KASAVA06 Moniammatillinen ja monialainen yhteistyö ja vuorovaikutus varhaiskasvatuksessa

Opintojakson sisällöt ja osaamistavoitteet sekä reflektoitavat arvot

Jaksolla perehdyt varhaiskasvatuksen opettajan työidentiteettiin ja moniammatilliseen vuorovaikutukseen ja yhteistyöhön. Tarkastelet kasvatusyhteisöjen toimintaa erityisesti aikuisten välisen yhteistyön sekä varhaiskasvatuksen tavoitteiden ja lapsen hyvinvoinnin ja oppimisen näkökulmista. Jaksolla tarkastelet ammatillisten vuorovaikutussuhteiden muodostumista ja kehitetät kasvatusvuorovaikutuksen vaatimaa ammatillista osaamista moniammatillisessa työyhteisössä. Lisäksi perehdyt lapsen varhaiskasvatussuunnitelmaan ja sen laatimiseen sekä vanhempien osallisuuteen varhaiskasvatuksen kehittämisessä.

Osaamistavoitteet

  • ymmärrät kasvatuksen yhteisöllisen ja moniammatillisen luonteen varhaiskasvatuksen pedagogiikkaa ja lapsen hyvinvointia ja oppimista tukevina tekijöinä
  • tiedostat oman työidentiteettisi pedagogisena johtajana varhaiskasvatuksen moniammatillisessa työyhteisössä
  • ymmärrät moniammatillisen ja sektorirajat ylittävän monialaisen yhteistyön merkityksen varhaiskasvatuksessa
  • osaat toimia rakentavassa vuorovaikutuksessa ja yhteistyössä vanhempien ja työyhteisön kanssa ammatillisen keskustelun periaatteiden mukaisesti

Matkakirjassa reflektoitavat keskeiset arvot

Eettisyys

Moniammatillisen verkoston verkostokartta varhaiskasvatuksessa

Välitehtävä 2

TEHTÄVÄN OHJEISTUS:

Tehtävä A)

Tämä osa on yksilötehtävä, jossa tarkoituksenasi on muodostaa varhaiskasvatuksen moniammatillisen verkoston verkostokartta eli keräät siis tietoa niistä moniammatillisista yhteistyötoimijoista, joita varhaiskasvatuksessa päiväkodin ja varhaiskasvatuksen opettajan ympärillä ja lähipiirissä toimii.

Voit muodostaa verkostokartan joko jollekin tietylle tutulle päiväkodille tai voit miettiä päiväkodin ympärillä olevaa verkostoa yleisellä tasolla.

Ohjepituus tehtävälle on max. 1 sivu (A4). Toteutustapa on varsin vapaa, joten tuotoksesi voi olla esimerkiksi kuvallinen tai kirjallinen tai niiden yhdistelmä.

Palautus Moodleen tapahtuu opettajan kanssa sovittuna päivänä!

Apukysymyksiä:

  • Millaisia monialaisia toimijoita verkostoituu päiväkodin lähipiiriin?
  • Mitkä ovat eri verkoston toimijoiden keskinäiset suhteet toisiinsa, päiväkotiin ja varhaiskasvatuksen opettajaan?
  • Mitkä verkoston toimijat ovat lähimpänä/ kauimpana päiväkotia ja varhaiskasvatuksen opettajaa?
  • Mistä löydän tietoa? Esimerkiksi: Kuntien/ kaupunkien nettisivuilta o Päiväkotien omilta nettisivuilta o Haastattelemalla päiväkodissa työskentelevää henkilöä

Tehtävä B)

Kun olet palauttanut verkostokarttasi Moodle-alueelle sille varattuun palautuspaikkaan, tehtäväsi on kommentoida kaikkien oman (case)pienryhmäsi jäsenten verkostokarttatuotoksia.

Kirjoita kommenttisi viimeistään opettajan kanssa sovittuna päivänä.

TO DO -lista

Tee lista, keiden verkostoon kuuluvien yhteystiedot (mm. puhelinnumerot) sinun tulee tarkistaa ja tietää, mistä ne löytyvät.