskouluun. Opetushallituksen julkaisuja. Verkossa osoitteessa: http://www.oph.fi/download/154485_paivakodista_peruskouluun_2.pd 

Kronqvist, E.-L. & Kumpulainen, K. 2011. Lapsuuden oppimisympäristöt. Eheä polku varhaiskasvatuksesta kouluun. WSOY  

Pramling, N., & Samuelsson, I. P. (Eds.). (2011). Educational encounters: Nordic studies in early childhood didactics (Vol. 4). Springer Science & Business Media. 

OPH. 2016. Leikki esiopetuksessa https://www.oph.fi/sites/default/files/documents/leikki_esiopetuksessa _tukimateriaali_0.pdf 

Rantala, K. 2014. Narratiivisuus musiikkikasvatuksessa. http://tampub.uta.fi/bitstream/handle/10024/95022/978-951-44-93959.pdf?sequence=1&isAllowed=y 

START- A good start for all: Sustaining Transitions across the Early Years 

http://start.pei.si/results/ 

 

 

 

Jos linkin luominen ei onnistu

Tarkista, että olet varmasti tallentanut tiedoston. Jos olet tallentanut sen luonnoksena, et pysty sitä jakamaan. Tarkista seuraavaksi, että varmasti jaat tiedoston. Voit tehdä sen lisäämällä opettajan lukijaksi tai lähettämällä opettajalle avaimen, jolla hän pääsee kirjautumaan tiedostoon.

Tarvittaessa voit olla myös yhteydessä osoitteella matkakirja-edu@tuni.fi