5.1 Yhteistyö koulussa

Teksti

Nivelyhteistyö esi- ja alkuopetuksessa

Oppimiskokonaisuudet ja syventävät teemat toteutetaan Pornaisten esiopetuksen opetussuunnitelmaan kirjatuilla menetelmillä. Oppimiskokonaisuuksien tavoitteita ja sisältöjä yhdistellään pedagogisesti tarkoituksenmukaisella tavalla.

Koulun yhtä painopistealuetta, tieto ja viestintäteknologian käytön lisäämistä toteutetaan esiopetuksessa siten, että viidennen luokan kummioppilaat opastavat esioppilaita yhteisillä kummitunneilla laitteiden ja valittujen ohjelmien käytössä teematyöskentelyn mukaisesti. Toiminnassa on mukana myös koulun digitutoropettaja.

Esi- ja alkuopetuksen opetussuunnitelmallinen yhteistyö toteutuu esi- ja alkuopetuksen vuosikellon mukaisesti siten, että esiopetuksen yhteistyökumppanina ovat 1. ja 2. luokka (Olkanen, Fält ja Kaajava). Tavoitteena on lapsen ehyt oppimispolku. Yhteistyö sisältää säännöllisen yhteisopettamisen menetelmällä toteutettavan viikoittaisen kahden oppitunnin / opetustuokion ympäristökasvatuksen kokonaisuuden. Se toteutetaan aluksi ryhmäkohtaisesti ja myöhemmin sekaryhmittäin. Yhteistyö sisältää myös arjen pieniä hetkiä, joissa aikuisten asiantuntemusta jaetaan oppijoiden iloksi ja hyödyksi. Alkuopetusluokilla toteutetaan liikunnan, kädentaitojen sekä englannin ja matematiikan opiskelua yhteisopettajuuden menetelmillä.

Kummioppilastoiminta

Kummioppilastoiminta esiopetuksen ja 5. luokan (Olkanen ja Vuori) sekä 1. luokan ja 6. luokan (Kaajava ja Säkkinen) välisessä yhteistyössä muodostuu opettajien valitsemista kummioppilaspareista. Kummioppilastoiminnassa oppilailla on kaksi lukuvuotta aikaa rakentaa yhteistyötaitojaan. Toiminta on luontevasti TVT- opetustakin sisältäen mm. tiedonhankintaa ja pelejä, leikkejä, lukemista ja kirjoittamista sekä lähiympäristöön suuntautuvia kotiseuturetkiä. Koulun yhteisissä tapahtumissa viidennen luokan oppilaat ohjaavat esiluokan kummioppilaitaan. Kummipareja hyödynnetään mahdollisimman paljon arjessa, juhlissa, teemapäivinä ja opintoretkillä. Syyslukukausi aloitetaan yhteisellä tutustumishetkellä. Kevätjuhlassa ekaluokkalainen kukittaa oman kumminsa. Kummiyhteistyöopettajat tekevät erillisen yhteistyösuunnitelman osana lukuvuosisuunnitelmaansa.

 

Oppimisen tuen järjestäminen
  
Kaikki oppilaat ovat automaattisesti aluksi yleisessä tuessa. Heillä on oikeus tarvittaessa saada lisätukea esimerkiksi tukiopetuksena. Jos tuen tarve on jatkuvaa, oppilas siirretään pedagogisen arvion perusteella tehostettuun tukeen. Vahvin tuen muoto oppimisen tukemiseksi on pedagogisen selvityksen perusteella erityinen tuki, jolloin oppilas voi jopa opiskella yksilöllistetyn opetussuunnitelman mukaisesti. Jos yksilöllisen tuen tarve on suuri ja erityistä osaamista vaativa, voidaan pedagogisen selvityksen perusteella opetus järjestää muualla kuin lähikoulussa.

Pornaisten kunnan esiopetusryhmien varhaiserityisopettaja osallistuu säännöllisesti viikoittain lapsiryhmän toimintaan. Syyslukukauden alussa hän on säännöllisesti kolmena päivänä viikossa esiopettajan kanssa esiopetusryhmässä tai antaa yksilöllisen oppimisen ja kasvun tuen ryhmän tukea tarvitseville. Hän toimii tuen kaikilla tasoilla lapsen, huoltajien ja esiopetuksen henkilöstön tukena.

Alkuopetusluokilla oppimisen tukea antaa laaja-alainen erityisopettaja joustavin ryhmäjärjestelyin sekä tarvittaessa samanaikaisopetuksena. Erityisopetuksen resurssia painotetaan erityisesti alkuopetusluokilla, jotta oppimiseensa tukea tarvitsevat oppilaat saavat opiskella mahdollisimman yksilöllisesti perusopetuspolkunsa alussa.

Alkuopetusluokkien lukemisen ja kirjoittamisen opiskelussa joustavissa ryhmäjärjestelyissä ovat mukana myös ko. vuosiluokkien koulunkäynninohjaajat. Tällöin oppilasmäärä voidaan jakaa luokanopettajan suunnittelemilla jakoperusteilla erilaisiin pienryhmiin, joita ohjaavat luokanopettajan lisäksi erityisopettaja ja koulunkäynninohjaaja. Luokanopettajan lisäksi vuosiluokkien 3-6 oppimisen tukea antaa erityisopettajan joustavien ryhmäjärjestelyjen ja samanaikaisopetuksen avulla. Kaikkien vuosiluokkien oppimisen tuessa ovat vahvasti mukana työhönsä sitoutuneet ja ammattitaitoiset koulunkäynninohjaajat, jotka antavat tukea tarvitseville oppilaille oppimisen tuen oppituntien aikana sekä harrastetunnin aikana lisätukena.