Saamen kielen A-oppimäärän opetuksen tavoitteet vuosiluokilla 3-6

Huomioita

Saame valinnaisena A2-kielenä 4-6-luokilla -> onko otsikko tarpeen muuttaa 4-6-luokilla?

Saame valinnaisena 1h/vk 1-3-luokilla, miten tämä tulee huomioida OPS:ssa?

Kasvu kulttuuriseen moninaisuuteen ja kielitietoisuuteen

Opetuksen tavoitteet Tavoitteisiin liittyvät sisältöalueet Laaja-alainen osaaminen
T1 ohjata oppilasta havaitsemaan lähiympäristön, saamelaisalueen, Suomen ja Pohjoismaiden kielellinen ja kulttuurinen runsaus, ja herättää oppilaassa kiinnostusta hänen omaa kieli- ja kulttuuritaustaansa kohtaan S1Kasvu kulttuuriseen moninaisuuteen ja kielitietoisuuteen:
Tutustutaan saamen kielten sekä suomen kielen yhdistäviin keskeisiin piirteisiin.
Pohditaan omaa kieli- ja kulttuuritaustaa. Hankitaan tietoa saamen kielten puhuma-alueesta ja saamen kielten eroavaisuuksista. Tutustutaan paikallisiin saamen kieliin ja saamelaiskulttuuriin, esim. saamelaisalueen tapahtumiin, laitoksiin ja kouluihin sekä yli rajojen tapahtuvaan yhteistyöhön. Harjoitellaan arvostavaa kielenkäyttöä vuorovaikutustilanteissa
L2

Kulttuurinen osaaminen, vuorovaikutus ja ilmaisu

 

Oppilas oppii tuntemaan saamelaista kirjallisuutta, perinnekäsitöitä, taidetta, joikua/leu´ddia/liđvea ja muuta saamelaista musiikkia.

Oppilas näkee kulttuurisen moninaisuuden lähtökohtaisesti myönteisenä voimavarana.

Oppilas ymmärtää, että ympäröivän yhteiskunnan muutos näkyy myös saamelaisessa yhteisössä, perinteinen saamelainen kulttuuri saa uusia vivahteita.

Oppilasta kannustetaan nauttimaan käden ja koko kehon taitojen kehittymisestä ja harjoittelemaan monenlaista esiintymistä.

T2 motivoida oppilasta arvostamaan saamen kielten asemaa alkuperäiskansan kielinä sekä tutustuttaa oppilasta paikalliseen, elävään saamelaiskulttuuriin. S1 L2

Kulttuurinen osaaminen, vuorovaikutus ja ilmaisu

 

Oppilas oppii tuntemaan saamelaista kirjallisuutta, perinnekäsitöitä, taidetta, joikua/leu´ddia/liđvea ja muuta saamelaista musiikkia.

Oppilas näkee kulttuurisen moninaisuuden lähtökohtaisesti myönteisenä voimavarana.

Oppilas ymmärtää, että ympäröivän yhteiskunnan muutos näkyy myös saamelaisessa yhteisössä, perinteinen saamelainen kulttuuri saa uusia vivahteita.

Oppilasta kannustetaan nauttimaan käden ja koko kehon taitojen kehittymisestä ja harjoittelemaan monenlaista esiintymistä


L7

Osallistuminen,vaikuttaminen ja kestävän tulevaisuuden rakentaminen

 

Oppilas oppii toimimaan kestävän kehityksen ja ympäristönsuojelun periaatteiden mukaisesti.

 

Ohjaus, eriyttäminen ja tuki saamen kielen A-oppimäärässä vuosiluokilla 3-6

Oppilas rohkaistuu käyttämään kielitaitoaan monipuolisesti. Runsas viestinnällinen harjoittelu tukee oppilaan kielitaidon kehittymistä. Oppilaalle, jolla on kieliin liittyviä oppimisvaikeuksia, tarjotaan tukea. Opetus suunnitellaan niin, että se tarjoaa haasteita myös muita nopeammin edistyville tai kieltä entuudestaan osaaville oppilaille.

T3 ohjata oppilasta havaitsemaan kieliä yhdistäviä ja erottavia ilmiöitä sekä tukea oppilaan kielellisen uteliaisuuden ja päättelykyvyn kehittymistä S1 L1

) Ajattelu ja oppimaan oppiminen

 

Oppilas uskaltaa käyttää saamen kieltä omassa toimintaympäristössään yhdessä parin ja ryhmänsä kanssa.

Oppilaan saamen kielen käyttötilanteet syntyvät oppilaan omassa arjessa, lähiympäristössä ja omalla kotiseudullaan.

Oppilas suunnittelee ja luo uusia saamen kielen käyttötilanteita opettajan johdolla.

Saamelaisen taiteen eri muodot edistävät oppimisen iloa ja vahvistavat edellytyksiä luovaan ajatteluun ja oivaltamiseen.

Oppilasta tuetaan rakentamaan perusopetuksen aikana hyvä tiedollinen ja taidollinen perusta saamen kielestä ja kulttuurista.

L4

Monilukutaito

 

Oppilas syventää omaa saamelaiskulttuurin tuntemustaan tekemällä saamenkäsitöitä ja tutustumalla saamenkäsityön visuaalisuuteen, esim. vaatetuksesta voidaan päätellä miltä seudulta henkilö on kotoisin.

Oppilas oppii pohtimaan kuvitteellisen ja todellisen maailman suhdetta sekä myös sitä, että jokaisella tekstillä on tekijänsä ja tarkoituksensa.
Näin opetuksessa tuetaan kriittisen ajattelun kehittymistä.
Oppilas tutustuu erilaisiin saamenkielisiin teksteihin ja laajentaa sanavarastoaan monipuolisista tiedonlähteistä.

Oppilas vertailee ja arvioi tuottamaansa tekstiä hakemaansa tietoonsa sekä harjoittelee tulkitsemaan saamenkielistä tekstiä kirjoitetussa, puhutussa, painetussa, audiovisuaalisessa ja digitaalisessa muodossa.

 

Oppilas oppii kertomaan saamelaisia tarinoita ja esittämään omia näkemyksiään ja osaa jakaa kokemuksiaan monenlaisia välineitä ja ilmaisun keinoja käyttäen.

 

Oppilas ymmärtää luonnonmerkkien tulkitsemisen tärkeyden arkipäivän elämässä sekä erilaisten symbolijärjestelmien esim. poronhoidossa käytössä olevan poronmerkkijärjestelmän tarkoituksen ja tärkeyden.

T4 ohjata oppilasta löytämään saamenkielistä aineistoa S1 L3

Itsestä huolehtiminen ja arjen taidot

 

Oppilas ymmärtää, että saamelainen elämäntapa liittyy paljolti luonnon vuotuiseen kiertokulkuun.

Oppilas ymmärtää, että luonnolla ja sen hyödyntämisellä sekä säilymisellä on keskeinen merkitys saamelaisessa arjessa ja elintavoissa.

 

Kielenopiskelutaidot

Opetuksen tavoitteet sisältöalueet Tavoitteisiin liittyvät Laaja-alainen osaaminen
T5 tutustua yhdessä opetuksen tavoitteisiin ja luoda salliva opiskeluilmapiiri, jossa tärkeintä on viestin välittyminen sekä kannustava yhdessä oppiminen S2Kielenopiskelutaidot:
Opetellaan suunnittelemaan toimintaa yhdessä, antamaan ja ottamaan vastaan palautetta ja ottamaan vastuuta. Opetellaan tehokkaita kielenopiskelutapoja, kuten uusien sanojen ja rakenteiden aktiivista käyttöä omissa ilmaisuissa, muistiinpainamiskeinoja ja tuntemattoman sanan merkityksen päättelemistä asiayhteydestä. Totutellaan arvioimaan omaa kielitaitoa esimerkiksi Eurooppalaista kielisalkkua käyttäen.
Ohjataan oppilaita huomaamaan saamenkielinen kieliympäristö
L1 Ajattelu ja oppimaan oppiminen
L7 Osallistuminen , vaikuttaminen ja kestävän tulevaisuuden rakentaminen
T6 ohjata oppilasta ottamaan vastuuta omasta kielenopiskelustaan ja kannustaa harjaannuttamaan kielitaitoaan rohkeasti ja myös tieto- ja viestintäteknologiaa käyttäen sekä kokeilemaan, millaiset tavat oppia kieliä sopivat hänelle parhaiten S2 L5

Tieto- ja viestintäteknologian osaaminen:

 

Oppilas tuottaa lyhyitä, yhtenäisiä saamenkielisiä tekstejä sekä esim. animaatioita, elokuvia ja trailereita tutusta aiheesta ja pystyy kirjoittamaan ymmärrettävästi arkielämän viestejä käyttäen erilaisia laitteita, ohjelmistoja ja palveluita.

Tiedonhallinta sekä tutkiva ja luova työskentely:

Oppilas etsii tietoa esim. saamelaiskulttuurin keskeisistä satuhahmoista useammasta eri lähteestä hakupalveluiden avulla ja osaa tuottaa tekstiä ja dokumentoida tuotostaan ja arvioida omaa tuotostaan yhdessä parinsa ja ryhmänsä kanssa.

Vuorovaikutus ja verkostoituminen:

Oppilas oppii tarkastelemaan ja arvioimaan tvt:n roolia vaikuttamiskeinona.
Oppilas saa kokemuksia tieto- ja viestintäteknologian käyttämisestä vuorovaikutuksessa koulun ulkopuolisten toimijoiden kanssa.

 

Oppilas tutustuu saamenkieliseen ja saamelaiseen mediaan (painettu lehti, verkkomedia, mobiiliviestintä ja sosiaalinen media) ja harjoittelee eri viestintäkanavia käyttäen suullista ja kirjallista vuorovaikutusta.

L6

Työelämätaidot ja yrittäjyys

Oppilas tutustuu eri ammatteihin koulussa ja koulun ulkopuolella.
Oppilas ymmärtää työn merkityksen omassa toimintaympäristössä ja yhteiskunnassa, erityisesti perheiden arjen ja toimeentulon kannalta.
Oppilas ymmärtää, että perinteisiä saamelaisia elinkeinoja, harjoitetaan edelleen. Perinteisten saamelaisten elinkeinojen lisäksi harjoitetaan muita ammatteja

Kehittyvä kielitaito, taito toimia vuorovaikutuksessa

Opetuksen tavoitteet Tavoitteisiin liittyvät sisältöalueet Laaja-alainen osaaminen
T7 järjestää oppilaalle tilaisuuksia harjoitella eri viestintäkanavia käyttäen suullista ja kirjallista viestintää ja vuorovaikutusta S3

Kehittyvä kielitaito, taito toimia vuorovaikutuksessa, taito tulkita tekstiä, taito tuottaa tekstiä: Opetellaan kuulemaan, puhumaan, lukemaan ja kirjoittamaan saamen kieltä monenlaisista aiheista. Keskeisiä aiheita ovat minä itse, perheeni ja sukuni, saamelaiset nimet, ystäväni, koulu, harrastukset ja vapaa-ajan vietto sekä elämä saamenkielisessä ympäristössä ja sen tapakulttuuri. Lisäksi valitaan aiheita yhdessä. Sisältöjen valinnassa lähtökohtana on luonto ja vuodenaikojen vaihtelut, oppilaan kiinnostuksen kohteet ja saamelaisen kulttuurin ajankohtaisuus, näkökulmana minä ja me Suomessa ja muissa naapurimaissa ja saamelaisten kotiseutualueella. Valitaan erilaisia kielenkäyttötarkoituksia, kuten esimerkiksi tervehtiminen (kenen tyttö/poika) ja avun pyytäminen tai mielipiteen ilmaiseminen. Sanastoa ja rakenteita opetellaan monenlaisten tekstien, kuten pienten tarinoiden ja kertomuksen, näytelmien, haastattelujen ja sanoitusten ja paikannimien yhteydessä. Tarjotaan mahdollisuuksia harjoitella vaativampia kielenkäyttötilanteita. Opetellaan löytämään saamenkielistä aineistoa. Havainnoidaan ja harjoitellaan runsaasti ääntämistä ja puhumista.

Vapaaehtoisen saamen kielen (A2) opiskelu aloitetaan ensimmäisellä luokalla. Tuntijaossa määritelty 1–2 viikkotuntia vuosiluokilla 1–6, voidaan toteuttaa koulu- tai oppilaskohtaisesti. Mikäli oppilas opiskelee saamea yhden viikkotunnin, voidaan opetuksessa keskittyä joko kieli- tai kulttuuritaitoihin
L2Kulttuurinen osaaminen, vuorovaikutus ja ilmaisu,
L4 Monilukutaito
L5 Tieto-ja viestintäteknologian osaaminen
L7 Osallistuminen, vaikuttaminen ja kestävän tulevaisuuden rakentaminen
T8 tukea oppilasta kielellisten viestintästrategioiden käytössä S3 L2 Kulttuurin osaaminen, vuorovaikutus ja ilmaisu, L4
Monilukutaito

T9 auttaa oppilasta laajentamaan kohteliaaseen kielenkäyttöön kuuluvien ilmausten tuntemustaan S3 L2Kulttuurin osaaminen, vuorovaikutus ja ilmaisu, L4 Monilukutaito

Kehittyvä kielitaito, taito tulkita tekstejä

Opetuksen tavoitteet Tavoitteisiin liittyvät sisältöalueet Laaja-alainen osaaminen
T10 rohkaista oppilasta tulkitsemaan ikätasolleen sopivia ja itseään kiinnostavia puhuttuja ja kirjoitettuja tekstejä S3Kehittyvä kielitaito, taito toimia vuorovaikutuksessa, taito tulkita tekstiä, taito tuottaa tekstiä: Opetellaan kuulemaan, puhumaan, lukemaan ja kirjoittamaan saamen kieltä monenlaisista aiheista. Keskeisiä aiheita ovat minä itse, perheeni ja sukuni, saamelaiset nimet, ystäväni, koulu, harrastukset ja vapaa-ajan vietto sekä elämä saamenkielisessä ympäristössä ja sen tapakulttuuri. Lisäksi valitaan aiheita yhdessä. Sisältöjen valinnassa lähtökohtana on luonto ja vuodenaikojen vaihtelut, oppilaan kiinnostuksen kohteet ja saamelaisen kulttuurin ajankohtaisuus, näkökulmana minä ja me Suomessa ja muissa naapurimaissa ja saamelaisten kotiseutualueella. Valitaan erilaisia kielenkäyttötarkoituksia, kuten esimerkiksi tervehtiminen (kenen tyttö/poika) ja avun pyytäminen tai mielipiteen ilmaiseminen. Sanastoa ja rakenteita opetellaan monenlaisten tekstien, kuten pienten tarinoiden ja kertomuksen, näytelmien, haastattelujen ja sanoitusten ja paikannimien yhteydessä. Tarjotaan mahdollisuuksia harjoitella vaativampia kielenkäyttötilanteita. Opetellaan löytämään saamenkielistä aineistoa. Havainnoidaan ja harjoitellaan runsaasti ääntämistä ja puhumista L4

Monilukutaito

Oppilas syventää omaa saamelaiskulttuurin tuntemustaan tekemällä saamenkäsitöitä ja tutustumalla saamenkäsityön visuaalisuuteen, esim. vaatetuksesta voidaan päätellä miltä seudulta henkilö on kotoisin.

Oppilas oppii pohtimaan kuvitteellisen ja todellisen maailman suhdetta sekä myös sitä, että jokaisella tekstillä on tekijänsä ja tarkoituksensa. Näin opetuksessa tuetaan kriittisen ajattelun kehittymistä. Oppilas tutustuu erilaisiin saamenkielisiin teksteihin ja laajentaa sanavarastoaan monipuolisista tiedonlähteistä.

Oppilas vertailee ja arvioi tuottamaansa tekstiä hakemaansa tietoonsa sekä harjoittelee tulkitsemaan saamenkielistä tekstiä kirjoitetussa, puhutussa, painetussa, audiovisuaalisessa ja digitaalisessa muodossa.

Oppilas oppii kertomaan saamelaisia tarinoita ja esittämään omia näkemyksiään ja osaa jakaa kokemuksiaan monenlaisia välineitä ja ilmaisun keinoja käyttäen.

Oppilas ymmärtää luonnonmerkkien tulkitsemisen tärkeyden arkipäivän elämässä sekä erilaisten symbolijärjestelmien esim. poronhoidossa käytössä olevan poronmerkkijärjestelmän tarkoituksen ja tärkeyden.

Kehittyvä kielitaito, taito tuottaa tekstejä

Opetuksen tavoitteet Tavoitteisiin liittyvät sisältöalueet Laaja-alainen osaaminen
T11 tarjota oppilaalle runsaasti tilaisuuksia harjoitella ikätasolle sopivaa pienimuotoista puhumista ja kirjoittamista kiinnittäen huomiota myös ääntämiseen ja tekstin sisällön kannalta oleellisimpiin rakenteisiin S3

Kehittyvä kielitaito, taito toimia vuorovaikutuksessa, taito tulkita tekstiä, taito tuottaa tekstiä: Opetellaan kuulemaan, puhumaan, lukemaan ja kirjoittamaan saamen kieltä monenlaisista aiheista. Keskeisiä aiheita ovat minä itse, perheeni ja sukuni, saamelaiset nimet, ystäväni, koulu, harrastukset ja vapaa-ajan vietto sekä elämä saamenkielisessä ympäristössä ja sen tapakulttuuri. Lisäksi valitaan aiheita yhdessä. Sisältöjen valinnassa lähtökohtana on luonto ja vuodenaikojen vaihtelut, oppilaan kiinnostuksen kohteet ja saamelaisen kulttuurin ajankohtaisuus, näkökulmana minä ja me Suomessa ja muissa naapurimaissa ja saamelaisten kotiseutualueella. Valitaan erilaisia kielenkäyttötarkoituksia, kuten esimerkiksi tervehtiminen (kenen tyttö/poika) ja avun pyytäminen tai mielipiteen ilmaiseminen. Sanastoa ja rakenteita opetellaan monenlaisten tekstien, kuten pienten tarinoiden ja kertomuksen, näytelmien, haastattelujen ja sanoitusten ja paikannimien yhteydessä. Tarjotaan mahdollisuuksia harjoitella vaativampia kielenkäyttötilanteita. Opetellaan löytämään saamenkielistä aineistoa. Havainnoidaan ja harjoitellaan runsaasti ääntämistä ja puhumista.

L3 Itsestä huolehtiminen ja arjen taidot, L4Monilukutaito, L5Tieto-ja viestintäteknologian osaaminen,
L7 Osallistuminen, vaikuttaminen ja kestävän tulevaisuuden rakentaminen