Värien merkitys Kiinassa yleisesti


Lähde: http://www.coloria.net/kulttuurit/kiina.htm

Kiinassa värien käytöllä poliittisissa seremonioissa ja toiminnoissa on pitkä historia. Värisymboliikka on hyvin vahvaa. Jotkin ruoat ovat tärkeitä juhlaruokia nimenomaan värinsä vuoksi. Esimerkiksi appelsiinit vertautuvat värinsä vuoksi kultaan - ja ovat siksi arvostettuja. Kiinalaisissa hautajaisissa vieraiden on tapana polttaa värillisiä paperineliöitä eräänlaisessa hautajaiskokossa. Tavan tarkoitus on viedä vainajan sielulle hyvää onnea elämän jälkeiselle matkalle. Taolaiseen tapaan kuuluu, että sururituaalien pääsurijat ovat kokonaan peitettynä valkoisiin vaatteisiin kunnioituksesta vainajaa kohtaan. 'Tärkeimmällä' tai johtavalla surijalla on vihreä olkanauha.

Konfuciuksen (Konfutse) (551-479 eaa) seuraajat, konfutselaiset lähestyivät väriä symboliikan kautta. Vanhoista konfutselaisista teksteistä löytyy vastakkaisia voimia käsittelevä teos I Ching (ns. Muutosten kirja); myöhemmin teokseen lisättiin jinin ja jangin (Yin Yang; tarkoittaa suoraan käännettynä 'kukkulan pimeää ja valoisaa puolta') filosofia. Jin ja jang ovat toisistaan irrottamattomia, kaikkialla vaikuttavia vastakkaisia voimia, jotka vastakkuuksillaan tukevat toisiaan ja samalla muodostavat kokonaisuuden. Jiniin yhdistyvät maa, pimeys, passivisuus ja feminiinisyys, jangiin puolestaan taivas, kirkkaus, aktiivisuus ja maskuliinisuus. Tämä perinteinen kiinalainen vastakkainasettelu on määrännyt myös värit: jin - oranssi, jang - sininen. Myöhemmissä (länsimaisissa) teorioissa värien jakamista on jatkettu edelleen. Koska jin edustaa pimeyttä ja jang kirkkautta, mustan ja valkoisen kuuluvuuden päättely on ollut yksinkertaista.
Myös musta ja punainen ovat olleet vastakkain. Mustasta tuli jinin, femiinin, veden, kuun, pohjoisen, talven, hiljaisuuden jne. symboli. Punaisesta tuli maskuliininen yangin, tulen, auringon, etelän, kesän, aktiivisuuden ja onnellisuuden väri.


Filosofian pohjalta syntyivät 'viiden elementin teoriat' (yinyang wuxing) noin 300-luvulla eaa. Tuolloin musta liitettiin pohjoiseen, punainen etelään, valkoinen länteen, sininen itään ja keltainen keskustaan. Konfutsealaisten käyttämä 'punainen' oli sana chi, ei alkemistien käyttämä dan. Konfutsealaisissa kirjoituksissa viisi väriä ovat perusvärejä ja niistä sekoitetut värit ovat välivärejä. Esineissä värit kuvastavat myös esineen statusta.

• itä - sinivihreä; kevät, lohikäärme ja puut
• etelä - punainen; kesä, tuli ja linnut
• länsi - valkoinen (siniseen vivahtava); syksy, metalli ja tiikeri
• pohjoinen - musta; talvi, vesi ja kilpikonnat
• keskus - keltainen

Värien asettelussa koetaan vastakkuuksien (siis vastaavuuksien) voima; keskelle jäävällä keltaisella on tehtävänään kannatella elementtejä (maa on elämän lähde, jossa puut, tuli, vesi ja metalli saavat alkunsa). Järjestystä ei ole laadittu värien kannalta; elementit ovat kaikki samanarvoisia toisiinsa nähden. Asetelma ei ole stabiili, vaan kyse on ennemminkin liikkeelläolemisesta, jatkuvuudesta ja muuttumisesta.


Cheng on luomisjärjestelmä, jossa jokainen vuodenaika seuraa toistaan ja jokainen eläin on edellisen jälkeläinen ja seuraavan edeltäjä; vesi synnyttää puun, puu ruokkii tulta, tuli ravitsee maata, maa synnyttää metellia, metalli luo veden. Ja jälleen, luomisjärjestelmällä on oma samanarvoinen vastakohtansa. K'evin tarkoitus on hillitä ja elementit saavat jokainen dominoivan luonteen; maa imee veden, vesi sammuttaa tulen, tuli sulattaa metallin ja metalli halkaisee puun.


Värisymboliikka oli tärkeää ennenkaikkea pukeutumisessa. Jos esimerkiksi puku oli vihreässä puvussa oli keltaiset reunat, sen kantaja oli epäsuotuisassa asemassa: vihreä oli väriväri ja keltainen pääväri - jos kaikki olisi ollut hyvin ja puvun kantajan asema hyvä, värit olisivat olleet toisin päin. Konfucius ei itse pitänyt koskaan tummanvioletteja päällysvaatteita tai yksin ollessaan punaista tai purppuraa.

Värit ovat periaatteessa samanarvoisia, mutta keskustassa sijaitseva keltainen (muiden keskustaelementtien kanssa) nousee hivenen muita arvostetummaksi; keskustahan on se, joka pitää kaikkeutta yllä. Siispä ei liene outoa, että Kiinan keisarin suonissa virtasi keltainen elämänneste. Keltainen on liitetty myös varakkuuteen ja onneen.
Samat värit olivat käytössä hovin pukeutumisessa säilyi Kiinassa muuttumattomana 1600-luvulle saakka.

Yksi maailmankaikkeutta ylläpitävistä elementeistä on Ts'ing, joka viittaa sekä siniseen että vihreään. Ts'ing tarkoittaa luonnon tarjoamaa sinistä ja vihreää nimenomaan tietyissä olosuhteissa, Kiinassa on myös erilliset nimet väreille, lu (vihreä) sekä lan (sininen). Ts'ing on kirkkautta ja puhtautta ja 'yliväri', joka korostaa muiden värien dynaamista olemusta.

Muinaisessa Kiinassa värisymboliikkaa käytettiin myös rakentamisessa. Taivaan temppeleiden katot peitettiin sinisillä tiilillä, Maan temppelit keltaisilla tiilillä.

MUSTA = SURU, JULMUUS, KÄRSIMYS, VIISAUS
Mustan katsotaan olevan sopiva väri pikkupojille. Perinteisesti musta kuitenkin liitetään negatiivisiin asioihin: surullisuuteen, julmuuteen, kärsimykseen, syntiin, syyllisyyteen... Musta merkitsee onnettomuutta, eikä sitä siksi saa pitää juhlien aikana tai kodin sisustuksessa. Musta symboloi sivistymättömyyttä. Useissa länsimaisille tarkoitetuissa etikettiohjeissa varoitetaan mustien reunojen käyttämisestä mm. käyntikorteissa, koska musta viittaa kuolemaan. Mustaa, valkoista ja sinistä pidetään sopimattomana lahjapaperin värinä.

Pekingin oopperassa musta kuitenkin viittaa viisauteen.
HARMAA = HALPA
Niin Kiinassa kuin Japanissakin harmaa väri yhdistetään tuotteen halpuuteen.
VALKOINEN = NEUTRAALI, TASAPAINO, REHELLISYYS
Valkoinen on ennenkaikkea neutraali, onnellisen punaisen ja epäonnen mustan väliväri: kahta väriä tasapainoittava väri.

Valkoiseen liittyy kohtuullisuus, rehellisyys ja elämä, se liitetään puhtauteen / viattomuuteen ja neitsyyteen, mutta se on myös suruväri (kuten monissa Aasian maissa): hautajaisissa valkoinen tasapainottaa elementtejä. Valkoinen on ihmisen luiden väri. Muinaisessa kiinassa ruumiit vietiin kylien ulkopuolelle, jossa villieläimet söivät ruumiista lihat. Kun luut oli kalvattu täysin lihasta, valkoisiksi, luut poimittiin ja haudattiin. Tapaa tavataan vielä jonkinverran koilis-Kiinassa. Jos luut eivät ole täysin puhtaat lihasta silloin, kun niitä mennään hakemaan, kuollut on kyläläisten käsityksen mukaan silloin tehnyt jonkin rikoksen - mikä tuottaa sukulaisille suurta surua ja ahdistusta. Siis: puhtaat valkoiset luut symboloivat sydämen puhtuudesta.

Kiinan symboliikassa valkoinen on liitetty myös vanhuuteen, syksyyn, länteen ja epäonneen.

Yhdessä mustan kanssa suojeleva vaikutus. Mustaa, valkoista ja sinistä pidetään kuitenkin sopimattomana lahjapaperin värinä. Valkoisten kukkien antamista pidetään erityisen epämiellyttävänä eleenä, valkoisia ja keltaisia kukkia käytetään yleisesti hautajaisissa.

Valkoinen lohikäärme symboloi länttä ja kuolemaa.

Teatterissa roistolla on valkoiset kasvot.


PUNAINEN = VAURAUS, ONNELLISUUS JA VOIMA
Punaiseen liitetään vauraus, onnellisuus ja voima.
Muinaisessa Kiinassa punainen parta oli urhoollisuuden ja voiman merkki. Kiinalaisessa ikonografiassa tunnetaan viisi onnenjumalaa, jotka kuvataan usein vanhoina miehinä punaisessa virkamiehen asussa. Punaisen uskottiin pitävän paha loitolla ja punainen on myös Kiinassa yleinen hääpuvun väri. Punainen liitetään kaikkiin elämän positiivisiin puoliin.
Esihistoriallisessa Kiinassa ruumiit maalattiin punaisilla pigmenteillä, jotta niiden elinvoima säilyisi. Sekä mayat että muinaiset kiinalaiset käyttivät samanlaisia jadesta veistettyjä amuletteja, jotka asetettiin kuolleiden suuhun. Usein ne maalattiin punaisella, jota pidettiin elämän värinä (amuletit maalattiin sinooperilla tai hematiitista saadulla punaisella maavärillä; väriaineena sinooperia on kunnioitettu suuresti ja taideteosten lisäksi sitä on käytetty myös mm. hautajaisissa ja alkemiassa; vain keisarilla oli oikeus kirjoittaa sinooperista valmistetulla musteella). Punainen liittyy vereen ja veri on elämänneste; Kiinassa sana verenpunainen on paljon vanhempi kuin punainen. Kiinassa hautakivet saattavat olla olemassa jo ennenkuin ihminen kuolee ja niin kauan, kun ihminen on elossa, hänen nimensä lukee kivessä punaisin kirjaimin. Kun hän kuolee, nimi maalataan valkoiseksi. Esihistoriallisessa Kiinassa edesmenneet maalattiin punaisilla pigmenteillä, jotta niiden elinvoima saataisiin palautettua. Toisaalta: bisnesetikettiohjeissa kehoitetaan varomaan punaisen musteen käyttöä esim. sopimusten allekirjoituksissa, koska se viittaa suhteiden katkaisemiseen. Samaisissa ohjeissa mahdolliset lahjat kehoitetaan käärimään punaiseen, vihreään tai kullanväriseen paperiin.

Muinais-Kiinassa lepakko oli onnen symboli ja erityisenä siunauksena pidettiin punaisia lepakoita: niiden uskottiin karkoittavan demonit. Kiinalaisen uudenvuoden värit ovat punainen (symbolisoi onnellisuutta) ja kulta (symbolisoi varakkuutta). Kiinalainen morsian pukeutuu punaiseen pukuun ja kävelee punaista mattoa pitkin. Usein toinen morsiamen punaisista kengistä heitetään hääyöksi katolle onnellisuuden symbolina. Lapsen synnyttyä naapurit tuovat parille punaiseksi maalattuja munia.

Kiinalaisen korkea-arvoisen virkamiehen tunnusmerkki on punainen nappi päähineessä.

Punainen joki: Songkoi
VAALEANPUNAINEN = YKSI PUNAISEN SÄVY
Mandariinikiinassa (kuten suomenkielessäkään) ei ole erityistä sanaa pinkille - se on yksi punaisen sävy (vrt. vaaleanpunainen).

Teatterissa pyhällä henkilöllä on punaiset kasvot. Pekingin oopperassa punainen liitetään uskollisuuteen ja urheuteen.
VIOLETTI = TAIVAS, USKOLLISUUS, VIILEYS
Kiinassa purppuraväriä käyttivät aateliset.

Purppuraan assosioituu taivas, uskollisuus ja viileys.
SININEN = KUOLEMATTOMUUS, KEVÄT, METSÄT
Kiinalaiset yhdistävät sinisen kuolemattomuuteen. Sininen liitetään taivaaseen, kevääseen ja metsiin. Kiinalaisessa maalaustaiteessa sinisen ja vihreän sanotaan viittaavan muinaiseen paratiisiin.

Kun keisari palvoi taivasta, hän pukeutui siniseen. Sininen on liitetty myös korkea-arvoisiin virkamiehiin.

Vaaleansininen symboloi päivänvaloa ja taivasta, tummansininen symboloi yötä ja suojelee mm. hinkuyskältä.

Sininen mielletään pikkutyttöjen väriksi.

Sininen on liitetty myös suruun ja kuolemaan. Länsimaisille suunnatuissa bisnesohjeistuksissa kehoitetaan välttämään sinistä ja valkoista väriä esim. neuvotteluissa ja illanistujaisissa, koska värit viittaavat suruun. Samaisissa ohjeistuksissa kielletään myös lahjojen paketoiminen siniseen, valkoiseen tai mustaan paperiin.
VIHREÄ = HUONO VÄRI, LUOTTAMUS
Vihreää on pidetty huonona värinä. Kiinalainen ilmaisu 'pitää vihreää hattua' tarkoittaa, että puolisolla on suhde jonkun toisen kanssa. Kuitenkin kiinalaisessa maalaustaiteessa sinisen ja vihreän sanotaan viittaavan muinaiseen paratiisiin. Ja toisaalta: vihreä on liitetty myös luottamukseen.
Ming-dynastian väri.
Länsimaisille tarkoitetuissa etikettiohjeissa lahjat kehoitetaan käärimään punaiseen, vihreään tai kullanväriseen paperiin.
KELTAINEN = VARAKKUUS
Kiinalaiset ovat kunnioittaneet keltaista jo muinaisista ajoista. Keltainen on liitetty varakkuuteen ja onneen ja keisareissa virtasi keltainen elämänneste. Keltainen symboloi viisautta ja tietoa, valtaa ja hallintoa, siihen liitettiin kärsivällisyys ja kestävyys. Sahraminkeltaiset viitat oli kielletty tavalliselta kansalta ja sallittu vain munkeille ja keisareille.
Kun keisari palvoi maata, hän pukeutui keltaiseen.
Auringonkeltainen kuvasti maskuliistista Jangia.
On arveltu, että keltaisen värin arvostus liittyy Keltaiseen jokeen, jonka veden keltainen muta on värjännyt kellertäväksi. Vesihän on elämän elementti - arvokas siis.

Kiinassa talismaanit ovat yleisiä. Pääasiassa niitä on kahdenlaisia: taolaisia ja buddhalaisia. Molemmat ovat yleensä keltaisia. Buddhalaiset talismaanit valmistetaan keltaisesta tekstiilistä, johon on kirjoitettu pyhää tekstiä buddhalaisista kirjoituksista. Tekstiilissä on myös mustalla musteella piirretty Buddhan kuva. Taolaisissa talismaaneissa on I-Ching -kirjasta - Muutosten kirjasta - otettu mantra, joka on kirjoitettu ihmisen, koiran tai kanan verellä. Talismaaneja joko kannetaan mukana tai ripustetaan esimerkiksi oven pieliin.
ORANSSI = ONNI JA RAKKAUS
Kiinalaisille ja japanilaisille oranssi on onnen ja rakkauden väri. Kiinalaisille sana oranssi muistuttaa sanaa, joka merkitsee hyvän onnen rukoilua, joten siksi se on tärkeä onnenväri.
RUSKEA
Sung-dynastian väri.

Peda.net käyttää vain välttämättömiä evästeitä istunnon ylläpitämiseen ja anonyymiin tekniseen tilastointiin. Peda.net ei koskaan käytä evästeitä markkinointiin tai kerää yksilöityjä tilastoja. Lisää tietoa evästeistä